Spiced – Kořeněné rumy

Pokud jste příznivci rumů a občas si některý z nich vychutnáte, tak určitě víte, že v karibských rumech a rumech vyrobených z cukrové třtiny a melasy všeobecně můžete nejen cítit kořeněné aroma ale i chuť po různém koření, různé tóny a podtóny po koření, kouři a ovoci. Tato chuť a vůně se do rumů dostala přirozenou cestou, zejména ze sudů, ve kterých rumy zrají.

Kromě těchto dalo by se říci klasických rumů se cíleně také vyrábějí rumy kořeněné, tedy s přídavkem koření. Tyto rumy se označují nápisem „spiced“ na etiketě. V tomto článku se podíváme na původ těchto rumů a také na to, proč se kořeněné rumy vlastně vyrábějí.

Historie

Historie kořeněných rumů je stejně dlouhá jako historie klasických samotných rumů. V 17. století, kdy na území dnešní Brazílie výroba rumu započala, byl otroky a tehdejšími obyvateli, konzumenty i výrobci rum přezdívaný slovem Kill–Devil. 

Bylo tomu tak proto, že tehdejší rum byl tak silný a odporný, že se téměř nedal pozřít a tvrdilo se o něm, že by dokázal zabít i samotného ďábla.

Výrobci tedy hledali řešení, jak chuť nápoje vylepšit a jednou z cest jak toho docílit bylo do rumu přidávat různá aditiva, tedy výtažky z tropického ovoce a zejména pak také rozmanité druhy koření, které se na karibských ostrovech hojně pěstuje. Tato aditiva opravdu chuť nápoje vylepšila, přestože nekvalitní základ zůstal. Došlo tak pouze k zakrytí nevábné chuti. Od té doby však rum urazil velmi dlouhou cestu a nové poznatky v destilaci a technologii výroby umožnily značně zvednout kvalitu destilátu a vyladit výslednou chuť.

Přesto jsou spiced rumy stále vyhledávány milovníky kořeněných chutí a používají se také do koktejlů. Platí pravidlo, že kvalitnější spiced rumy obsahují pravé koření, ty méně kvalitní se pak musí spokojit se syntetickými náhražkami kořeněných chutí.

Výroba rumu v koloniích

Rum z koloniální éry nelze s tím dnešním srovnávat po chuťové, ani po kvalitativní stránce. Palírnické umění bylo teprve v plenkách. Lidé destilující rum neměli za cíl vyrobit kvalitní a chutný produkt. Jejich cílem bylo vyrobit největší možné množství rumu. To čemu se dnes říká úkap, prokap a dokap neznali. A i kdyby, tak by tento princip oddělování částí při výrobě rumu pravděpodobně ignorovali. To je i jeden z důvodů, proč tehdejší lidé po požití rumu oslepli nebo dokonce umírali.

V počátcích výroby alkoholu a ještě v době po americké prohibice prakticky neexistoval kvalitní alkohol. Vyrábělo se všelicos, kvalita byla značně proměnlivá a produkty byly vlivem nekvalitní destilace často zdravotně závadné. Také chuť byla nevalná. Opít se po tomto alkoholu dalo, ale druhý den vás po něm bolela hlava a to v tom lepším případě.

Proto vlastně vznikly koktejly – které vlivem přidání kyselé složky – zejména šťávy citrusů a sladké složky jako simple sirup udělaly alkohol lépe konzumovatelným, protože zamaskovaly jeho nevalnou chuť.

Nekvalitně vyrobený rum byl ostrý, štiplavý a drsný. Prostě se nepil dobře. Karibské ostrovy nabízejí rozmanitou škálu flory, a tak se za důsledkem zakrytí nepitelné chuti čistého rumu začaly do rumu přidávat různé přísady. Takto vylepšený rum, tedy kořeněný rum, nesloužil pouze k pití, ale také jako repelent proti moskytům.

Jaké koření do rumu?

Spiced jsou rumy vonící, chutnající a obsahující nejčastěji:

  • vanilkový lusk
  • muškátový oříšek
  • zázvor
  • skořice
  • hřebíček
  • kůra a kořeny tropických stromů

Závěr

„Kořeněné rumy“, neboli „Spiced rumy“ jsou dnes velmi populární kategorií rumů a patří mezi ochucené rumy. Mezi ochucené rumy se také řadí převážně světlé rumy s ovocnou příchutí. Chuť kořeněných rumů je nejčastěji zabarvena přísadami jako je skořice, vanilka, hřebíček atd. a jejich barva je spíše tmavá. Aroma těchto rumů je díky kořenitosti naprosto unikátní a jsou skvělým základem do míchaných koktejlů. Ty kvalitnější kořeněné rumy je možné samozřejmě konzumovat samotné.

V současné době tak není problém si vychutnat bez obav rum kokosový, kávový, banánový, pomerančový a nebo třeba vanilkový.

Někteří výrobci také u kořeněných rumů snižují obsah alkoholu, přičemž tvrdí, že tak vycházejí vstříc přáním konzumentů, zejména žen, které je vyhledávají pro jejich sladší chuť. Důvodem je však zcela jistě úspora na spotřební dani a výsledná nižší cena.