Jak správně mýt a udržovat sklenice na alkohol a karafy na víno
Na způsobu mytí skla opravdu záleží. Možná jste to dosud nijak neřešili a sklenice myli ve dřezu saponátem společně s ostatním nádobím, nebo jste naplnili myčku a prostě spustili oblíbený program.
Ve většině případů je to naprosto v pořádku, přesto existují jisté výjimky.
V tomto článku se zaměříme na to, aby vám sklenice vydržely v perfektním stavu co nejdéle. A představíme si doporučené postupy, jak si poradit třeba s mytím karaf.
Jak umývat sklenice z křišťálového skla
Sklenice z křišťálového skla umývejte v teplé nebo vlažné vodě. Nikdy je nemyjte ve vroucí vodě, v níž mohou sklenice prasknout. Pokud je sklenice běžně zašpiněná od nápoje jako je například víno, zpravidla je dostačující sklenici opláchnout ve vodě, nechat okapat, otřít a vyleštit.
Chcete-li použít mycí prostředek, vyberte takový, který neobsahuje písek ani jiná abraziva. Mohl by sklenici poškrábat. Navíc je nutno důsledně dbát na to, aby po mytí nezůstaly na sklenicích zbytky mycích prostředků a saponátů, které mohou při následném použití znehodnotit aroma nejen vína, ale i jiných nápojů, zejména ušlechtilých destilátů.
Při použití myčky použijte krátké mycí programy s nižší teplotou, maximálně do 50°C. Některé myčky mají přednastavené šetrné mycí programy speciálně určené pro mytí skla. Zpravidla ovšem bývá problém s naplněním myčky. Takže je buď budete mýt spolu s ostatním nádobím na méně výkonné mycí programy, nebo se smíříte s menší naplněností myčky. Sklenice na víno, které plánujete umývat v myčce, vybírejte s ohledem na velikost prostoru určeného k mytí sklenic (zpravidla sklenice s nižší stopkou).
Jestliže myčka není vybavena větracím vysoušením, po dokončení mycího cyklu ji otevřete. Umožníte tím odvětrání nežádoucích par, které mohou při dlouhodobé aplikaci sklo znehodnotit. Následně ošetřete sklo měkkou čistou utěrkou. Při utírání a leštění sklenic na víno se snažte netočit kalíšek a nožku proti sobě, v krajních případech by mohlo dojít k lomu. Dekorované sklenice nejsou vhodné do myčky.
Jak postupovat při mytí zašlých sklenic
Pokud jsou na sklenicích nebo ostatním skle zašlé skvrny, namočte je ve dřezu do teplého, nikoliv horkého octa. Poté zkuste skvrny dočistit měkkým kartáčkem.
Další možností je použití bílé zubní pasty nebo jemného hadříku. Po opláchnutí nechte skleničky oschnout dnem vzhůru na čistém ručníku, který nepouští chloupky.
Jak si poradit při mytí karaf na víno a dekantérů
U vysokých skleněných nádob, dekantérů s dlouhým hrdlem, karaf nebo lahví k vyčištění dna většinou nepomůže ani dlouhá štětka. Zde je vůbec problém s přímým mechanickým čištěním. Nalejte tedy do vázy či karafy ocet nebo teplou vodu se saponátem a nechejte usazeniny co nejdéle odmočit, nejlépe přes noc.
Poté do nádoby přidejte hrst rýže, přikryjte hrdlo rukou a obsah silně protřepte. Rýže zbaví nádobu špíny na dně, obrousí ji. Pokud je špína opravdu zažraná, postup opakujte.
Nádobu vymyjte saponátem nebo octem a opláchněte teplou vodou. Nechejte okapat, otřete suchou, čistou utěrkou a vyleštěte.
Jak na mytí broušeného skla
Broušené sklo nejdříve jemně vyčistěte saponátem, poté opláchněte v čisté vodě a nakonec v octu. Zářezy u broušeného skla vyčistíte jemným zubním kartáčkem. Skleničky opláchněte čistou teplou, nikoliv horkou vodou.
Poté sklenici postavte dnem vzhůru na odkapávač. Po okapání vody je pečlivě kousek po kousku vyleštěte lněnou utěrkou bez chloupků. Sklo se bude krásně lesknout.
Jak pečovat o pivní sklenice
Stejně jako víno, kávu a další druhy nápojů, i pivo si lépe vychutnáte, pokud je nalité v tom správném poháru. Dokonce je důležité i to, jak je pohár umytý a jakou má teplotu. Sklenice na pivo omyjte ručně, nebo alespoň po umytí v myčce pořádně opláchněte studenou vodou.
Neotírejte, aby se jemné chloupky nebo prachové částice z utěrky nenalepily na sklo, což by mohlo ovlivnit pivní pěnu. Pohár nechlaďte ani nezmrazujte. Pivo v takto připraveném poháru zřídne a změní teplotu.
Že by měl být půllitr čistý, bereme jako samozřejmost. Dejte pozor na špinavou vodu na mytí sklenic. Známý pivní citát říká, že „Ve víně je pravda, v pivu svoboda a ve vodě bakterie“, voda, kterou vyplachujete půllitr by ale měla být naprosto čistá. Kromě toho by půllitr měl být také vychlazený. Ideální teplota sklenice je stejná jako teplota piva, nikdy ne méně. Těsně před točením by sklenice měla být propláchnuta studenou vodou.
Údržba degustačních sklenic na víno
Degustační sklenice na víno představují zvláštní kategorii, která vyžaduje zvláštní údržbu, protože chuť vína může ovlivnit každá maličkost a degustátoři a someliéři potřebují, aby byla naprosto neutrální.
Sklenice tedy myjte pouze teplou vodou, bez saponátu a mýdla. Je třeba se také vyhnout myčce na nádobí – to je důležité proto, že se hodnotí nejen chuť, ale také aroma vín.
Sklenice ihned po umytí otřete, aby na nich nezůstaly stopy vodního kamene – to je důležité, aby nebylo ovlivněno vizuální hodnocení vín.