Recepty na výrobu tinktur

Rostlinné extrakty – tinktury jsou oblíbenou alternativou léků. Pokud tedy dáváte přednost před chemickými preparáty bylinkám, jsou pro vás tinktury přesně to pravé.

V tom to článku si prakticky ukážeme, jak si doma tinktury z bylinek vyrobit, jak přesně při tom postupovat a na závěr si také představíme také pár tradičních receptur nejznámějších a nejvíce používaných tinktur.

Co jsou to tinktury

Tinktura není nic jiného, než koncentrovaný bylinný extrakt vyrobený s alkoholem, který lze užívat přímo nebo zředěný v čaji nebo vodě. Stručně řečeno, je to další způsob, jak extrahovat aktivní složky z byliny, komě toho, že jako rozpouštědlo používáte alkohol místo vody, octa nebo dalších látek.

Tinktury jsou na rozdíl od bylinných čajů nebo kapslí snadno použitelné, přenosné a účinnější než jiné bylinné přípravky. Výhoda tinktur spočívá především ve vysoké koncentraci účinných látek, které obsahují. Možná bude potřeba připravit 4 až 5 šálků bylinného čaje, abyste získali stejné účinky bylin, jako u tinktury, kde budete potřebovat pouze pár kapek. Navíc díky alkoholu mají tinktury velmi dlouhou trvanlivost a často vydrží prakticky neomezeně.

Použití tinktur

Díky alkoholu v tinkturách se bylinné extrakty rychleji vstřebávají do krevního oběhu, přičemž účinky jsou patrné zhruba do hodiny. Díky svému rychlému působení jsou tinktury ideální na věci, jako je bolest, žaludeční potíže, úzkosti či nespavost.

Kromě akutních onemocnění můžete tinkturu použít na cokoli, na co byste mohli použít bylinný čaj, například:

  • Alergie
  • Nespavost
  • Špatné trávení
  • Stres
  • Úleva při nachlazení a chřipce

Jak si doma vyrobit tinkturu

Výroba tinktury vyžaduje pouze tři věci:

  • bylinky – kořen, pupen, listy, ad. dle druhu bylinky
  • alkohol – 40% a více
  • vhodnou uzavíratelnou nádobu, nejlépe skleněnou

Alkohol pro výrobu tinktury

Alkohol je rozpouštědlo, které z bylin extrahuje sloučeniny s léčivými vlastnostmi. Můžete použít jakýkoli druh alkoholu, který máte rádi, ale nejlepší je použít třeba potravinářský líh, nebo vodku, protože mají neutrální chuť na rozdíl od jiného alkoholu.

Zatímco standardní 40% vodka je dobrá pro většinu čerstvých a sušených bylinek, potravinářský líh se dá koupit i o koncentraci alkoholu 80% a to vám umožní vyrobit ještě koncentrovanější tinkturu a ještě rychleji, protože se do ní dostane více léčivé složky z bylinek.

Vhodný výběr alkoholu pro výrobu tinktur

  • Vodka – obsahuje cca 40% alkoholu je považována za standard pro většinu tinktur. Měla by se používat na čerstvé a sušené bylinky, které nemají vysoký obsah vlhkosti (jako je bobkový list, kopr, fenykl, šalvěj a tymián).
  • Vodka 40% + 95% konzumní líh (použijte poměr 1:1): Vyšší obsah alkoholu pomáhá extrahovat těkavější rostlinné sloučeniny, zejména při použití bylin s vyšším obsahem vlhkosti (jako je oregano, petržel, bazalka, koriandr, máta a šalvěj).
  • 95% konzumní líh – obvykle používá k rozpuštění gum a rostlinných pryskyřic nacházejících se v kůře a sušené rostlinné hmotě. I když snáze extrahuje esenciální oleje a aromatické látky v rostlinách, vytváří také tinkturu silnější chuti, kterou někteří lidé těžko přijímají. Může také dehydratovat vaše bylinky, což z dlouhodobého hlediska ovlivní kvalitu vaší tinktury.

Tinktury bez alkoholu

Existuje také několik způsobů, jak vyrobit tinktury bez použití alkoholu.

Místo alkoholu můžete použít například vinný ocet nebo potravinářský glycerin. V tomto případě už se ale nebude jednat o tinkturu, ale rostlinný (bylinný) extrakt.

Je potřeba počítat s tím, že doba použitelnosti u extraktu je kratší než u tinktur a proto nezapomeňte lahvičku označíte datem, kdy byl extrakt vytvořen.

