Barmanské sirupy – Cukrový základní

Při přípravě většiny koktejlů je potřeba cukrový sirup. Je to nezbytná složka a základní barmanská ingredience. Do koktejlů nelze použít sypký cukr, protože ten se v chladném nápoji špatně rozpouští. Koktejly s cukrovým sirupem jsou jemnější a mají lepší konzistenci, neboť se tekutiny lépe smíchají.

Cukrový sirup bychom neměli nahrazovat průmyslově vyráběným ovocným sirupem. Cukrový sirup se dá běžně koupit, ale lze ho i snadno a levně vyrobit doma.

Postup výroby

  1. Připravíme si základní suroviny
    • 1 kg cukru
    • 1 litr vody
  2. Do hrnce nasypeme cukr, přilijeme studenou vodu a necháme rozpouštět
  3. Nádobu s vodou a cukrem pomalu ohříváme a za občasného míchání přivedeme do varu
  4. Pokud se na povrchu tvoří pěna, průběžně jí lžící odstraňujeme, jinak by byl sirup zakalený. Do koktejlů je potřeba čirý.
  5. Cukrový rozvar povaříme 5-6 minut dle požadované hustoty
  6. Hotový sirup stočíme do skleněné láhve a necháme vychladnout.
  7. Láhev opatříme nálevkou pro snadnější dávkování.
  8. Sirup je hotov a lze ho skladovat v baru při pokojové teplotě.

Poznámka

Cukr můžeme v zásadě použít jakýkoliv, řepný i třtinový, tmavý i světlý. Do většiny koktejlů se však používá světlý. Cukrový sirup se nekazí a můžeme ho používat po dlouhou dobu i k běžnému slazení všech potravin a nápojů. Pokud by nám sirup zkrystalizoval, lze krystalky rozpustit opětovným zahřáním celé lahve včetně obsahu např. ve vodní lázni, nebo v mikrovlnné troubě.