Horké koktejly 8/9 – Horká medovina, cider i pivo

V předposledním díle našeho seriálu o horkých koktejlech se po svařeném vínu, punči a grogu zaměříme na ty méně známé, které jsou u nás upozaděny. Pokud budete mít někdy příležitost, určitě tyto netradiční horké koktejly ochutnejte, alespoň si rozšíříte obzory.

1. Hořící medovina

Medovina patří k velmi starým, avšak dnes již polozapomenutým a nepříliš rozšířeným lihovinám. Dnes ovšem zažívá svojí renesanci, především mezi malovýrobci a dá se pít nejen jako studená, ale hodí se i pro přípravu netradičních horkých koktejlů.

Suroviny jsou uvedeny pro jeden drink

  • Medovina – 0,5 dl
  • Hruškový mošt 100% – 2,0 dl
  • Skořice celá – 1 svitek
  • Hřebíček 2-3 ks
  • Pomeranč – 1 kolečko včetně kůry
  • Cukr – dle chuti

Postup práce při přípravě koktejlu Hořící medovina

  1. Do hrnce dejte hruškový mošt a nechte ho ohřívat.
  2. Přidejte koření (skořici a hřebíček).
  3. Pomeranč omyjte pod teplou vodou, kůru vydrhněte houbičkou, osušte a odkrojte z něj kolečko (cca 8-10 mm silné včetně kůry).
  4. Kolečko pomeranče dejte do hrnce a přidejte cukr dle chuti.
  5. Obsah hrnce nechte projít varem, aby koření uvolnilo silice a chutě se propojily.
  6. Následně nechte lehce vychladnout na cca 70 – 75 stupňů Celsia.
  7. Přidejte do hrnce medovinu a vše promíchejte.
  8. Přelijte do skleněného hrnečku.

Více o koktejlu Hořící medovina se dočtete zde – Horký drink – Hořící medovina – ALKOHOL DRINK.

2. Svařený cider

Cider bychom mohli jednoduše charakterizovat jako víno z jablek. A pokud umíme z běžného vína vyrobit víno svařené, není žádný důvod proč bychom nemohli stejně postupovat i u cideru. Horký cider je v česku upozaděn až za všemi těmi svařáky, punči a grogy. V tomto horkém koktejlu si vychutnáme šťavnatá jablka i voňavé koření.

Suroviny jsou uvedeny pro jeden drink

  • 200 ml cideru
  • 2 hřebíčky
  • 2 svitek skořice
  • Kůra z ½ pomeranče, nakrájená na kousky
  • Kůra z ½ citronu, nakrájená na kousky
  • Med na doslazení podle chuti

Postup přípravy horkého koktejlu

  1. Koření a kůru z citrusů dejte do hrnce, zalijte malým množstvím cideru – cca 50 ml a nechte několik minut projít varem.
  2. Poté do hrnce nalijte zbytek cideru, zamíchejte a vše ohřejte na cca 70 stupňů Celsia.
  3. Přelejte do skleněného poháru a medem slaďte až těsně před konzumací.

3. Svařené pivo

Horké pivo, to českému pivaři musí znít příšerně Ale dejte mu šanci a uvidíte, že vás svou chutí zaručeně potěší. V Anglii se mu přezdívá winter warmer, tedy „zimní zahřívák“. Vyznačuje se vyšším obsahem alkoholu a pivovary ho vaří výhradně v zimních měsících. Chuť tohoto nápoje se od klasického piva dost liší, rozhodně však stojí za ochutnání.

Suroviny jsou uvedeny pro jeden drink

  • 0,5 l piva
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 svitek skořice
  • pár kousků hřebíčku
  • špetku mletého zázvoru
  • 1 citrus citrón nebo pomeranč

Postup přípravy horkého koktejlu

  1. Koření s nakrájeným citrusem, zázvorem a cukrem dáme do hrnce a zalijeme cca 1 dl piva.
  2. Necháme několik minut projít varem.
  3. Zbytek piva nalijeme do hrnce a ohřejeme na cca 70 stupňů Celsia.
  4. Poté přelijeme do půllitru a med přidáme až těsně před konzumací.

Více informací o koktejlu Svařené pivo se dočtete zde – Svařené pivo – Pivní svařák – ALKOHOL DRINK.

4. Hot Apple Toddy

Hot Apple Toddy je jablečnou variací na klasický britský horký koktejl Hot Toddy. Tento horký koktejl kombinuje cider s​ whisky nebo jablečnou brandy.

Počátky koktejlu Hot Toddy sahají do poloviny 18. století a nápoj tradičně obsahuje lihovinu, cukr a horkou vodu, možná s citronovou kůrou nebo nejrůznější koření. V Irsku používali irskou whisky. Ve Skotsku používali skotskou. Ve Spojených státech, no, používali, co bylo po ruce – často brandy nebo rum. Dnes většinou vítězí whisky. 

Suroviny jsou uvedeny pro jeden drink

  • 200 ml jablečného cideru
  • 1 lžička medu
  • 50 ml whisky, případně jablečné brandy, například calvados
  • 1 citrón
  • 1 svitek skořice
  • 2 hřebíčky

Postup přípravy horkého koktejlu

  1. Koření a nakrájený citrus dejte do hrnce, zalijte malým množstvím cideru – cca 50 ml a nechte několik minut projít varem.
  2. Poté do hrnce nalijte zbytek cideru, zamíchejte a vše ohřejte na cca 70 stupňů Celsia.
  3. Do skleněného poháru z varného skla dejte na dno lžičku medu a zalijte jí whisky či brandy.
  4. Přelejte do skleněného poháru horký cider z hrnce.
  5. Zamíchejte a můžete ochutnat.

Více o koktejlu Hot Toddy se dočtete zde – Svařený koktejl – Hot Toddy – ALKOHOL DRINK.

Všechny díly