Ovocná bowle a punč

Tohle asi znáte z amerických filmů, kde nejčastěji teenageři pořádají večírek a tam nesmí chybět bowle, ze které všichni popíjejí punč, který někdo nenápadně vylepší pár lahvemi nějakého silného destilátu a pak už se dějí věci…. Ovšem bowle není jen doménou teenagerů, patří ke společenským akcím a událostem všeobecně a svůj původ má v anglo-americké kultuře. Často se také popíjí například na svatbách a je ozdobou zahradních slavností.

Bowlí plnou ovoce uctíte přátele na zahradní party, oživíte rodinnou oslavu, zpříjemníte večer ve dvou nebo jí v lihuprosté verzi uděláte radost dětem. Základní receptura pro výrobu bowle musí vždy obsahovat víno, cukr, ovoce a sodovou vodu. Pokud má mít ovocná bowle větší říz, přidejte do ní likér či destilát. 

Proč zrovna název bowle? Jak má vypadat, chutnat a co do ní patří? Jak s ní naložit? To všechno se dozvíte v tomto článku.

Bowle – název podle poháru

  • Pojmenování bowle vychází z anglického označení pro velkou buclatou nádobu „bowl“ (v překladu též pohár), ve které se tento drink nejčastěji podává.
  • V češtině se příliš slovo bowle nepoužívá a v gastronomii se tato nádoba nazývá terina (je to ta velká nerezová mísa, ze které se servíruje v gastroprovozech polévka).
  • Pokud nemáte pohár ani terinu, lze použít prakticky cokoliv, třeba skleněnou kouli, ve kterém obvykle plavou rybičky. Ve skle bude vaše bowle vypadat úžasně a bude sama o sobě ozdobou stolu.
  • Případně lze použít například skleněný džbán, nebo vázu. Jde zde zejména o vizuální dojem, atraktivní vzhled a barevnost, která vás má navnadit ke konzumaci.
  • Nápoj se servíruje naběračkou do sklenic. Kusy ovoce se napichují na vidličku nebo loví lžičkou. Aby byla bowle patřičně osvěžující, podává se vychlazená ideálně na 10 °C, ale v horku i méně.

Ovoce je základ každé bowle

Hlavním poznávacím znamením správné bowle jsou kusy čerstvého nebo kompotovaného ovoce.

  • Použít lze jakékoliv čerstvé ovoce, které je v našich zeměpisných podmínkách dostupné. Natrhejte si sezónní ovoce z vlastní zahrádky, použijte lesní plody.
  • Ovoce krájejte na kousky, které půjdou dobře napichovat vidličkou či nabírat lžičkou a vejdou se do pusy.
  • Experimentovat můžete i s exotičtějšími druhy ovoce.
  • Použít můžete i zavařené ovoce, dbejte však na to, abyste se vyhnuli měkkým či rozvařeným kouskům, které by mohly nápoj zakalit.

Vhodné ovoce do bowle

  • citrusy – pomeranč, mandarinka, kumquat, grapefruit
  • všechny druhy melounů
  • ananas
  • granátové jablko
  • kiwi
  • broskve
  • jahody, maliny, borůvky
  • meruňky, švestky, višně

Základní alkoholová složka bowle je víno

  • Základní alkoholovou složkou bowle je víno. Vhodné je vybírat vína mladá a svěží s kyselinkou, nejčastěji bílá či růžová. 
  • Těžká vína nejsou příliš vhodná, jelikož celkový dojem z nápoje má být lehkost a osvěžení. Výjimkou ovšem není ani bowle z vína červeného.
  • K vínu můžete přidat šumivé víno, nebo je použít čistě jen pro základ. Přípravu alkoholové bowle můžete přiostřit destilátem, což se často děje.
  • Nejvíc se do bowle hodí vodka nebo bílý rum, které chuť nápoje nezmění, případně ovocný likér či brandy – pálenka, které podtrhnou chuť ovoce.  

Tipy jak na bowli

  • Víno používejte mladé – bílé či růžové.
  • Čerstvé i kompotované ovoce by nemělo být rozměklé.
  • Bowli nepřeslazujte. Pokud přeci jen chcete bowli přisladit, volte krystalový nebo krupicový cukr, aby se nápoj nezakalil. Alternativou je ovocná kompotovaná šťáva či sirup. Nikdy nepoužívejte moučkový cukr.
  • Dejte pozor na překyselení nápoje citronem či limetou. Bude pak potřeba doslazovat.
  • Chuť bowle můžete vyladit přídavkem destilátu (rum, vodka, brandy).
  • Nebojte se koření a bylinek. Bowli dodají nový rozměr. Použít můžete zázvor, anýz, mátu, tymián, rozmarýn, hřebíček či skořici.
  • Dodržuje postup přípravy: Nakrájené ovoce zasypte cukrem a kořením, zalijte vínem a dejte na několik hodin vychladit.
  • Tvrdý alkohol a bublinky (sodovku nebo šumivé víno) přilévejte až na závěr.
  • Bowli podávejte vychlazenou na 10 °C, v létě i méně.

Recepty na bowli

1. Zimní bowle z kompotovaného ovoce

Potřebné suroviny:

  • 1 l bílého perlivého vína
  • 1 l červeného perlivého vína
  • 300 ml třtinového rumu
  • 1 dl portského vína pro ovonění
  • konzervu ananasového kompotu
  • konzervu broskvového kompotu
  • konzervu mandarinkového kompotu
  • 1 karambola
  • 1 limetka
  • 2 svitky skořice
  • 8 ks hřebíčku

Postup práce:

  1. Limetu a karambolu omyjte a nakrájejte.
  2. Kompotované ovoce včetně šťávy dejte ho do skleněné nádoby a přidejte koření a limetu s karambolou.
  3. Zalijte bílým, červeným a dezertním vínem, rumem a případně doslaďte.
  4. Bowli vychlaďte a můžete podávat.

2. Svěží bowle s proseccem

Potřebné suroviny:

  • 0,5 l džus 100%
  • 1 ks citrón
  • 2 dl vodka
  • 0,5 dl likéru Grand Marnier
  • 1 láhev prosecca
  • ovoce dle volby nejlépe citrusy, meloun, maliny či jahody – viz výše

Postup práce:

  1. Džus, vymačkanou citronovou šťávu, vodku a likér Grand Marnier nalijte do mísy.
  2. Přidejte ovoce, promíchejte a dejte chladit.
  3. Ovoci prospěje, když se v nápoji rozleží, základ na bowli proto nechte alespoň 3 hodiny stát.
  4. Těsně před podáváním vlijte prosecco.