Dělení piva dle kvašení 3/3 – Spontánní
Jedná se o nejstarší známý způsob výroby piva, prakticky pivní pravěk.
Spontánní kvašení bylo v historii jediný způsob kvašení piva – zkvasí se prostě tím, co je ve vzduchu a tím co zbude v sudech po předchozí várce.
V dnešní době jsou tato piva nejvíce rozšířena v Belgii a některých částech Francie a Nizozemí.
Lambik (Lambic)
Lambik je pivo původem z Belgie, chuťově připomíná Chardonay nebo suchý Vermut. Je tradičně spontánně kvašený, s vysokým podílem pšenice, bez chmelové chuti a dozrávající v dřevěných kádích.
Pivo se vaří hlavně od podzimu do jara, protože přes léto jsou „vzdušné“ kvasnice příliš divoké a výsledný mok by získal mnoho nežádoucích chutí.
Lambik je velmi málo nasycen oxidem uhličitým a charakteristický i tím, že žádná várka nechutná stejně. Empirický výrobní proces lambiku je velmi podobný výrobě piva v dobách před využitím vědeckých poznatků.
Gueuze(Geuze)
Gueuze je perlivé pivo, vzniká řezáním lambiků starých a mladých.
Jeho míchání je velmi podobné výrobě sladové whisky – poměr mladých a starých lambiků je rozdílný s důrazem na co nejstálejší chuť výsledného produktu.
Hlavně díky míchání starých a mladých piv a dokvašováním a zráním v lahvích se vyvine více oxidu uhličitého a gueuze je tak svým charakterem perlení podobný perlivým vínům šampaňského typu. Také proto se správně servíruje do sklenic podobných šampuskám. Některá gueuze dozrávají v lahvích i několik let.
Kriek
Kriek je směs lambiků podobná směsi na Gueuze navíc při dokvášení doplněná celými třešněmi. Zrání probíhá v lahvích cca 6 měsíců.
Frambozen
Frambozen je pivo podobné pivu kriek, do kterého se ale přidávají maliny.
Faro
Faro je směs lambiků smíchaná před dokvášením s hnědým cukrem nebo karamelem.
Závěr
Opravdový pivní znalec by měl určitě ochutnat, nejlépe někde na cestách, aby poznal, jak kdysi v dávné historii pivo chutnalo a jak se chuť vyvíjela až do dnešní podoby.
Kdo ochutná, bude překvapen, že toto historické pivo vlastně chutná úplně jinak a pivo vůbec nepřipomíná. Přesto je však chuťově velmi zajímavé a bohaté.
Všechny díly