Vinařská oblast Kalifornie a její vína

Kalifornie patří mezi světově uznávané vinařské oblasti a je domovem kvalitních vín. Ovšem ne vždy tomu tak bylo. O svojí slávu na slunci musela tvrdě bojovat a to nejen s evropskými víny, ale také během pohnuté americké historie.

Nyní je Kalifornie jedna z nejprogresivnějších vinařských oblastí světa. Vyznačuje se unikátními přírodními podmínkami pro pěstování vína a velkou dávkou slunečního svitu. A produkují se zde ta nejkvalitnější světová vína.

Historie kalifornského vinařství

Víno začali v Kalifornii pěstovat už španělští misionáři, kterým v Novém světě chybělo mešní víno.

V 18. století, když na západní pobřeží doputovali osadníci, vysázeli si pro svou potřebu některé evropské odrůdy – především velmi odolnou modrou odrůdu Mission (španělsky Pais), která se dnes v Kalifornii už málokde pěstuje, je však považována za základní stavební kámen vývoje vinařství v severní i jižní Americe. A například v Chile ještě konkuruje rozlohou osázení Cabernetu Sauvignon.

Americkým vinařským průmyslem ve dvacátých a třicátých letech 20. století otřásla prohibice. 18. dodatek ústavy zakázal výrobu, prodej a transport alkoholických nápojů. Nezakázal však jejich vlastnictví a konzumaci.

Díra ponechaná v zákoně umožnila mocný nástup mafie a pašeráctví a vedla také k neotřelým řešením na záchranu byznysu a rozvoji prodeje černého pálení a výroby alkoholu vůbec.

Prohibice měla zásadním vliv na podobu vinohradnictví nejen v Kalifornii, ale i v celých Spojených státech. Velkovýroba vína byla státem zakázána. Poptávka po hroznech, podíl vinic na zemědělské půdě a jejich cena ale paradoxně stoupaly.

Během prvních čtyř let prohibice se tuna hroznů vyšplhala ze 30ti dolarů na neuvěřitelných 350 dolarů. Mohla za to výjimka v zákoně. 18. dodatek totiž nezakázal prodej alkoholu pro náboženské, lékařské účely a také pro domácí výrobu vína.

Mnoho vinic tak bylo osázeno odolnými odrůdami révy vinné, jako je například Alicante Bouschet, jehož šťavnaté hrozny s pevnými slupkami sice zrovna nevynikají zrovna chutí, zato ale zvládnou bez ztráty kvality několikadenní přepravu ze západního až na východní pobřeží.

Mohlo by se proto zdát, že vinařství se ve 20. – 30. letech v USA dařilo. Ovšem zatímco kalifornští pěstitelé hroznů si během prohibice vedli skvěle, vinaři na tom zas tak dobře nebyli. Většina z nich musela své podniky podnikání ukončit a vinice nechat uschnout. 

Prohibici v USA přežilo jen cca 20% vinařství (140 vinařství oproti více než 700 před prohibicí, tedy ty které existovaly před schválením 18. dodatku). S výjimkou několika vinařů, kteří mohli i nadále vyrábět a prodávat víno pro náboženské účely, přišla většina vinařů o práci a živobytí. Během 20. let byly ukončeny kurzy enologických věd na Kalifornské univerzitě. Po zrušení prohibice v roce 1933 tak zbylo pouze několik nejschopnějších vinařů.

Z následky prohibice se vinaři v Kalifornii vzpamatovali až v 60. letech, kdy řada z nich začala zkoumat a využívat skutečný potenciál svých regionů. V současnosti je na území Kalifornie více než 1.200 vinařství.

Byli ale vinaři, kteří se v těžkých dobách prohibice nevzdávali a vizionářsky hleděli k zítřkům a i přes to, že nevěděli, kdy přijdou, zakládali vinice s lepšími odrůdami než, bylo sice odolné, ale nepříliš chutné Alicante. V roce 1924 Gaspare Indelicato, budoucí zakladatel dnes úspěšného vinařství Delicato Family Wines, sklidil své první hrozny na prodej. A v roce 1926 už osázel malý pozemek odrůdami Zinfandel a Carignano.

Vzniklo víno 1924 Scotch Barrel Aged Chardonnay, které zrálo v sudech po skotské whisky – což není nic jiného, než odkaz na období prohibice. Během prohibice hrála skotská zajímavou roli. Zatímco se množily ilegální palírny, kvalita výsledného moku byla často přinejmenším podezřelá. Skotská byla oproti tomu považována za „tekuté zlato“. Pašování skotské do USA bylo velice sofistikované. Na Bermudách, vzdálených jen 950 km od amerického pobřeží, tehdy došlo ke zvýšení dovozu skotské o 4 000%, na Bahamách o 40 000%. Odtud se pak skotská převážela do USA na rychlých motorových člunech.

