Vinařská abeceda

V následujícím přehledu najdete abecedně seřazené výrazy a termíny běžně používané při senzorickém hodnocení vín při degustacích a na vinařských soutěžích, a jejich význam.

A

Alkoholické

– víno je příliš silné a stoupá rychle do hlavy pro svůj vysoký obsah alkoholu.

Aromatické

– víno má odrůdové kvasné vůně a vynikají u něho ležácké bukéty.

B

Bez těla

– je víno chudé extraktem a alkoholem, bez žádoucí plnosti, šťavnatosti a kořene.

Bezvadné

– víno vyhovuje všem požadavkům na vzhled, vůni a chuť.

Bohaté v těle

– je víno, jehož chuťové složky jsou nadprůměrné.

Brilantní

– je víno, jehož jiskra září v slunečním paprsku bez poskvrny.

Buclaté

– je víno plné v chuti, bohaté extraktem, alkoholem a nezkvašeným zbytkem cukru.

Burčák

– je víno mladé, bouřlivé kvasící, mléčně zakalené.

D

Delikátní

– víno je jemné, lahodné, něžné, které nemá mnoho barvy, ani alkoholu, s jistou vznešeností.
Ničeho příliš, ale ode všeho dost.

Dlouhé

– víno je nemocné, táhnoucí se olejovitě a lepkavě tekoucí.

Dobré

– víno je čisté barvy, vůně i chuti.

Dokonalé

– víno bylo dobře školeno, rozvinulo své chuťové a vonné složky v krásnou harmonii a dokonalost.

Drsné

– víno je s přemírou tříslovin, způsobující zdrsňující pocit na jazyku.

E

Elegantní

– víno je jemné, svěží, dobře ošetřované, nevtíravé, s příjemně vyjádřenými odrůdovými vlastnostmi.

Extraktivní

– je víno plné, tělnaté, s vyšším extraktovým zbytkem.

F

Fádní

– je víno všední, mdlé, chudé alkoholem, bez svěžesti a života.

G

Gallované

– víno je rozmnožené cukernou vodou, za účelem snížení obsahu kyselin a zvýšení alkoholu.

H

Harmonické

– je vyrovnané víno, které dává příjemný chuťový výraz a jsou u něho sladěny jak chuťové, tak i vonné látky.

Hebké

– je víno lehčí, měkčí a laská se jako dotek hedvábí.

Hladké

– víno se příjemně pije, je hutné s pěkným tělem bez trpkosti a tvrdosti.

Hrubé

– víno je nedbale, nebo neodborně školené, které má přebytek kyselin i tříslovin.

Hubené

– víno je chudé alkoholem i extraktem. Je to víno tenké, prázdné, ze špatných ročníků.

CH

Chutné

– je víno, které příjemně a lahodně působí na jazyk.

J

Jemné

– víno je nepříliš výrazné, působí jemným nadechnutým dojmem.

K

Konzumní

– je víno pro běžnou spotřebu. Má být dobré jakosti a vyrovnané chuti.

Krátké

– víno je takové, jehož chuťový vjem trvá po napití jen krátkou dobu.

Kulaté

– též boubelaté, je víno plné a zaoblené chuti. Vzbuzuje až nepříjemně vyrovnaný pocit, většinou vlivem nedostatku kyselin. V ústech se točí dokola dík své ohebnosti.

Kyselák

– víno nadprůměrně kyselé, vyrobené obyčejně z nedozrálých hroznů.

Kytka

– směs vůní postižitelných dobrým čichem.

L

Lehké

– víno je obyčejně mladé, světlé, slabé tělem i duchem.

Lechtivé

– víno má pikantní kyseliny, které přesto, že jsou dráždivé, laskají hrdlo.

Letošní

– víno mladé, od vinobraní do vinobraní.

Líbezné

– víno velkých kvalit, příjemné a roztomilé.

M

Matolinové

– víno je vyrobené z matolin (druhák).

Mešní

– víno je připravené podle určitých církevních předpisů. Musí to být víno pravé, necukřené, čisté chuti, bez cizích přísad.

Měkké

– víno je chudé na kyseliny a málo trvanlivé.

Milé

– víno je lehčí, příjemné a dobře chutnající.

Mladé

– víno je svěží, měkké, s obsahem kysličníku uhličitého.

N

Naoctěné

– víno se zjevnou octovou příchutí a vůní.

Němé

– víno se neprojevuje ani ve vůni, ani v chuti a neposkytuje žádný chuťový zážitek.

Neškolené

– víno je mladé, které ještě neprodělalo všechny potřebné sklepní úkony.

O

Odrůdové

– víno je vyrobeno z hroznů jedné odrůdy, popřípadě s příměsí nejvýše 25 % jiné odrůdy avšak téže jakosti a třídy. Základní charakter označené odrůdy musí být zachován.

Ohnivé

– víno rozpaluje, je opojné, s vyšším obsahem alkoholu.

P

Panenské

– víno je z první sklizně nové vinice.

Plné

– víno vyniká vysokou obsažností všech látek, které mezi sebou vytvářejí příjemnou harmonii.

Prázdné

– víno je chudé extraktem, vodnaté, nevýrazné. Je hubené a projde ústy bez dojmu a ani nezavoní.

Přírodní

– víno je vyrobené z hroznů révy vinné, nealkoholizované, nekořeněné, se zachováním odrůdových vlastností.

Přírodní bílé

– víno se vyrábí z bílých, růžových, červených popřípadě i modrých (klaret) hroznů.

Přírodní červené

– víno se vyrábí z modrých hroznů nakvašováním, tepelným zpracováním, nebo jinými způsoby povolenými normou.

Přírodní růžové

– víno je vyrobeno z modrých, nebo červených hroznů lisováním, bez nakvašování. Může být získáno i scelením bílých vín s červenými. Jeho barva je světle až tmavě růžová.

Ř

Řezané

– víno nevhodně scelené.

S

Sametové

– víno je měkké, v chuti znamenitě vyladěné, s jemnými a velmi příjemně působícími tříslovinami.

Skromné

– víno nenáročných, průměrných jakostí, které bývá i příjemné, aniž musí být osobité.

Slabé

– víno se ztrácí na jazyku pro nedostatek alkoholu a extraktu.

Sladké

– víno s přirozenou, líbeznou a ušlechtilou sladkostí.

Směs

– je víno získané scelením několika odrůdových vín, stejné jakostní skupiny.

Stálé

– víno je řádně vyškolené, vyzrálé, které se nemění na vzduchu, v teple a na světle.

Staré

– víno je takové, které sice dospělo svého stupně zralosti, ale v chuti a vůni připomíná chlebovou kůrku, později juchtovinu (stařinku).

Stolní

– víno je označení běžného spotřebního vína, u něhož nemůžeme hledat nadprůměrné vlastnosti, ale jen přiměřenou cenu.

Sudové

– víno se podává přímým stáčením ze sudů do nádob.

Suché

– víno je takové, u něhož cukr zcela prokvasil.

Svěží

– víno má příjemnou dávku kysličníku uhličitého, který osvěžuje nejen ústa, ale i hrdlo.

Š

Špičkové

– víno je z vynikajících ročníků a odrůd prvé jakostní skupiny, z nejlepších vinohradnických tratí.

T

Tělnaté

– víno je s nadprůměrným extraktem, jsou ho plná ústa, možno je „kousat“.

Tenké

– víno je chudé a prázdné extraktem i alkoholem.

Těžké

– víno je silné, alkoholické a extraktní, v němž alkohol není v rovnováze s kyselinami. Prochází ústy robustně mate hlavu a unavuje žaludek.

Trpké

– víno je obyčejně z nezralých hroznů, nebo získané ze rmutu, který ležel zbytečně dlouho na matolinách.

Tříchlapové

– víno se lije pijáku do hrdla a aby se nevzpouzel, drží ho dva silní chlapi.

Tvrdé

– víno má velký obsah kyselin a tříslovin.

Typové

– víno se vyznačuje charakteristickými stálými vlastnostmi, podmíněnými odrůdami, polohou, půdou a způsobem výroby. Označení vína jako typového přísluší výhradně jen vínům pocházejícím z určité oblasti.

U

Ubité

– víno je zmučené neodborným školením.

Uhoněné

– víno je vyrobené uspěchaným školením, proto se v něm nemohly dokonale vyvinout všechny vlastnosti.

Unavené

– je víno po sklepních manipulacích a zejména po stočení do láhví.

Ušlechtilé

– víno je takové, v němž původ, odrůda, kytka, půdní tón a chuť jsou v naprostém souladu s vyzrálostí vína.

Uzavřené

– víno je takové, které neodhalilo své nitro, buď pro vleklé školení, nebo pro pozvolný vývoj v příliš chladném prostředím.

Útlé

– víno je řídké, pěkné kytičky a vybrané chuti.

V

Vlažné

– víno je chudší na kyseliny, skrytých vlastností a uzavřené.

Vodnaté

– víno je slabé tělem i duchem, jehož hrozny se sklízely, „když pršelo“.

Vtíravé

– víno je takové, které vadou nebo nemocí dotírá nepříjemně na chuťové vjemy.

Výběrové

– víno je takové, které ve zvýšené míře charakterizuje vlastnosti odrůd, nebo směsi odrůd.

Výrazné

– víno je s patrným odrůdovým a půdním charakterem.

Vyrovnané

– víno je dobře vyškolené a vyvinuté.

Výstavní

– víno je všestranně dobrých vlastností, kterým se můžeme kdekoliv pochlubit.

Vyškolené

– víno prodělalo všechny potřebné sklepní úkony a je hotové ke stáčení do láhví.

Vznětlivé

– je víno, které uložením v teplém sklepě se rozkvasilo.

Z

Zadušené

– víno je mladé, předčasně stočené do láhve, kterému nebyl dopřán čas vyzrát v sudě.

Zajímavé

– víno překvapí některou dobrou vlastností, nečekaným a zvláštním projevem ve vůni nebo chuti.

Zkažené

– víno je takové, jehož vlastnosti se změnily tak, že se stalo nevhodné k pití.

Zlomené

– víno je nemocné, které se po naplnění do lahví zakalilo.

Známkové

– víno je jakostní lahvové víno určitého závodu, se stálou jakostí a charakterem. Pojmenování i etiketa musí být chráněny podle platných předpisů o ochranných známkách.

Zralé

– víno je označení pro vína vyzrálá v sudě a schopná ke stáčení do lahví, nebo odleželá v láhvi a vhodná pro konzum.

Zvadlé

– víno je, které dlouhým ležením překročilo svůj vývojový bod a z nedostatku extraktu se u něho vytvoří nepříjemná stařinka.

Ž

Ženské

– víno je měkké, nepříliš silné, nasládlé, se sametovou hebkostí.

Živé

– víno je svěží, hbité, temperamentní, s kysličníkem uhličitým s příjemnými kyselinami, elegantního těla a plného elánu.