Jak vybrat bylinky pro výrobu tinktur

Tinktury lze vyrobit z čerstvých nebo sušených květů, listů, bobulí nebo kůry – v podstatě jakéhokoli rostlinného materiálu, který má terapeutický přínos. Samozřejmě nejlepší je vyrábět z čerstvých bylinek, ale sami zjistíte, že k sušeným bylinkám se dostanete snadněji a ve velkém množství.

Kromě standardních zahradních bylinek, jako je rozmarýn, tymián, šalvěj jsou dalšími oblíbenými bylinkami:

  • bezinka
  • echinacea
  • kopřivové listy
  • kořen ashwagandha
  • kořen lékořice
  • kořen proskurníku
  • malinový list

Poměr bylinek

Vždy si můžete poměr bylinek zvážit, abyste si určili přesnou sílu vaší tinktury. Zde je rychlé pravidlo, kolik rostlinného materiálu použít na svou tinkturu:

  • Čerstvé bylinky – naplňte sklenici do 2/3
  • Sušené bylinky – naplňte sklenici do 1/2
  • Čerstvé a sušené kořeny a bobule – naplňte sklenici do 1/3 – 1/2

Bylinky nijak nestlačujte. Stačí je umístit do sklenice a ponechat dostatek prostoru pro vzduch až nalijete alkohol.

Potřeby pro výrobu tinktur

  • Skleněná dóza – nejlépe o velikosti půllitru, opatřená víčkem.
  • Vhodný alkohol – vodka, líh, ad.
  • Bylinky dle receptury či vlastního výběru

Postup práce při výrobě tinktur

Bylinky jemně nasekejte nebo rozdrťte v hmoždíři a vložte je do sklenice. Poskytuje jim to větší povrchovou plochu k rozpouštění v kapalině. Dělat to nemusíte, můžete je pouze vhodit, pokud to ale uděláte, poznáte významný rozdíl v síle extraktu. Jakmile naplníte sklenici požadovanými bylinkami, zalijte ji alkoholem, aby rostliny byly zcela pokryty. Aby rostliny neplesnivěly, ponechte jim asi 3 cm prostoru, který je naplněn alkoholem a vaše bylinky ať jsou skutečně ponořené. Cokoli, co bude vyčnívat nad alkoholem může začít plesnivět. Zašroubujte víko.

Umístěte sklenici na chladné, suché a tmavé místo, abyste zahájili proces extrakce. Každých pár dní, ale nejlépe denně, sklenici protřepejte a zkontrolujte, zda se alkohol neztrácí. Pokud bylinky nejsou zcela ponořené, dolijte je stejným druhem alkoholu. Směs nechte extrahovat asi 8 týdnů.

Když je proces extrakce u konce, umístěte nálevku do zabarvené lahvičky s kapátkem s jemným sítkem nahoře. Nalijte tinkturu do lahvičky a bylinky se tím přecedí. Chcete-li extrahovat více tinktury, odstraňte zbývající bylinky a zabalte je do tenké látky, nebo ubrousku, poté vymačkejte veškerou tinkturu, která v bylinkách zbyla. Každou lahvičku označte použitými bylinkami, druhem a procentem alkoholu a datem a uchovávejte v tmavé skříni, dokud ji nebudete potřebovat.

Chcete-li tinkturu použít, buď kápněte několik kapek přímo pod jazyk nebo kápněte kapku do sklenice vody či čaje až 3x denně. Skutečné množství, které je potřeba použít, závisí na síle vaší tinktury, použitých bylinkách a chemii vašeho těla.

Recepty na výrobu tinktur

Zde uvádíme některé z velmi oblíbených receptů se kterými můžete začít. Nedělejte si starosti s přesným stanovením poměrů, není to až tak důležité.

1. Tinktura pro lepší spánek

  • 1 díl květů heřmánku
  • 1 díl květů levandule

2. Tinktura na zlepšení nálady

  • 2 díly listů meduňky
  • 1 díl mučenky
  • 1 díl kořene zázvoru

3. Očistná tinktura

  • 2 díly listů kopřivy
  • 1 díl pampeliškových listů
  • 1 díl listů meduňky

4. Tinktura pro lepší dýchání

  • 1 díl kořene zázvoru
  • 1 díl kořene proskurníku
  • 1 díl kořene lékořice

5. Tinktura proti stresu

  • 2 díly kořene pampelišky
  • 2 díly ženšenu
  • 1 díl kořene astragalus (kozinec)
  • 1/2 dílu semínek kardamomu

6. Tinktura PMS (pro ženy při menstruaci)

  • 3 díly červeného malinového listu
  • 1 díl listů kopřivy dvoudomé
  • 2 díly listů máty peprné
  • 1 díl kořene zázvoru