Horké koktejly 7/9 – Receptury na přípravu grogu

Nejprve pár úvodních doporučení

  • Sladidlo v grogu obvykle reprezentuje řepný cukr, případně třtinový cukr, ale lze použít i med, nebo cukrový sirup, případně ochucený, například barmanský sirup.
  • Do grogu není zvykem přidávat koření – to se používá ve svařeném víně a punči.
  • Do grogu není zvykem přidávat čaj, to je doménou jiného horkého nápoje – punče.
  • Grog je úžasný svou jednoduchou přípravou, a přesto si ho doma můžete ozvláštnit i o další ingredience, které nejsou úplně originální.
  • Alkohol se odpařuje při teplotě 78 °C. Proto pokud alkoholický nápoj vystavíte této, či vyšší teplotě, začne se z něj alkohol odpařovat. Tímto způsobem lze připravit grog pro abstinenta.

Receptury na přípravu grogu

1. Grog originální recept

Tato receptura je tradiční a používá se prakticky po celém světě, kde pijí alkohol a kde má rum nějakou tradici. V našich podmínkách byl pouze třtinový rum během minulého režimu nahrazován rumem tuzemským, dnes tedy tuzemákem.

Zde je velká možnost variability a experimentování, protože rumů jsou stovky a tisíce druhů a tak může tento oblíbený zimní horký nápoj chutnat pokaždé trochu jinak.

Faktem zůstává, že některým konzumentům grogu v něm právě tuzemák zachutnal a tak nevidí důvod vracet se ke třtinovému rumu, zejména když je to dražší ingredience. není to nic proti ničemu.

Suroviny potřebné pro přípravu horkého koktejlu

  • 50 ml rum – nejlépe nějaký s výraznou chutí a vůní
  • 150 ml – horká voda
  • 1 – 2 kostky cukru (dle volby třtinový či řepný)
  • 2 střiky – citronová ​šťáva, případně kolečko citrónu

Postup práce při přípravě horkého koktejlu

  1. Dáme vařit vodu, nejlépe v rychlovarné konvici, pokud máte konvici s regulací teploty, postačuje 80 stupňů Celsia.
  2. Než se nám voda uvaří, odměříme do poháru z varného skla panáka rumu.
  3. Počkáme, až voda vychladne pod 80 stupňů Celsia.
  4. Rum zalijeme vodou.
  5. Přidáme cukr a citrón a vše zamícháme lžičkou.

2. Grog ze slivovice/hruškovice a medu

Tradiční moravská slivovice je (jako ostatně každá brandy) přímo ideální pro přípravu grogu, protože je velmi aromatická a horká kombinace ještě více rozvine její vůni. Slivovice obvykle obsahuje více alkoholu než rum a tak ji někteří volí méně, například 40 ml.

Suroviny potřebné pro přípravu horkého koktejlu

  • 50 ml slivovice
  • 150 ml horká voda
  • 1 lžíce medu
  • 1 ks sušená švestka

Postup práce při přípravě horkého koktejlu

  1. Dáme vařit vodu, nejlépe v rychlovarné konvici, pokud máte konvici s regulací teploty, postačuje 80 stupňů Celsia.
  2. Než se nám voda uvaří, odměříme do poháru z varného skla panáka slivovice.
  3. Do poháru přidáme sušenou švestku.
  4. Počkáme, až voda vychladne pod 80 stupňů Celsia.
  5. Slivovici zalijeme vodou.
  6. Medem sladíme až před konzumací.

Poznámka – Pro příznivce hruškovice lze připravit alternativní variantu a v receptuře slivovici nahradit právě hruškovicí a sušenou švestku pak nahradíme kouskem sušené hrušky.

3. Grog s karamelem

Karamel má svojí specifickou chuť i vůni, kterou někteří přímo milují. Grog s karamelem není nic jiného, než originální grog s rumem, kde je karamelem nahrazen právě cukr. Příprava je v tomto případě poněkud složitější a delší, právě proto, že nejprve je potřeba nejdříve vyrobit karamel.

Suroviny potřebné pro přípravu horkého koktejlu

  • 50 ml rum – nejlépe nějaký s výraznou chutí a vůní
  • 150 ml – horká voda
  • 1 velká – polévková lžíce cukru (dle volby třtinový či řepný)
  • 2 střiky – citronová ​šťáva, případně kolečko citrónu

Postup práce při přípravě horkého koktejlu

  1. Do hrnce dáme cukr a necháme ho karamelizovat – nespěchejte, ať ho nepřipálíte.
  2. Když je cukr rozpuštěný, přidáme k němu vodu, vše zamícháme a ohřejeme na cca 80 stupňů Celsia.
  3. Do poháru nalijeme panáka rumu.
  4. Rum zalijeme zalijeme vodou.
  5. Přidáme citrón a zamícháme.

4. Grog z griotky

Grog z griotky je tradičně spíše dámská záležitost. Jedná se o velice chutný a aromatický horký koktejl, který lze připravit ve dvou variantách, buď pouze z griotky, což je ta slabší varianta, nebo z griotky a tuzemáku, což je varianta silnější.

Suroviny potřebné pro přípravu horkého koktejlu

  • 60 ml griotky – alternativně lze použít 30 ml griotky a 30 ml tuzemáku
  • 150 ml – horká voda
  • 1 – 2 kostky cukru (dle volby třtinový či řepný)
  • 1 střik – citronová ​šťáva, případně kolečko citrónu

Postup práce při přípravě horkého koktejlu

  1. Dáme vařit vodu, nejlépe v rychlovarné konvici, pokud máte konvici s regulací teploty, postačuje 80 stupňů Celsia.
  2. Než se nám voda uvaří, odměříme do poháru z varného skla alkohol.
  3. Počkáme, až voda vychladne pod 80 stupňů Celsia.
  4. Alkohol zalijeme vodou.
  5. Přidáme cukr a citrón a vše zamícháme lžičkou.

5. Máslový grog

Tohle je na naše poměry trochu divoká záležitost, která vypadá jako z mongolských stepí, ale máslový grog je americká rumová specialita, která zahřívala nejen první kolonisty. Patří tam mezi stále velmi oblíbené varianty grogu. Je pro ní typická specifická pěna, která se vytvoří na povrchu, a také chuť muškátového oříšku, která se uvolňuje s tím, jak máslo v koktejlu taje.

Suroviny potřebné pro přípravu horkého koktejlu

  • 50 ml rum – nejlépe nějaký s výraznou chutí a vůní
  • 150 ml – horká voda
  • 2 lžičky cukru (dle volby třtinový či řepný)
  • 1 lžička másla
  • 1 ks muškátový oříšek

Postup práce při přípravě horkého koktejlu

  1. Muškátový oříšek nastrouháme do másla, abychom ho ochutili, přidáme cukr a vše utřeme dohromady.
  2. Dáme vařit vodu, nejlépe v rychlovarné konvici, pokud máte konvici s regulací teploty, postačuje 80 stupňů Celsia.
  3. Než se nám voda uvaří, odměříme do poháru z varného skla panáka rumu.
  4. Počkáme, až voda vychladne pod 80 stupňů Celsia.
  5. Rum zalijeme vodou.
  6. Na povrch koktejlu vložíme lžíci ochuceného a oslazeného másla.

Všechny díly