Dělení piva dle kvašení 3/3 – Spontánní

Jedná se o nejstarší známý způsob výroby piva, prakticky pivní pravěk. Spontánní kvašení bylo v historii jediný způsob kvašení piva – zkvasí se prostě tím, co je ve vzduchu a tím co zbude v sudech po předchozí várce. V dnešní době jsou tato piva nejvíce rozšířena v Belgii a některých částech Francie a Nizozemí.

Lambik (Lambic)

Lambik je pivo původem z Belgie, chuťově připomíná Chardonay nebo suchý Vermut. Je tradičně spontánně kvašený, s vysokým podílem pšenice, bez chmelové chuti a dozrávající v dřevěných kádích. Pivo se vaří hlavně od podzimu do jara, protože přes léto jsou „vzdušné“ kvasnice příliš divoké a výsledný mok by získal mnoho nežádoucích chutí. Lambik je velmi málo nasycen oxidem uhličitým a charakteristický i tím, že žádná várka nechutná stejně. Empirický výrobní proces lambiku je velmi podobný výrobě piva v dobách před využitím vědeckých poznatků.

Gueuze(Geuze)

Gueuze je perlivé pivo, vzniká řezáním lambiků starých a mladých. Jeho míchání je velmi podobné výrobě sladové whisky – poměr mladých a starých lambiků je rozdílný s důrazem na co nejstálejší chuť výsledného produktu. Hlavně díky míchání starých a mladých piv a dokvašováním a zráním v lahvích se vyvine více oxidu uhličitého a gueuze je tak svým charakterem perlení podobný perlivým vínům šampaňského typu. Také proto se správně servíruje do sklenic podobných šampuskám. Některá gueuze dozrávají v lahvích i několik let.

Kriek

Kriek je směs lambiků podobná směsi na Gueuze navíc při dokvášení doplněná celými třešněmi. Zrání probíhá v lahvích cca 6 měsíců.

Frambozen

Frambozen je pivo podobné pivu kriek, do kterého se ale přidávají maliny.

Faro

Faro je směs lambiků smíchaná před dokvášením s hnědým cukrem nebo karamelem.

Závěr

Opravdový pivní znalec by měl určitě ochutnat, nejlépe někde na cestách, aby poznal, jak kdysi v dávné historii pivo chutnalo a jak se chuť vyvíjela až do dnešní podoby. Kdo ochutná, bude překvapen, že toto historické pivo vlastně chutná úplně jinak a pivo vůbec nepřipomíná. Přesto je však chuťově velmi zajímavé a bohaté.

Lambic Kriek (Belgické spontánně kvašené pivo)