Dělení piva dle kvašení 2/3 – Spodní

Spodně kvašená piva vznikají za kvašení, které probíhá při nižších teplotách pohybujících se v rozmezí 8–14 °C. Ke kvašení se používají kvasinky Saccharomyces cerevisiae subsp. uvarum.

Tato metoda výroby piva je v Česku považován za klasickou.

Ležáky

Po procesu kvašení měsíc a déle leží, od toho označení ležák.

  • Pivo plzeňského typu (Pilsener, Pils)

Světlý průsvitný ležák s chmelovou chutí, který se podává chlazený na teplotu 7 – 9 °C. Pochází z Plzně.

  • Dortmundský typ

Silnější sladové chuti, méně chmelené a s nižším obsah CO2. Světlá ale sytější barva oproti Pilsnerům.

  • Bock (kozel)

Německý nasládlý a silný ležák, s barvou od světle oranžové až po hnědou. Pochází z německého města Einbeck. Často mylně přisuzován Bavorsku, které si jej natolik oblíbilo, že jej považuje za vlastní.

  • Märzen (březňák)

Je podobný bocku, ale načervenalé barvy. Pochází z Bavorska a název je odvozen od německého měsíce března. Je velmi rozšířen na pivních slavnostech během Oktoberfestu.

  • Vídeňský ležák

Polotmavé rudé barvy s jemně nahořklou kořeněnou chutí.

  • Kellerbier

Německé často nefiltrované pivo.

  • Oud bruin

Holandské tmavší a sladší pivo, bývá poměrně slabé.

Piva výčepní

Mají prakticky stejný způsob kvašení, ovšem oproti ležáku nižší stupňovitost (8°–10°). Toto pivo je nejběžnější a nejvíce prodávané pivo v českých supermarketech. Jeho maloobchodní cena se pohybuje cca od 10 Kč výše.

Všechny díly