Pro Kalifornii jsou navíc barikové tóny Chardonnay víc než typické. Ve vůni tohoto bílého vína lze cítit sladké tóny kávy a v chuti čerstvě upečený jablečný koláč.

Kalifornské slunce se zrcadlí v odrůdě ve sklence Viognieru z vinařství Gnarly Head. Tato jihofrancouzská odrůda v kalifornských klimatických podmínkách běžně vyzrává na 14,5% zbytkového alkoholu.

Kalifornské vinařské oblasti

Dvě nejznámější oblasti, které dominují kalifornskému vínu, jsou Napa a Sonoma, ale vynikající pověst si získaly také oblasti jižně od San Francisca – Paso Robles (americké Bordeaux), Monterey, Santa Cruz Mountains a Santa Maria Valley, z nichž poslední je sice blíže k Los Angeles než k San Francisku, ale právě díky vlivu Pacifiku se jedná se o chladnější oblast, než je severněji položená Napa.

  • Napa Valley AVA je rájem Cabernetu Sauvignon. Jde o jedno velké údolí podél řeky Napa. V oblasti se vyrábějí nejdražší americká velká vína – kromě Cabernetu Sauvignon ještě barikované Chardonnay a Merlot.
  • Sonoma je dvakrát větší než Napa a skýtá mnoho údolí s rozdílnými mikroklimaty a terroirem. Díky tomu jsou podoblasti (AVA) v rámci Sonoma County odrůdově mnohem rozmanitější než Napa a najdete v nich skvělá vína s dobrým poměrem cena/výkon. Oblast proslula svými Zinfandely.
  • Lodi AVA je oblast asi 30 mil od hlavního města Sacramenta. V roce 2015 byla Lodi dokonce vyhlášena vinařským regionem roku podle časopisu Wine Enthusiast. Oblast proslavily staré keře Zinfandelu (některé z nich vysazené ještě v době vrcholící prohibice). Old Vine Zinfandel je pojem, který pro celý svět Lodi reprezentuje. V horkém podnebí kalifornského vnitrozemí suchem stresovaná réva vydává to nejlepší do vinohradníkem redukovaného výnosu hroznů. Vína jsou proto kulatá, koncentrovaná s vyšším obsahem alkoholu a někdy i cukru.

Co to znamená AVA

Většina vinařských oblastí nyní spadá pod místní apelační systém AVA (American Viticultural Areas). Podmínky v AVA nejsou pro pěstování vinné révy a výrobu vína tak přísné jako v Evropské unii, upřesňují pouze zeměpisné umístění dané oblasti a vyžadují, aby všechna vína označená jako AVA byla vyrobena z 85 % hroznů z daného místa. Na odrůdy, na výnosy nebo na způsob výroby vína se nevztahují žádná omezení. Aby se navrhovatelé mohli kvalifikovat pro status AVA, musí prokázat, že posuzovaná oblast je dobře známá, že existují klimatické a geografické rysy, které ji odlišují od ostatních a že hranice oblasti mají historický základ.

Unikátní přírodní podmínky pro pěstování vinné révy

Kalifornie se stala synonymem pro oblast kvalitních červených a tělnatých bílých dubem vonících vín. Za úspěchem výroby kalifornských vín stojí především unikátní podmínky – dlouhé hodiny slunečního svitu na západním pobřeží USA a chladný tichomořský vzduch foukající ze západu, odkud je nasáván do horkých údolí. Chladný vzduch ochlazuje vinice nacházející se až 50 mil směrem do vnitrozemí a zajišťuje perfektní pozvolné vyzrávání hroznů, které díky chladnějším teplotám získávají tlustější slupku – nositelku barvy, vůní a chutí.

Nejvýznamnější vína pocházejí právě z takových chladnějších oblastí v blízkosti studených tichomořských proudů. Půdy v celé Kalifornii jsou rozmanité a vína se vyrábějí v mnoha různých zeměpisných šířkách, takže tato unikátní charakteristika lokality je pravděpodobně hlavním určujícím prvkem vinařství v tomto regionu.

Úspěchy kalifornských vín

  • Slepá degustace v Paříži v roce 1976 – kdy došlo k senzorickému srovnávání Cabernetů Sauvignon z Bordeaux a z Kalifornie přinesla velké překvapení. Jedenáct francouzských porotců ohodnotilo, co do barvy, vůně a chutě, lépe kalifornský Cabernet což způsobilo pozdvižení a k vínům z Nového světa se od té doby začalo přistupovat s větším respektem.
  • Kalifornie byla první mezinárodně uznávanou novosvětskou vinařskou oblastí. Největší zásluhu na tom má Robert Mondavi. Tento průkopník vinařství povýšil výrobu vína na světovou úroveň a naučil Američany, co je to dobré víno a dobré jídlo. Světu pak ukázal, jak se vede moderní vinařský podnik. Jeho vinařství v Napě, ve kterém jsou návštěvníkům sklepy otevřeny, nyní slouží jako vzor vinařské turistiky po celém světě.