Telecí líčka na červeném víně

Telecí líčka patří mezi oblíbené a vyhlášené lahůdky, na kterých si rád pochutná nejeden gurmán.

Toto měkké a chuťově velmi lahodné maso nakrájené na plátky a přelité chutnou omáčkou z červeného je velmi vyhledávané pro svojí lahodnou chuť. Telecí či hovězí líčka patří mezi vybrané pochoutky, často podávané ve velmi noblesních restauracích. Jedná se mase v ústech se jen rozplývající, s hutnou omáčkou, kde se výrazně podepisuje chuť červeného vína a zeleninového základu.

Telecí líčka pocházející z prémiového masa, patří mezi vybrané pochoutky, a to díky svým jemným a krátkým vláknům, které se po přípravě doslova rozpadají na jazyku. Maso je to výjimečně jemné, chutné, křehké a lehce stravitelné a slibuje tak vysoký kulinářský zážitek.

Líčka však vyžadují dlouhou přípravu v řádu několika hodin, ideální volbou je pak jejich pomalé ale dlouhé dušení buď v troubě anebo na plotně. 

Vhodnou přílohou pak bývá bramborová kaše a případně také žampiony s petrželkou.

Ingredience pro přípravu telecích líček na červeném víně

Rozpis je na 4 porce.

  • Telecí líčka – 800 g
  • Olivový olej – 50 ml
  • Sádlo – 100 ml
  • Česnek – 50 g
  • Mrkev – 300 g
  • Celer – 250 g
  • Řapíkatý celer – 150 g
  • Petržel – 250 g
  • Cibule či šarlotka – 150 g
  • Divoké koření – 50 g
  • Tymián – 10 g
  • Rozmarýn – 10 g
  • Červené víno silné s výraznou chutí – 400 ml
  • Rajčata čerstvá, případně drcená – 600 g, ale lze použít i rajčatový koncentrát, protlak – 150 g
  • Cukr – 50 g
  • Máslo – 50 g
  • Sůl – špetka

Postup práce při přípravě telecích líček na červeném víně

  1. Před vařením líčka omyjte vodou, osušte je a hrubě očistěte od povrchových blán. Tuk na líčkách se doporučuje ponechat, neboť je nositelem výrazné chuti.
  2. Telecí líčka poté, rozkrojte napůl, osolte a opepřete dle vlastní libosti.
  3. Zeleninu nakrájejte nahrubo a cibuli na kostičky.
  4. V hrnci nechte rozehřát olej a zprudka, ale krátce opečte líčka ze všech stran, poté je vyjměte a ponechte je zatím stranou.
  5. Do hrnce s výpekem vložte kořenovou zeleninu a opečte ji do zlatohněda.
  6. Poté přidejte cibuli a na závěr celé divoké koření, tymián, rozmarýn, nasekaný česnek.
  7. To vše osmahněte a přidejte rajčata nakrájená na kostky, případně rajský protlak. 
  8. Opět restujte a zalijte červeným vínem a případně trochou vody, to vše přiveďte k varu, tím vytvoříte základ.
  9. Do základu vložte opečená líčka, přiklopte pokličkou a nechte dusit na mírném ohni asi 2 hodiny doměkka. Tím zároveň dojde k redukci a zahuštění omáčky.
  10. Líčka poté vyjměte, a pokud možno i kuličky koření, pokud se vám to povede, a omáčku rozmixujte ponorným mixérem.
  11. Osolte, opepřete a přidejte špetku cukru. Svařte na požadovanou hustotu a do hotové omáčky vmíchejte studené máslo. Dále už nevařte.

Ingredience pro přípravu bramborové kaše

  • Brambory přílohové – 1 kg
  • Máslo – 100 g
  • Mléko plnotučné – 500 ml
  • Sůl – špetka

Postup práce při přípravě bramborové kaše

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostky.
  2. Zalijeme vodou, osolíme a necháme je vařit doměkka.
  3. Poté brambory scedíme, zalijeme mlékem a vyšleháme na kaši.
  4. Hustotu kaše si upravujeme množstvím mléka.
  5. Do vychladlé kaše poté vmícháme změklé máslo.
  6. Ochutnáme a případně dosolíme.

Ingredience pro přípravu žampionů s petrželkou

  • Máslo – 80 g
  • Žampiony – cca 12 středních
  • Plocholistá petržel čerstvá – cca hrst
  • Sůl, pepř – špetka

Postup práce při přípravě žampionů s petrželkou

  1. Na rozpuštěném másle na pánvi zprudka opečeme žampiony dozlatova.
  2. Osolíme, opepříme a posypeme nasekanou petrželkou.
  3. Vše upravíme na talíř a zalijeme zbytkem másla z pánve.