Osvěžující letní alkoholické drinky

Léto, prázdniny a dovolená svádí ke sportovním i odpočinkovým aktivitám, při kterých si leckdy neodpustíme nějaký ten alkohol. Dát si „jedno“ na zchlazení se však při letních teplotách nemusí vyplatit. Při vysokých teplotách může i dávka alkoholu, kterou by jinak organismus toleroval, vyvolat silnou opilost.

Vyšší venkovní teplota vede k pocení, tělo tak ztrácí vodu. Není to jediný vliv. Ke ztrátám vody dojde i při fyzické aktivitě nebo v průvanu, například při otevřeném okénku v autě. Někdy se tyto vlivy kombinují. Jestliže se silně dehydratovaný člověk napije alkoholu, bývá nepříjemně překvapen a může se velmi rychle těžce opít. Zjednodušeně řečeno alkohol se rozpouští ve vodě. Jestliže je v těle vody málo, koncentrace alkoholu je přirozeně vyšší.

Pojďme se tedy podívat, jaké alkoholické nápoje v horkých dnech volit, aby byl negativní dopad na naše zdraví co nejmenší.

Španělsko a Itálie

Tyto jižní národy jsou vinařské velmoci. A víno se zde konzumuje i v parném létě. Ovšem ani Italové a Španělé si nemohou dovolit být opilí už od rána a tak víno ředí chladnou vodou. Poměr je u každého individuální a je hodně závislý i na okolní teplotě, tedy počasí. V opravdu horkých dnech se opravu hodně ředí, klidně i 5 dílů vody na 1 díl vína. V tomto případě se tedy dá říci, že konzumují vlastně vínem ochucenou vodu.

Je to rozhodně zdravější, než popíjení sladkých nápojů a společně s vínem je dodáván organismu i dostatek vody. Vodu lze samozřejmě volit i sodovou, ale to už jsme u vinného střiku tak jak ho známe i u nás.

TIP – Takto se dá snadno připravit i osvěžující drink na pláž. Upijete trochu z láhve vychlazené sodové vody, nebo vody bez bublinek, obsah doplňte vínem – nejlépe suchým, umístěte láhev do přenosného chladícího boxu, obložte nachlazenými vložkami. Pokud si jich takto připravíte více, máte osvěžující vychlazené drinky na celý den.

Řecko

Pokud jste byli někdy v Řecku, asi si vybavíte obrázek – řeckou tavernu, kde se scházejí místní obyvatelé a popíjejí mléčně zakalený drink. V tomto případě se jedná o lokální destilát ouzo, který je poměrně silný (obsahuje cca 40% alkoholu). Aby ho bylo možné popíjet v horkém podnebí bez větších následků, ředí se tento původně čirý destilát chladnou vodou s ledem, čímž vzniká ono mléčné zakalení, které se nazývá Ouzo efekt. Ředění je opět individuální, ale v horkém podnebí naprosto nezbytné. Tímto způsobem se dostane do organismu i spousta vody, která zabraňuje dehydrataci a také těžké opilosti v horkém podnebí.

Pár tipů pro letní popíjení alkoholu

  • Při popíjení alkoholu v horkém počasí je důležité dostat do těla společně s alkoholem i co nejvíce vody. Doporučuje se tedy ředit nejlépe vodou a na ředění nešetřit.
  • Zcela nevhodné jsou bublinky (sekt, prosecco, šampaňské, cava, apod.). Bublinky urychlují vstřebávání alkoholu.
  • Vhodný je i radler, který má oproti pivu zhruba poloviční obsah alkoholu, vybírejte kvalitní z ovoce, bez umělých příchutí.
  • Další vhodný alkoholický nápoj je slabší pivo (nikoliv silný ležák).
  • Cider – opět je potřeba volit kvalitní z ovoce bez umělých příchutí a ještě ho raději ředit. Levné cidery jsou podle nezávislých testů cítit po chemii, kvasinkách a často mají umělou nasládlou chuť i vůni. I když si zvolíte nejlépe hodnocený cider, nevyhnete se vysokému množství cukru, které je ve složení na prvním místě, a barvivům. Doporučujeme si raději připravit domácí cider – smíchat vodu, jablečný ocet, javorový sirup a jablečný mošt.
  • Víno – volte nejlépe suché a vodou nešetřete – viz výše.
  • Při popíjení v nějakém chladném sklepě, počítejte s teplotním šokem až ho opustíte. Podle stadia opilosti dochází k prudkému poklesu tělesného tlaku a ani kolapsy organismu nejsou rozhodně výjimkou.
  • Zcela nevhodné je pití panáků ať už silných destilátů, nebo likérů (např. tuzemák, apod). Pokud už chcete něco takového v horku pít, řeďte alespoň ledem, jako Řekové své ouzo.
  • Pokud máte rádi koktejly, volte jednoduché, nepříliš sladké a upravte recepturu tak, aby byl obsah alkoholu nižší, například zdvojnásobte nealkoholickou složku a nechte roztát všechen led, aby se koktejl co nejvíce naředil.

Závěr

Asi není potřeba dodávat, že v horkých letních dnech vás alkoholické nápoje osvěží rozhodně méně, než nápoje nealkoholické. Například v Maroku beduíni konzumují v horkém podnebí horký mátový čaj, který prý osvěží nejlépe. Ovšem u nich to lze považovat za nutnost a historickou tradici. Oni si na alkohol nikdy nepotrpěli a kde by také v horké poušti vzali led na ledový čaj…