Koktejl versus Highball

Koktejl

Koktejl je nápoj vzniklý smícháním několika různých, většinou alkoholických, nápojových surovin.

Mícháním koktejlů se zabývají barmani, někteří přitom předvádí hostům žonglování se sklenicemi a lahvemi, tzv. flair bartending.

První zmínka o míchání koktejlů pochází již z roku 1806, původně existoval pouze jeden koktejl a receptura se shodovala s dnešním koktejlem Old Fashioned, který se skládá z lihoviny, bitters, cukru a vody. Později začali barmani využívat další ingredience a vznikla nepřeberná škála koktejlů.

Pro míchání koktejlů se podle vlastností surovin používá buď míchací sklenice, ve které barman míchá nápoj pomocí dlouhé barmanské lžíce, nebo šejkr, což je zpravidla kovová nádoba velikosti větší sklenice, do které se suroviny nadávkují, šejkr se uzavře sklenicí a nápoj se protřepe. Z šejkru se namíchaný koktejl nalije do sklenice.

Koktejly jsou rozděleny do kategorií podle mnoha různých kritérií. Jedním z nich může být druh základního alkoholu (např. whisky, gin, rum, tequila, vodka a další), kterému s v tomto kontextu říká báze koktejlu.

Dalším kritériem může být velikost koktejlu (long drink, short drink), nebo použité dochucovadlo (aromatické koktejly, kyselé koktejly).

Od svého počátku ušly koktejly opravdu velký kus cesty, receptury těch nejznámějších a nejrozšířenějších byly standardizovány pod hlavičkou IBA (Mezinárodní barmanská asociace). Dále však existuje velké množství koktejlů, jejichž receptury jsou opravdu volné.

Deset nejprodávanějších koktejlů světa:

  1. Old Fashioned
  2. Negroni
  3. Daiquiri
  4. Dry Martini
  5. Whisky Sour
  6. Espresso Martini
  7. Margarita
  8. Manhattan
  9. Mojito
  10. Aperol Spritz

Receptury koktejlů najdete na toto webu:

Nealkoholické koktejly

Mezi nejoblíbenější nealkoholické koktejly patří nápoje vyráběné z mléka. Ty bývají dochuceny dalšími pochutinami jako je vanilka, mixované ovoce, kakao, káva, ovocné výtažky a tresti, smetana, ořechy a další. Takovéto koktejly se dají vyrobit jednoduše i doma v běžných mixérech, v běžné obchodní síti je lze zakoupit například v cukrárnách, mléčných barech apod.

Horké koktejly

Mezi koktejly se technicky řadí také horké míchané nápoje a kávy s alkoholem.

Highball

Highball je název pro skupinu míchaných nápojů, které jsou míchány z alkoholických a nealkoholických nápojů, kdy poměr nealkoholického nápoje je větší než alkoholického. Zpočátku byl highball míchán ze skotské whisky a sodové vody, skotská se sodou.

Původ názvu

Původ názvu Highball není zcela zřejmý. Je několik možností – William T. Adams tvrdil, že první highball byl namíchán v Adams House v Bostonu, zatímco barman Patrick Duffy z New York říkal, že prvně takto pojmenoval míchaný nápoj (koktejl) i sklenici původem anglický herec E. J. Ratcliffe v jeho baru roku 1895.

Jinou možností vzniku názvu je pojmenování podle horní polohy koše návěstidla zaváděného ve Spojených státech od poloviny 19. století, která znamenala návěst volno, čili plnou rychlostí vpřed. Duffy tak údajně vystihnul rychlost míchání nápoje – ledová kostka se zalije jedním druhem lihoviny, jedním druhem nápoje (sodová voda nebo zázvorové pivo) a sklenice se buď ozdobí jednoduše plátkem citrónu, nebo vůbec.

Další možné vysvětlení se vztahuje k době konzumace highballu. Highball, jako protiklad ke koktejlu, který se pije až večer před večeří, zatímco highball pije odpoledne, kdy je slunce (ball) vysoko (high) a nápoj by měl být lehký a osvěžující.

Nápoje

Příklady známých highball drinků zahrnují:

  • Jack and Coke (Jack Daniel’s a Coca-Cola)
  • Scotch and Soda (skotská whisky se sodou)
  • Seven and Seven (whisky 7 a 7 UP)
  • Moscow Mule (vodka, zázvorové pivo a citronová šťáva)
  • Gin and Tonic (gin s tonicem)
  • Sex on the Beach
  • Řada koktejlů s názvem Collins

Někdy může být poměr alkoholické a nealkoholické složky v drinku pozměněn ve prospěch alkoholické složky a podáván jako aperitiv.

Závěr

Koktejl je obecné označení pro všechny míchané nápoje, highball je pak podmnožinou koktejlů a je to označení zejména pro long drinky, servírované ve vysokých sklenicích se silnějším dnem, typicky např. v Collins glass.