Koktejlové bitters – nejznámější značky
Pojem bitter označuje alkoholický preparát ochucený rostlinnými látkami (botanicals), které mu dodávají hořkou, kyselou nebo hořkosladkou chuť.
Jedná se o tinktury, které se dávkují zpravidla pouze po kapkách, výjimečně ve střicích. Tyto tinktury dodávají koktejlům, ale i ostatním nápojům a potravinám komplexní chuť.
Existuje přes 50 různých značek bitters, které vyrábějí stovky příchutí hořkých bitterů a s každým rokem přichází na trh více značek. Variace na běžnější aromatické a pomerančové odrůdy vytvořily spektrum pokrývající každý představitelnou chuť citrusů, koření a rostlinných tónů. Pokud si dokážete představit příchuť, kterou byste si dali v hořké kuchyni, pravděpodobně existuje.
Co to jsou bitters
Bitters jsou malé lahvičky lihovin naplněné rostlinnými látkami (byliny a koření), které se používají k ochucení koktejlů. Jsou nezbytné v moderní mixologii, protože díky nim je chuť nápojů neobyčejně komplexní a překvapivě vyvážená. Je to proto, že se vyrábějí z tolika různých přísad a chutě nejsou snadno rozpoznatelné.
Prvními bitters, které byly masově vyráběny, byly hořké Angostura, uváděné na trh jako léčivé tonikum v polovině 19. století. Dnes je ale nejoblíbenější jejich použití v koktejlech a mixologii všeobecně.
Z čeho jsou bitters vyrobeny
Bitters je neutrální alkohol naplněný bylinkami, kořením, ovocem, kořeny, kůrou stromů a dalšími rostlinnými látkami. Mezi běžné složky bitters patří pomerančová kůra, kořen hořce, kůra kasie, kascarilla a kůra mochyně.
Většina bitters obsahuje cca 30 -50% alkoholu. Používají se však v tak malých množstvích – doslova po kapkách, že alkohol, který přidávají do nápoje, je v praxi zanedbatelný. Proto se tyto bitters používají i do nealkoholických nápojů.

Chuť a cena bitters
Chuť se velmi těžko popisuje. Jsou to velmi silné koncentráty, které se nekonzumují samostatně. Pro bitters platí, že i z běžného koktejlu dokáží učinit výjimečnou záležitost.
To nejlépe posoudíte sami při tzv. slepé degustaci, pokud si připravíte identické koktejly, ovšem jednou s bitters a podruhé bez bitters. Vyzkoušejte například koktejly Sazerac, nebo Old fashioned, kde bitters opravdu vyniknou.
Cena těchto preparátů, které se technicky řadí mezi likéry se pohybuje mezi cca 3.000 – 10.000 Kč za litr. Ale dávkují se opravdu jen po kapkách a tak i malá lahvička vydrží opravdu dlouho i při pravidelné konzumaci.
Nejznámější značky bitters
Angostura Aromatic Bitters
Vytvořil je německý lékař Johann Gottlieb Benjamin Siegert v roce 1824 ve Venezuele, kde sloužil jako generální chirurg Simóna Bolívara. V 70. letech 19. století přestěhovali Siegertovi synové společnost do Trinidadu, kde stále sídlí House of Angostura, kde vyrábí výraznou láhev se žlutým uzávěrem s příliš velkou etiketou, kterou lze vidět v barech a domácnostech po celém světě.
Angostura Aromatic Bitters jsou proslulé kapky s nezaměnitelným aromatem koření, nejstarší a nejoblíbenější bitters na světě. Historicky začaly jako léčivé tonikum na žaludeční potíže.
A i když byly kapky primárně určeny k úlevě od od žaludečních potíží a k podpoře trávení, brzy se našlo jejich další využití – začaly se přidávat do drinků. Nejdřív jako součást klasických koktejlů, později i v moderních drincích.
Angostura Cocoa Bitters
Byly uvedeny na trh v roce 2020, jsou třetím a nejnovějším produktem, který byl představen v řadě bitters této značky v její téměř 200leté historii. Výrazné tóny oříškového kakaa a hřejivého koření hrají obzvláště dobře se sladkým vermutem a ušlechtilými destiláty, stejně jako v Espresso Martini. Dodávají velkou hloubku a extra plnou chuť koktejlům jako je Oldfashioned a Manhattan, ale také citrusovým nápojům, jako je koktejl 20th Century. Hluboké bohaté tóny kakaa v kombinaci s dokonale sladěnými rostlinnými látkami a hořkostí z nich činí základní kámen.
Angostura Orange Bitters
Angostura Orange Bitters jsou vyrobeny z kůry na slunci vyzrálých pomerančů, které se pěstují v sadech Trinidadu v Karibiku. Pomeranče se zde ručně sbírají, sklízejí se jen v období dešťů, aby byly co nejvíce svěží a šťavnaté.
Exotický a univerzální bitter likér, který se dobře páruje s vodkou, ginem nebo whisky. Dodává opravdovou hloubku rumovým koktejlům, jeho složitost a jednotlivé vrstvy chutí z něj dělají důležitou ingredienci při vaření. Funguje velmi dobře v pikantních omáčkách, doplňuje pokrmy z plodů moře, příjemně se snoubí s čokoládou. Můžete ho využít také do vlastní marinády a omáčky na grilování. Po přidání do jídla či nápoje se ztrácí jeho typická hořkost.
The Japanese Bitters
- Hinoki
- Umani
- Yuzu
Společnost The Japanese Bitters, kterou založil barman Yuki Yamazaki, předznamenala příchod první japonské společnosti na výrobu bitters v Japonsku. Malosériové bitters, poprvé široce uvedené na trh v roce 2020, jsou k dispozici v příchutích yuzu a hinoki, ale je to zejména výraz umami (vyrobený ze sušených chaluh, bonito a shiitake hub), který přitáhl pozornost barmanů. Přidání umami by nemělo být odkázáno pouze na Bloody Mary. Pár kapek do Martini a nápoj se stane pikantním zážitkem, aniž byste sáhli po těžkopádném solném roztoku a několik kapek promění pikantní Margaritu v něco víc než jen součet jejích částí.
Peychauds Bitters
Peychauds Bitters jsou výrazné hořké kapky třešňové barvy, které jsou nejvíce spojovány s New Orleans a jeho slavnými domácími koktejly, jako je Sazerac a Vieux Carré , vytvořil je v roce 1838 Antoine Amédée Peychaud. Jsou o něco sladší než Angostura s výraznými tóny anýzu. Aroma Peychauds Bitters je květinové, s náznaky anýzu. Má lehké tělo a sladší chuť.
Regan´s Orange Bitters
Regan´s Orange Bitters má hořkou vůni a je vyroben z pomerančové kůry, kardamonu, kmínu a koriandru. Orange bittery, tedy hořké pomeranče patří k nejpopulárnějším z bitters. Regans‘ Orange Bitters č. 6 byly vytvořeny známým barovým instruktorem a spisovatelem Gazem Reganem v roce 2005 – jsou moderním zástupcem mezi klasickými bitters, rychle se staly i jejich měřítkem. Regan´s Orange Bitters mají výrazný kořeněný profil s tóny kardamomu a koriandru.
