Fenomén růžová vína 2/2

Vinařské pojmy okolo růžového vína

Oeil-de-Perdrix

Staré pojmenování pro velmi bledě růžové vína vyrobená metodou saignée, během které je mošt z modrých hroznů velmi rychle stažen ze slupek a fermentován bez kontaktu s nimi. Sousloví pochází z francouzštiny a překládá se jako koroptví oko. Referuje k barvě vína. Historie tohoto termínu se datuje do středověku do regionu Champagne, odkud se rozšířil do Švýcarska, kde představuje populární suché rosé z odrůdy Pinot Noir.

V době ještě před výrobou šumivých vín soupeřila Champagne s burgundskými víny především o pozice na královském dvoře a na lukrativním trhu v Paříži. Červené víno bylo v té době velmi populární ale severněji položená Champagne měla problémy vyrovnat se výraznějším a plnějším vínům z Bourgogne. Vinaři z obce Aÿ v regionu Marne proto začali experimentovat s výrobou plných bílých vín z modrých hroznů, kde by neměli konkurenci. Přes jejich snahu neměli ještě takové technické zázemí, aby vyrobili opravdu bílé víno a namísto toho produkovali velmi bledě růžové víno, známé jako Koroptví oko. Až o několik století později dovedl tuto technologii k dokonalosti benediktýnský mnich Dom Pérignon, a začal tak novou cestu pro vína z tohoto regionu.

V dnešní době je toto víno specialitou v švýcarském kantonu Neuchatel, kde se vyrábí pouze z odrůdy Pinot Noir a pouze ze samotoku. Víno se pije většinou velmi vychlazené a mladé. Oeil de Pedrix má svou vlastní apelaci a může být vyráběn jen v daných regionech. Dalším obecnějším pojmenováním pro tento styl vín z Pinot Noir je vin gris. Výroba těchto vín je někdy vedená úmyslem zvýšit koncentraci barvy a chutě pro červené víno. Ze slupek se odebere určitá část moštu na vin gris a zbytek se nechá macerovat s vyšším obsahem slupek na červené víno.

Ve francouzském regionu Lorraine (sousedí s Alsaskem) se tento styl vín vyrábí z odrůdy Gamay, i když ovocnější charakter této odrůdy výrazně mění výslednou chuť vína.

Možná nejúspěšnější víno stylu Oeil de Perdrix bylo vyrobeno z odrůdy Zinfandel ve vinařství Sutter Home v roce 1975. Vzniklo v podstatě omylem, protože rozkvašený mošt předčasně zastavil svou fermentaci. Vzniklo tak růžové víno ve sladkém stylu, které slavilo nakonec obrovský úspěch u zákazníků. Jeho výrobce, Bob Trinchero, chtěl původně víno nazvat Nové Oeil de Perdrix, ale odpovědný federální úřad jej požádal o přeložení tohoto názvu. Víno nakonec označil pouze jako Bílý Zinfandel.

Rosado

Označení pro růžové víno ve Španělsku a Portugalsku.

Rosato

Označení pro růžové víno v Itálii.

Chiaretto

Občasné použití pro italské růžové tmavší barvy, nejznámější představitel je Bardolino Chiaretto DOC.

Weißherbst

Typ nejznámějšího růžového vína produkovaného v Německu, značení pro víno, které je ze 100% tvořeno modrými odrůdami a to většinou z odrůdy Spätburgunder (Rulandské modré), případně z odrůdy Baluer Portugieser (Modrý Portugal). Hrozny musí pocházet ze stejné oblasti. Při zpracování modrých hroznů se využívá stejný způsob jako při výrobě bílého vína. Mošt je oddělen od hroznů lisováním před začátkem kvašení, takže červená barva bobulí je ve víně patrná jenom jako lehce růžová. Doslazování výsledného vína je povoleno pouze cukerným moštem stejné odrůdy, a to minimálně stejného nebo vyššího kvalitativního stupně. Je možný přídavek 5% červeného vína stejné odrůdy. Vedle výroby tichého vína se jako Weißherbst vyrábí také šumivá vína, v obou případech je na etiketě uvedena nejprve odrůda, následována dodatkem „Weißherbst.“

Rotling

Je označení pro růžové víno, které se vyrábí společným lisováním modrých a bílých odrůd, růžové víno z Badenu, vyráběné výhradně ze společně lisovaných hroznů Ruländer (Rulandské šedé) a Spätburgunder (Rulandské modré).

Vin Gris

Francouzské označení (gris – šedé) pro delikátní bílá vína vyrobená z modrých hroznů především odrůdy Pinot Noir. Odpuštěním malého množství vylisované štávy, zpracované dále na rosé, může vinař zvýšit kvalitu výsledného červeného vína, zvýší tak koncentraci barviva a chuťových složek. Jedná se tedy o meziprodukt výroby červeného vína. Další používanou odrůdou vedle Pinot noir je Gamay především v regionu Lorraine, kde v apelaci Côtes de Toul Vin Gris musí být použito minimálně 85% Pinot noir a Gamay noir.

Schillerwein

Je regionální specialita z Württemberska. Jedná se o růžové víno z odrůdy Blaufrankisch (Frankovka modrá), které je oblíbené pouze lokálně, díky své nevýrazné a neutrální chuti.

Schilcher

Růžové s historickou tradicí, které se vyrábí v západním Štýrsku a tvoří až 85% zdejší produkce vín. Tato vína, vyrobená z hroznů odrůdy Blauer Wildbacher, jsou v západoštýrské vinohradnické oblasti specialitou a označení Schilcher je povoleno použít jen pro oblast Štýrsko. Jako Schilcher lze navíc deklarovat a prodávat jen vína, která obsahují alespoň 85% hroznů odrůdy Blauer Wildbacher a která byla vyrobena výlučně z hroznů ze Štýrska pocházejících. Díky své zvláštní charakteristice je možné Schilcher považovat za světově unikátní víno.
Významnou charakteristikou vína Schilcher je vysoký obsah kyselin. Dříve vína dosahovala až 15 g/ l kyselin, dnes se obsah kyselin pohybuje okolo 10 g/ l. Ve vůni nabízí Schilcher travnaté zelené tóny kopřivy a paprik, ale také ovocné tóny černého rybízu, angreštu i jahody. Tento mimořádný buket Schilcheru se mohl vyvinout pouze na velmi dobrých a teplých polohách – na rule a břidlicích západního Štýrska.

Všechny díly