Vybavení pro přípravu a dekoraci koktejlů
Koktejly, vzhledem k jejich složení a technologickému postupu připravujeme nejčastěji jedním z následujících způsobů:
Míchací sklenice
V míchací sklenici připravujeme většinou řidší, čiré nápoje, které se dobře navzájem mísí. Nejprve předchladíme míchací sklenici ledem, nalijeme do ní potřebné ingredience a promícháme barovou lžičkou. Potom nápoj, nejčastěji přes barové sítko – strainer, přelijeme do předchlazené sklenky. Tento způsob přípravy koktejlu je typický například pro Martini.
Mixér
Mixér používáme u nápojů obsahujících například zmrzlinu, kusové ovoce, ledovou tříšť. Mixér se také dá výborně použít při výrobě většího počtu porcí. Typickým koktejlem připravovaným v mixéru je například koktejl Poncha.
Straight way (napřímo)
Pojem „straight way“ znamená, že nápoj je připravován přímo ve sklence určené k jeho servírování, většinou s několika kostkami ledu. Typickým koktejlem takto připravovaným je např. Mojito.
Šejkr
Šejkr se používá při přípravě nápojů, které je třeba dokonale promísit nebo silně zchladit. Ingredience spolu s ledem třeseme tak dlouho, dokud se šejkr neorosí. Nelze používat pro limonády, sodu a ingredience obsahující oxid uhličitý, kdy hrozí nebezpečí exploze.
Tepelná příprava
Tepelně upravujeme horké koktejly – nápoje jako jsou grogy, punče, kávové koktejly a horká vína. K tomuto účelu se nejčastěji používá například džezvy, kávové automaty, nebo termo džbány.
Převod objemových jednotek v recepturách koktejlů
V recepturách koktejlů najdete mnohdy několik různých objemových jednotek. To je způsobeno zejména tím, že v určitém časovém obdobím bylo zvykem používat určité jednotky. Mnoho, zejména tzv, klasických koktejlů je již velmi starých a v recepturách mnohdy zůstaly původní objemové jednotky, které se dnes již téměř nepoužívají.
Tabulku jejich převodu uvádíme v tabulce níže.
Tabulka po převod objemových jednotek
Objem v litrech | Objem v dl | Objem v cl | Objem v ml | Přibližná hmotnost |
1 litr | 10 dl | 100 cl | 1000 ml | 1000 g |
3/4 litru | 7,5 dl | 75 cl | 750 ml | 750 g |
1/2 litru | 5 dl | 50 cl | 500 ml | 500 g |
1/4 litru | 2,5 dl | 25 cl | 250 ml | 250 g |
1/8 litru | 1.25 dl | 12,5 cl | 125 ml | 125 g |
1 lžíce | – | 1,5 cl | 15 ml | 15 g |
1 panák malý | – | 2 cl | 20 ml | 20 g |
1 vinná sklenka | – | 15 cl | 150 ml | 150 g |
1 likérová sklenka | – | 5 cl | 50 ml | 50 g |
1 šálek | – | 15 cl | 150 ml | 150 g |
V koktejlech se také užívají ingredience, například koktejlové bitters, které se dávkují ve velmi malém množství, nejčastěji po kapkách či střicích.
Dávkování bitters se v recepturách rozlišuje na:
- Kapky – drops, zpravidla 1-3 na celý koktejl.
- Střiky – dash, zpravidla jeden až dva na celý koktejl.
- Jeden střik je cca 4-6 kapek.

Dekorace míchaných nápojů
Dekorace ke koktejlům a míchaným nápojům neodmyslitelně patří.
Dekorace mohou být zcela klasické, například oliva v koktejlu Martini. Ale mnoho koktejlů také nabízí prostor k tomu aby barman předvedl svůj um a fantazii a dovedl koktejl k naprosté dokonalosti.
