Proč se hamburger jmenuje hamburger?

Hamburger (nebo pouze burger) je sendvič skládající se z grilované placky mletého masa, nejčastěji hovězího, vloženého mezi napůl horizontálně rozkrojenou housku. Kromě masa se mezi housky často přidává salát, např. hlávkový či ledový, sýr, cibule a rajče, okurka, ad. Existuje však mnoho variant hamburgeru včetně bezmasých s rozmanitými ingrediencemi. Například hamburger obsahující sýr se nazývá cheeseburger. Navzdory pověsti amerického jídla, neobsahuje nic, co by původně pocházelo z území USA. Bývá servírován nejčastěji v prodejnách rychlého občerstvení či restauracích.

Tohle o hamburgeru asi všichni jeho konzumenti a příznivci vědí. Ale položili jste si někdy otázku, proč se tento sendvič nazývá zrovna hamburger?

Teorií je hned několik

Někteří lidé dokonce tvrdí, že slovo hamburger lze rozdělit na HAM + BURGER a pokud to přeložíme do češtiny vznikne nám šunka v housce. Tak toto je asi největší nesmysl o hamburgerech, už jen proto, že tato teorie nedokáže vysvětlit, že šunka se v hamburgerech téměř nepoužívá.

Americké jídlo – ale ano, i když ne až tak úplně, ale k Americe patří.

Hamburger v doslovném překladu znamená hamburský, nebo z Hamburku, což je velký německý přístav. Jméno přístavu Hamburg vzniklo pravděpodobně spojením středohornoněmeckého slova hamma znamenajícího zátočinu nebo ohbí řeky a burg označujícího hrad. Hamburg tedy v doslovném překladu znamená hrad nad zátočinou na řece.

V průběhu 19. století Hamburk proslul hovězím masem z krav, které místní chovali v okolí města. Hovězí maso bylo většinou umleté, okořeněné a vytvarované do placiček, které se musely co nejrychleji zpracovat, a tak byly opékány a následně prodávány. Proslulost a dobré jméno určily, že maso z Hamburku mělo punc největší kvality a v zahraničí bylo často prodáváno jako prémiové zboží.. 

Amerika v průběhu 19. století lákala tisíce imigrantů, mezi nimiž se našly i velké skupiny Němců. Většina z nich si chtěla co nejrychleji začít vydělávat na živobytí, a tak si brzy začali otevírat vlastní restaurace ve velkých městech na východním pobřeží.

Netrvalo dlouho a některé z nově otevřených podniků začaly nabízet amerikanizovanou verzi hovězí pochoutky z Hamburku, která sestávala z mletého nebo sekaného hovězího masa v kombinaci s česnekem, cibulí, solí a pepřem, která byla následně osmažená nebo ogrilovaná. Toto hovězí maso bylo mezi konzumenty velmi oblíbené a tak se rozšířilo i do dalších restaurací a také do klasických kuchařek. 

Až houska dala vzniknout hamburgeru

Hamburger tak, jak ho dnes známe vznikl až v Americe.

Popularitu si tato verze nalezla především mezi dělníky. Od poloviny devatenáctého století továrny začaly nabírat tisíce imigrantů z Evropy a začaly fungovat i přes noc. Potravinové vozíky s drobným občerstvením často parkovaly přímo před továrnou a nabízely pracujícím rychlé občerstvení. Dělníci si objednávali jídlo okénkem a rychle ho jedli, aby se hned zase mohli vrátit do práce.

Hovězí z Hamburku tyto pojízdné stánky vybavené plynovými grily zařadily do svých nabídek. Avšak ukázalo se, že je obtížné ho jíst ve stoje a v rychlosti. Umístění masa mezi dva kusy pečiva tento problém vyřešilo a sendvič byl na světě. Ať to byl kdokoli, koho napadl takový logický krok, jistojistě to byl velmi dobrý obchodní tah. Popularita sendviče začala raketově stoupat a na přelomu století byl hamburger už považován za americkou klasiku.

