Pivní koktejly 5x jinak

Přemýšlíte někdy, zda si dát raději pivo, panáka, džus nebo rovnou nějaký koktejl? Proč si to nedat všechno najednou a dohromady?

Corona s limetkou nebo radler, tedy pivo s limonádou? To už dnes snad pijí i abstinenti.

Zkuste následující méně obvyklou pivně koktejlovou inspiraci, výsledek bude určitě lepší. A předpokládám, že mezi 5ti následujícími koktejly si snad každý najde svého favorita a pokud ne, vždy se může vrátit k tomu svému pivu.

V tomto článku si představíme 5 různých pivních koktejlů z britské produkce. Jejich složení a postup přípravy můžete shlédnout v následujícím videu.

Dobrou chuť

1 Shaky Petes ginger brew

Na obrázku 3. pozice (čas 0:20)

Složení:

  • Citronový džus – 60 ml – čerstvě vymačkaný
  • Zázvorový sirup – 60 ml
  • London dry gin – 45 ml
  • Pivo typu Ale na dolití

Všechny suroviny kromě piva dáme do šejkru, přidáme led a vyšejkrujeme, přes strainer scedíme do namraženého půllitru (bez ledu) a půllitr dolijeme až po okraj pivem typu Ale.

Pozn. pro konzumaci běžného piva nikdy nepoužíváme namražené sklenice.

2 Mantini

Na obrázku 4. pozice (čas 1:40)

Složení:

  • Pivo typu Ale – 15 ml
  • Gin – 70 ml
  • Pomerančové bitters – 1 střik (např. Angostura)
  • Oliva a kousek sušeného masa na zdobení

Barmanskou míchací sklenici naplníme ledem, přidáme všechny tekuté suroviny, promícháme míchací lžičkou a scedíme přes strainer do koktejlové sklenky (můžeme použít též sklenku V-shape určenou na Martini, protože koktejl má parodický název) