Vinařské oblasti Francie

Francouzská vína jsou považována za jedna z nejlepších na světě. Téměř všechny klasické odrůdy vinné révy pochází z Francie. Ve Francii se vyrobí ročně cca 70 miliónů hektolitrů vína. Francouzská vína se obvykle vyrábí z odrůd Pinot Noir, Chardonnay, Cabernet Sauvignon nebo Merlot. Francie má obecně výborné klimatické podmínky a vína jsou velmi rozmanitá. Země má několik desítek vinařských oblastí s různými typů půd a velmi vyspělou technologii pěstování a výroby vína. Francie byla také první zemí, která zavedla v roce 1935 systém klasifikace pro kontrolu a kvalitu vín. Francouzská vína dělíme na 4 základní kategorie:

  • AOC (Appellations d’Origine Controllée) jsou vína s ochranou regionální jedinečnosti, výroba vín musí splňovat podmínky sklizně, výnosu, odrůd, způsob pěstování vinné révy a výrobních postupy.
  • VDQS (Vin Délimité de Qualité Superieure) jsou velmi kvalitní vína s mírnějšími kritérii než u vín s označením AOC.
  • Vin de Pays jsou zemská, venkovská či oblastní vína.
  • Vin de Table jsou vína stolní.

Historie vinařství ve Francii

Historie pěstování vína ve Francii se datuje do šestého století před naším letopočtem, kdy jižní Francii obsadili řečtí osadníci. První vinice na území Francie byly z oblasti Marseille. Dalšími, kdo se zasadil o rozvoj pěstování vína ve Francii, byli Římané, kteří zakládali vinice v jižních oblastech.

Již v 5. století Francie získává dominantní postavení v pěstování a produkci vína pro náboženské obřady. Francie také rozšiřuje export vín do celé Evropy. V průběhu středověku hrají hlavní roli při pěstování a výrobě vína mnišské řády. V 18. století byly francouzské vinice napadeny nákazou phylloxera a výskytem plísní, která ochromila produkci vína a poničila 60 % veškerých vinic.

Během francouzské revoluce byly vinice a vinařské závody zkonfiskovány. Následovaly dvě světové války a hospodářská krize, které zapříčinily pokles kvality francouzských vín. V roce 1935 byl na ochranu kvality francouzského vína založen system Appelation d’Origine Controlée, který francouzské vinaře chránil i před zahraniční konkurencí.

Masivní investice po 2. světové válce a nové generace nadšených vinařů stojí za obrovským úspěchem francouzského vína. Dnes je ve Francii 150.000 vinařů. Existuje mnoho uznávaných vinařských oblastí Francie jako jsou Alsace, Beaujolais, Bordeaux, Burgundsko, Champagne, Loire Valley, a Rhone Valley.

Odrůdy vín pěstovaných ve Francii

Populárními bílými odrůdami ve Francii jsou:

  • Chardonnay
  • Chenin Blanc
  • Tramín červený
  • Muscadet
  • Pinot Blanc
  • Pinot Gris
  • Risling
  • Sauvignon Blanc
  • Semillon

Z červených odrůd jsou to převážně pak:

  • Cabernet Franc
  • Cabernet Sauvignon
  • Cinsault
  • Grenache
  • Merlot
  • Mourvèdre
  • Pinot Noir
  • Syrah

Kvalitní francouzská vína jsou vhodná pro dlouhodobé skladování nebo archivaci.

Vinařské oblasti Francie

Ve Francii existují desítky vinařských oblastí.

Mezi nejznámější patří Bordeaux, Burgundsko, Champagne, Alsasko, údolí Loiry, údolí Rhony, Languedoc-Roussillon nebo ostrov Korsika. 

Vinařská oblast Bordeaux

Leží na dolním toku řek Garonne a Dordogne až po ústí řeky Gironde. Z místních bílých vín jsou nejznámější Côte de Bordeaux, Graves, Haut Benauge, St. Malaire, Sauvignon Blanc, Semillon, Muscadelle, Sauvignon Gris a z červených vín Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot, Côte de Castillon, Médoc, Haut-Médoc a St. Julien. 

Vinařská oblast Burgundsko

Rozprostírá se od Dijonu až po Lion. Burgundsko je známé zejména pro dvě velké odrůdy – Pinot Noir a Chardonnay. K dalším odrůdám patří Chablis, Chambertin, Saint Georges, Corton, Rully, Beaujolais. 

Vinařská oblast Champagne

Rozkládá se východně od Paříže a pěstují se zde zejména odrůdy Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Rulandské bílé i modré a odrůda Gamay, ze které se vyrábí proslulé šampaňské značky Champagne. 

Vinařská oblast Alsasko

Je známá především pěstováním bílých odrůd a rozkládá se od Strassbourgu až po Thann. Je zde cítit vliv německého vinohradnictví. Nejrozšířenější odrůdy jsou Chasselas, Cleoner, Vaner, Pinot Gris, Sylvaner, Pinot Blanc, Risling, Gewurztraminer, Muscat a Pinot Noir. 

Vinařská oblast Côtes du Rhône 

Rozkládá se mezi Lionem a Avignonem podél řeky Rhôny a je známá především svými červenými víny Syrah, Grenache, Côte Rôtie a Hermitage. Nejrozšířenější bílé odrůdy jsou Roussanne a Clairette. 

Vinařská oblast Provence (Provensálsko)

Je nejstarší ve Francii a leží mezi Marseille a Toulonem a je známa výrobou kvalitních růžových a červených vín. Produkce růžových vín je až 80 %. Hlavním vinařským centrem je Côtes de Provence. V oblasti se pěstuje velká řada odrůd, pro červená vína nejvíce Grenache, Mourvèdre a Syrah, pro bílá Clairette a Semillon. 

Největší vinařská oblast na světě, Languedoc-Roussillon

Rozkládá se na pobřeží Středozemního moře od Rhôny až k Pyrenejím. Oblast je vyhlášena pěstováním především červených odrůd jako Carignan, Grenache, Merlot a Cabernet Sauvignon. V oblasti Languedoc se vyrábí dezertní vína Côte de Haut-Roussillon, Côte d´Agly a Banyuls. 

Jihozápadní vinařská oblast Francie

Rozkládá se od hranic oblasti Bordeaux k Pyrenejím. Z červených odrůd vinné révy se v oblasti pěstují především Cabernet a Merlot, z bílých pak Sémillon a Sauvignon. 

Vinařské oblasti v údolí Loiry

Proslavily se především bílými víny a rozkládájí se od Centrálního masivu až k pobřeží Atlantiku okolo města Nantes. Pěstují se zde především odrůdy Chenin Blanc a Sauvignon. 

Vinice ostrova Korsiky

Jsou situovány hlavně na pobřeží a pěstují se zde růžová a suchá bílá vína, nejčastěji odrůdy Abatico nebo Trebiano. Z vín jsou nejznámější značky Cabri a Malvoisie.