V roce 1921 otevřeli Billy Ingram a Walter Anderson první fast food hamburger restaurační zařízení White Castle ve Wichitě v Kansasu. Mezi jejich kasovní trháky patřil malý burger za 5 centů, který zákazníci obvykle nakupovali po více kusech. White Castle vybavil svoji čistou, bíle dekorovanou restauraci stoly a pulty z nerezové oceli, které se daly velmi snadno otřít. Maso navíc mleli zákazníkům na očích v otevřené kuchyni, a tak si mohli sami ověřit, že se hygieny bát nemusí. 

V těch letech se hamburgery staly populární položkou v menu restaurací u silnic a v obchodech s nápoji, kde často nabízeli i mléčné koktejly nebo hranolky. Oblíbenost sendviče stoupala, jen s výjimkou v období druhé světové války, kdy byl nedostatek potravin a masa. Během války si burgery vojáci brali často sebou do zámoří. Bylo snadné je připravit a někomu mohly zahnat stesk po domovině.

A už je čas na nejslavnější bratry z průmyslu, tedy bratry McDonaldovy, kteří si otevřeli  Burger Bar Drive-In v San Bernardinu v Kalifornii ve 40. letech. Jejich nápad s okénkem, z něhož obsluha podává hamburgery řidičům a jejich spolujezdcům, byl geniální a brzy se vyplatil. Na konci 50. let už měla dvojice na kontě více než 100 milionů prodaných sendvičů.

Zdravé jídlo?

Pokud se podíváme na složení hamburgerů, z hlediska ingrediencí to není nic nezdravého. Velké řetězce přísně kontrolují kvalitu i složení masa a v praxi se používá na hamburgery hovězí maso o obsahu tuku 15%. Proti zelenině nelze mít námitek. Bílé pečivo sladké pečivo sice nepatří mezi nejzdravější, ale pokud zůstaneme u jedné či dvou housek, nelze nic moc namítat. To samé také platí o dresinku, plátku opečené slaniny a případně plátku tučného sýra.

Problém s fastfoody bývá zejména v tom, že nezůstaneme u jednoho relativně zdravého hamburgeru, ale dáme si jich hned několik, k tomu smažené hranolky s kečupem či tatarskou omáčkou a pak ještě sladkou limonádu, kávu se smetanou a dezert. A to už je energetický příjem, který může vyústit v obezitu, zejména pokud se takto stravujeme častěji.

Závěr

Dnes na hamburger narazíte snad v každém koutku světa. Postupem času se koncept široce rozvinul a v dnešní době můžeme najít tisíce variací s nekonečnou řadou kreativity. V některých případech bylo hovězí maso nahrazeno veganskou verzí, krůtím masem nebo třeba masem z lososa. Ani fast foodové řetězce však nelenily a v Japonsku si můžete v restauraci MOS burger objednat například rýžový burger a v Indii kupříkladu McDonalds vyvinuli McAloo Tikki Burger ze smažených brambor a hrášku s rajčaty, cibulí a pikantním kořením, aby uspokojili chuťové potřeby svých hinduistických strávníků. Během let se hamburgery však zalíbily i gurmánům. Najdete je i v restauracích oceněných Michelinskou hvězdou.

Jaké variace ještě člověk vymyslí, je otázkou, avšak jedno je jisté, hamburger si za svoji více než stoletou historii oblíbily miliony lidí na světě. Tento klasický sendvič získal popularitu napříč Spojenými státy a postupně dobyl velkou část světa. 

Kreativitě se meze nekladou, ale hamburger v té originální americké verzi – hovězí v housce vznikl jako chutné a praktické jídlo, které se dá pohodlně sníst bez talíře i příboru, jen tak v ruce, aniž by se člověk ušpinil. Tohle někteří kuchaři-kreativci nepochopili a vytvářejí dál nesmyslné vysoké burgery, které prostě nedávají smysl a aby jim dodali chuť, používají do nich hovězí s příliš vysokým procentem tuku, který zde figuruje jako nosič chuti. Dokonalé věci prostě měnit nepotřebují, protože každá taková změna bývá krokem vzad.