Horké koktejly 9/9 – Kávy s alkoholem, Bombardino, ad.

Vítejte v posledním díle tohoto seriálu o horkých koktejlech, ve kterém se budeme věnovat tomu, čeho jsme se ještě nedotkli, tedy kávám s alkoholem, legendárnímu italského Bombardinu a také méně tradičním a méně známým horkým koktejlům.

Pojďme tedy rovnou na to.

Wassail

Wassail je tradiční britský nápoj, který je velmi podobný punči, ale kombinuje ho se ciderem. Je to opravdu stará záležitost a jeho původ sahá hluboko do britské historie. Název tohoto horkého koktejlu pravděpodobně pochází ze staré norštiny. V minulosti patřil k rituálním nápojům a popíjel se při slavnostech, které bychom mohli přirovnat k naším dožínkám, s tím rozdílem, že oslavovali již před sklizní a připíjeli na budoucí hojnou úrodu, tento rituál se nazýval wassailling.

Historicky se Wassail​ vyráběl ze svařené medoviny s nakrájenými jablky. Moderní verze nápoje už obsahuje cider.

Suroviny potřebné pro přípravu horkého koktejlu (2 porce)

  • 200 ml cideru
  • 100 ml ananasového džusu – 100%
  • 100 ml pomerančového džusu – 100%
  • 1 svitek skořice
  • 2 kusy hřebíčku
  • 1 ks pomeranč nakrájený na plátky
  • cukr podle chuti

Postup přípravy horkého koktejlu

  1. Vše kromě cideru dejte do hrnce a přiveďte k varu.
  2. Nechte cca 5 minut povařit.
  3. Poté přidejte cider a ohřejte na cca 70 stupňů Celsia.
  4. Nalijte do pohárů a podávejte horké.

Bombardino

Bombardino je teplý nápoj oblíbený v Itálii během zimní sezóny, zvláště v horských lyžařských střediscích. Vznikl v horské oblasti Livigna.

Bombardino tvoří z jedné poloviny alkoholický nápoj Advocaat nebo velmi podobný vaječný likér a z druhé poloviny brandy a servíruje se se šlehačkovou čepičkou. Originální receptura nápoje obsahovala kávu a tak je zde určitá podobnost s irskou kávou, nebo naší alžírskou kávou. V moderní verzi, kterou si zde představíme, však káva není.

Suroviny potřebné pro přípravu horkého koktejlu

  • 60 ml vaječného likéruu
  • 60 ml brandy
  • šlehaná smetana 30%
  • skořice na zdobení

Postup přípravy horkého koktejlu

  1. Sklenici na Bombardino (nízká silnostěnná s ouškem) nahřejeme horkou vodou
  2. Ohřejeme vaječný likér na nejvýše 70 stupňů Celsia
  3. Nalejeme ho do sklenice
  4. Přidáme brandy a zamícháme
  5. Nahoru dáme kopec našlehané smetany
  6. Posypeme mletou skořicí
  7. Drink je hotov
  8. Konzumujeme teplé

Více se o horkém koktejlu Bombardino dočtete zde – Horký koktejl – Bombardino – ALKOHOL DRINK.

Kávy s alkoholem

Káv s alkoholem je obrovské množství. Skoro bychom s trochou nadsázky mohli říci, že snad neexistuje alkohol, který by se nedal míchat s kávou. Některé z těchto horkých koktejlů jsou doslova legendární.

K nejznámějším patří například Irská káva, k nejchutnějším pak Alžírská káva. Italové pak nedají dopustit na své Coco Espresso Affogato či Caffé corretto. U nás vládne Turecká káva s rumem, tedy dnes už tuzemákem.

Inspirujte se horkými kávovými koktejly uvedenými na tomto webu

Více o zde uvedených kávách s alkoholem se dočtete zde – Kávy s alkoholem – ALKOHOL DRINK.

Ostatní horké koktejly

Medvědí mléko

Horký koktejl Medvědí mléko je českou variací na horké koktejly jako jsou například Bombardino. A nutno dodat, že Medvědí mléko patří k tomu nejlepšímu z horkých nápojů co u nás v mixologii vzniklo. A je s podivem, že tento nápoj není na tuzemských horách více rozšířen.

Více o koktejlu Medvědí mléko se dočtete zde – Horký koktejl – Medvědí mléko – ALKOHOL DRINK.

Svařené portské víno

V zimních měsících může být výbornou volbou Svařené portské víno. Je to vlastně obdoba toho čemu u nás říkáme svařené víno, jen trochu silnější a sladší. Ovšem minimálně stejně chuťově výborná.

Více o tomto koktejlu se dočtete zde – Svařené portské víno – Horké portské – ALKOHOL DRINK.

Horká čokoláda s vínem

Horká čokoláda s vínem je běžná horká čokoláda, která je doplněna o červené víno. Je to populární horký nápoj, který se skládá zejména z plnotučného mléka a kvalitní hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa. Přidává se se skořice, cukr a případně také tučná smetana posypaná strouhanou čokoládou.

Více o tomto koktejlu se dočtete zde – Horká čokoláda s vínem – ALKOHOL DRINK.

Čaj s rumem

Čaj s rumem je populární český horký nápoj, který se skládá zpravidla z černého čaje a tuzemáku. Lze přidat i další aditiva na dochucení.

Více o tomto koktejlu se dočtete zde – Čaj s rumem – Česká klasika – ALKOHOL DRINK.

Více o horkých koktejlech uvedených na tomto webu se dočtete zde – Horké koktejly – ALKOHOL DRINK.

Všechny díly