Viněta – Rodný list vína 2/2

V první části tohoto článku jsme si představili údaje na vinětách, které je nutné uvádět povinně a údaje na vinětách, které lze uvádět dobrovolně. Dnes si představíme údaje a informace, které jsou výslovně zakázané a také další označení týkající se obsahu alkoholu a zbytkového cukru.

Zakázaná označení na vinětách

Označování produktu nebo na jeho etiketě jiné údaje než údaje stanovené předpisy Evropské unie je zakázáno. Dále zakázáno uvádět údaje poukazující na zesílený účinek, jako například:

  • „zdravotní víno“,
  • „posilující víno“,
  • „víno na krev“,
  • „přírodní“,
  • „pravé“,
  • „čisté“,
  • „alternativní“,
  • slovní spojení s těmito slovy.

Je zakázáno označovat jako víno:

  • nápoj připravený ze zředěného hroznového moštu,
  • nápoj vyrobený na území České republiky jiným postupem nebo užitím jiných konzervačních anebo
    přídatných látek, než stanoví předpisy Evropské unie,
  • alkoholický nápoj vyrobený alkoholovým kvašením výluhů z matolin,
  • alkoholický nápoj vyrobený kvašením zředěných vinných kalů,
  • směsi vína s alkoholickými nápoji vyrobenými z ovoce, sladu, medu, rostlin nebo jejich výluhů.
Viněta a údaje

Další informace na vinětách

Alkohol

Skutečný obsah alkoholu je povinný údaj. Uvádí se v procentech objemových, a to v celých jednotkách nebo jednotkách zaokrouhlených na pět desetin. Za číselným údajem „% obj.“ a tomuto symbolu mohou předcházet slova „skutečný obsah alkoholu“, „skutečný alkohol“ nebo „alk.“. Číslice u balení o objemu většího než 1 l musí být vysoké nejméně 5 mm, u objemu 0,2–1 l nejméně 3 mm a u objemu 0,20 l a méně nejméně 2 mm.

Ukázka značení na vinětách

  • 11,0 % obj.
  • skutečný obsah alkoholu 11,5 % obj.
  • skutečný alkohol 12,0 % obj.
  • alk. 12,5 % obj.

Zbytkový cukr

Zbytkový cukr je neprokvašená fruktóza, glukóza a případně sacharóza ve víně. Tedy přesně, jak název říká: zbytek cukrů, které kvasinky během kvašení nestihly přeměnit na alkohol. Podílí se na sladké chuti vína a je jeho přirozenou součástí. Dle Nařízení komise (ES) č. 607/2009 je označování pomocí výrazů určujících míru zbytkového cukru („údaj o obsahu cukru“) ve víně povinné pouze u šumivých vín.

U ostatních vín a většiny výrobků z révy vinné se jedná o nepovinný údaj, nicméně hojně používaný (suché, polosuché, polosladké, sladké víno).

Všechny díly