Domácí bar – Barmanská sada

Pro každý domácí bar jsou potřeba barmanské nástroje (barmanský hardware). Základem je šejkr, který jsme si představili již v minulém článku. Nyní se zaměříme na barmanské sady. Jedná se o sety různého rozsahu od různých výrobců. Některé obsahují opravdu opravdu jen to základní vybavení a jsou na hraně použitelnosti, jiné pamatují téměř na vše. Praktické je pořídit si nějakou kvalitní sadu jako základ a pak si dokoupit další nezbytnosti, které sada neobsahuje.

Jednotlivé pomůcky si probereme podrobněji.

Barmanská sada – modelový příklad

Nálevky – je vhodné je používat nejen na láhve s tvrdým alkoholem, ale i likéry a zejména barmanské sirupy. Zpravidla čím menší je předepsané dávkování dané suroviny, tím lépe se nám bude s nálevkou dávkovat a zejména u sirupů ubyde upatlaných lahví. Pět kusů jako v naší modelové sadě je nezbytné minimum. Odvětrávání vzduchu z láhve je také nezbytné.

Stainer – barmanské sítko. Je to naprostá nezbytnost a pomáhá oddělit od nápoje led a zbytky citrusů. Někdy bývá už součást šejkru (Cobler šejkr), ale takto samostatně je praktičtější. Vhodnější je spíše stainer s menšími otvory, který zadrží i jádra citrusů.

Kleště na led – opět naprostá nezbytnost. Nejlépe stylové nerezové, levnější varianta jsou plastové. Důležitým parametrem je ostrost zubů. Ke kleštím je potřeba dokoupit nádobu na led – měla by mít dvojité dno, aby led nestál v odtávající vodě a také je potřeba aby měla víčko které zabraňuje rychlému odtávání. Ledové kostky používané do koktejlů by měly mít ostré hrany bez náznaku tání. Na led bychom také nikdy neměli sahat rukama.

Barmanská lžíce a míchací sklenice – naprostá nezbytnost. Koktejly jejich složky se dobře mísí nemusíme připravovat v šejkru, ale používáme barmanskou sklenici (jedná se o užší vysokou sklenici s nálevkou), zde není součástí sady. Pomocí lžíce v této sklenici koktejly snadno připravíme.

Samotná lžíce pak slouží nejen k míchání a dávkování surovin, ale její kroucené tělo a plochá základna se používá při dávkování ingrediencí, aby tyto stékaly po lžíci postupně a pomalu a nemísily se, pokud je to nežádoucí.

Odměrky – v této sadě jsou tři velikosti, což je nezbytné minimum. Někdy bývají také vybaveny ryskami pro přesnější dávkování. Základ je panák (0,5 dl), popřípadě zmenšený panák (0,4 dl) a pak jsou vhodné i menší velikosti (0,1, 0,2, 0,3 dl). Při použití nálevek lze praxí natrénovat velmi přesné dávkování i bez odměrek.

Muddler – (překládá se někdy jako drtítko) – je nezbytný například pro koktejl Mojito, kde slouží k drcení limetek, máty a promíšením jejich šťáv s třtinovým cukrem. Klasika je dřevěný, modernější varianta plastový.

Číšnický (barmanský) nůž – tento nůž není určen pro běžné krájení surovin, například citrusů (na to potřebujeme kvalitní ostrý kuchyňský nůž s prkýnkem), je to takový barmanská švýcarák. Slouží zejména k otevírání korunkových uzávěrů a odzátkování vinných lahví.