Ovocná bowle a punč
Tohle asi znáte z amerických filmů, kde nejčastěji teenageři pořádají večírek a tam nesmí chybět bowle, ze které všichni popíjejí punč, který někdo nenápadně vylepší pár lahvemi nějakého silného destilátu a pak už se dějí věci…. Ovšem bowle není jen doménou teenagerů, patří ke společenským akcím a událostem všeobecně a svůj původ má v anglo-americké kultuře. Často se také popíjí například na svatbách a je ozdobou zahradních slavností.
Bowlí plnou ovoce uctíte přátele na zahradní party, oživíte rodinnou oslavu, zpříjemníte večer ve dvou nebo jí v lihuprosté verzi uděláte radost dětem. Základní receptura pro výrobu bowle musí vždy obsahovat víno, cukr, ovoce a sodovou vodu. Pokud má mít ovocná bowle větší říz, přidejte do ní likér či destilát.
Proč zrovna název bowle? Jak má vypadat, chutnat a co do ní patří? Jak s ní naložit? To všechno se dozvíte v tomto článku.
Bowle – název podle poháru
- Pojmenování bowle vychází z anglického označení pro velkou buclatou nádobu „bowl“ (v překladu též pohár), ve které se tento drink nejčastěji podává.
- V češtině se příliš slovo bowle nepoužívá a v gastronomii se tato nádoba nazývá terina (je to ta velká nerezová mísa, ze které se servíruje v gastroprovozech polévka).
- Pokud nemáte pohár ani terinu, lze použít prakticky cokoliv, třeba skleněnou kouli, ve kterém obvykle plavou rybičky. Ve skle bude vaše bowle vypadat úžasně a bude sama o sobě ozdobou stolu.
- Případně lze použít například skleněný džbán, nebo vázu. Jde zde zejména o vizuální dojem, atraktivní vzhled a barevnost, která vás má navnadit ke konzumaci.
- Nápoj se servíruje naběračkou do sklenic. Kusy ovoce se napichují na vidličku nebo loví lžičkou. Aby byla bowle patřičně osvěžující, podává se vychlazená ideálně na 10 °C, ale v horku i méně.
Ovoce je základ každé bowle
Hlavním poznávacím znamením správné bowle jsou kusy čerstvého nebo kompotovaného ovoce.
- Použít lze jakékoliv čerstvé ovoce, které je v našich zeměpisných podmínkách dostupné. Natrhejte si sezónní ovoce z vlastní zahrádky, použijte lesní plody.
- Ovoce krájejte na kousky, které půjdou dobře napichovat vidličkou či nabírat lžičkou a vejdou se do pusy.
- Experimentovat můžete i s exotičtějšími druhy ovoce.
- Použít můžete i zavařené ovoce, dbejte však na to, abyste se vyhnuli měkkým či rozvařeným kouskům, které by mohly nápoj zakalit.
Vhodné ovoce do bowle
- citrusy – pomeranč, mandarinka, kumquat, grapefruit
- všechny druhy melounů
- ananas
- granátové jablko
- kiwi
- broskve
- jahody, maliny, borůvky
- meruňky, švestky, višně
Základní alkoholová složka bowle je víno
- Základní alkoholovou složkou bowle je víno. Vhodné je vybírat vína mladá a svěží s kyselinkou, nejčastěji bílá či růžová.
- Těžká vína nejsou příliš vhodná, jelikož celkový dojem z nápoje má být lehkost a osvěžení. Výjimkou ovšem není ani bowle z vína červeného.
- K vínu můžete přidat šumivé víno, nebo je použít čistě jen pro základ. Přípravu alkoholové bowle můžete přiostřit destilátem, což se často děje.
- Nejvíc se do bowle hodí vodka nebo bílý rum, které chuť nápoje nezmění, případně ovocný likér či brandy – pálenka, které podtrhnou chuť ovoce.
Tipy jak na bowli
- Víno používejte mladé – bílé či růžové.
- Čerstvé i kompotované ovoce by nemělo být rozměklé.
- Bowli nepřeslazujte. Pokud přeci jen chcete bowli přisladit, volte krystalový nebo krupicový cukr, aby se nápoj nezakalil. Alternativou je ovocná kompotovaná šťáva či sirup. Nikdy nepoužívejte moučkový cukr.
- Dejte pozor na překyselení nápoje citronem či limetou. Bude pak potřeba doslazovat.
- Chuť bowle můžete vyladit přídavkem destilátu (rum, vodka, brandy).
- Nebojte se koření a bylinek. Bowli dodají nový rozměr. Použít můžete zázvor, anýz, mátu, tymián, rozmarýn, hřebíček či skořici.
- Dodržuje postup přípravy: Nakrájené ovoce zasypte cukrem a kořením, zalijte vínem a dejte na několik hodin vychladit.
- Tvrdý alkohol a bublinky (sodovku nebo šumivé víno) přilévejte až na závěr.
- Bowli podávejte vychlazenou na 10 °C, v létě i méně.
Recepty na bowli
1. Zimní bowle z kompotovaného ovoce
- 1 l bílého perlivého vína
- 1 l červeného perlivého vína
- 300 ml třtinového rumu
- 1 dl portského vína pro ovonění
- konzervu ananasového kompotu
- konzervu broskvového kompotu
- konzervu mandarinkového kompotu
- 1 karambola
- 1 limetka
- 2 svitky skořice
- 8 ks hřebíčku
Postup práce:
- Limetu a karambolu omyjte a nakrájejte.
- Kompotované ovoce včetně šťávy dejte ho do skleněné nádoby a přidejte koření a limetu s karambolou.
- Zalijte bílým, červeným a dezertním vínem, rumem a případně doslaďte.
- Bowli vychlaďte a můžete podávat.
2. Svěží bowle s proseccem
Potřebné suroviny:
- 0,5 l džus 100%
- 1 ks citrón
- 2 dl vodka
- 0,5 dl likéru Grand Marnier
- 1 láhev prosecca
- ovoce dle volby nejlépe citrusy, meloun, maliny či jahody – viz výše
Postup práce:
- Džus, vymačkanou citronovou šťávu, vodku a likér Grand Marnier nalijte do mísy.
- Přidejte ovoce, promíchejte a dejte chladit.
- Ovoci prospěje, když se v nápoji rozleží, základ na bowli proto nechte alespoň 3 hodiny stát.
- Těsně před podáváním vlijte prosecco.