Mezi nejčastější dekorace koktejlů patří
Koktejlové třešně
Kromě klasické červené existují také další různé barvy – modré, zelené nebo žluté. Více o koktejlových třešních se dočtete zde – Koktejlové třešně maraschino – ALKOHOL DRINK.
Vložka do koktejlů
Mohou být různé, liší se podle povahy nápoje:
- suché – cibulka nebo oliva
- polosuché – nejčastěji se jedná o nějakou formu citrusu
- sladké – nejčastěji různé druhy ovoce
Spirála z citrusové kůry
Speciálním nožem odkrojíme citrusovou kůru dle potřeby. Lze ji namotat na tyčinku a pak jí ozdobit sklenku s koktejlem.
Řez citrusové kůry
Slupka, cca 2-3 cm dlouhá, seříznutá z citrusu – většinou z pomeranče nebo citrónu, zalomená nad nápojem a vložená dovnitř. Tímto se do koktejlu uvolní esenciální oleje a ovoní ho.
Zástřik z citrusové kůry
Seříznutá slupka, nejčastěji z pomeranče či citrónu, která se pouze zalomí nad nápojem a nevkládá se do nápoje. Koktejl tak díky uvolněným silicím získá citrusové aroma.
Střik
Provádí se speciální stříkací lahví, kterou se do nápoje vstříkne malé množství tekutiny např. bitteru (Angostura bitters, Rapid bitter apod.).
Základní barové náčiní
Barová lžíce (Bar spoon) – existuje několik typů např. velká lžíce s dlouhým držadlem, používaná k míchání nápojů ve džbánu nebo lžička ve tvaru kávové pro promíchání nápoje v míchací sklenici. Práce s barmanskou lžičkou se osvědčila pohybem lžičky tam a zpět.
Barové sítko (Cocktail strainer) – přes barové sítko můžeme nalít tekutinu z míchací sklenice nebo šejkru bez toho, aby do nápoje spadly kousky ledu.
Lopatka na led (Ice scoop) – svou velikostí by měla odpovídat velikosti nádoby na led tak, aby se s ní dobře nabíralo. Lopatka by měla být děrovaná, aby z ní mohla odtéci přebytečná voda. Místo lopatky se často používá velká lžíce.
Barový nůž (Bar knife) – nůž s dvojitým rozeklaným hrotem. Umožňuje přípravu a krájení přídavného ovoce do nápojů a současně k napichování. Barmanská práce s těmito nástroji spočívá v tom, že barman používá nože dva. Např. při krájení citrónů zapíchne jeden hrot do kúry a druhý do dužiny.
Kleště na led (Ice tongs) – kleště, které mají na konci úchopné zuby, které usnadní snadnou manipulaci s ledem.
Kleště na sekt (Champagne tongs) – používají se pro snadné vytažení korkové zátky z lahve.
Kladívko na led (Ice hamer) – slouží k oddělování, případně i k drcení kostek ledu, které přimrzly k sobě.
Patentní úzávěr na sekt (Champagne shutter) – umožňuje uchovat po dobu asi 24 hodin otevřenou láhev sektu tak, že kysličník uhličitý z lahve nevyprchá.
Stříkací lahev (Bitter bottle) – skleněná láhev opatřená korkovou zátkou pro dávkování zejména bitterů.
Lis na ovoce (Fruit squeezer) – používá se především pro citrusové plody a je buď ruční nebo elektrický.
Držič ledu (Ice crusther) – jeho prostřednictvím připravíme z kostek ledu ledovou tříšť.
Malé ruční struhadlo – např. pro strouhání muškátového oříšku.
Slámky, brčka (Straws) – mezi nejmodernější patří skleněné a nerezové.
Koktejlová napichovátka (Cocktail sticks) – bývají většinou plastová, někdy i dřevěná.
Odměrky (Jiggers) – nejčastěji oboustranné v různých velikostech.
Nádoba na přípravu bowle (Bowle tumbler) – nejčastěji velká skleněná či nerezová terina.
Skleněná naběračka (Push bowl ladle) – bývá součástí nádoby.
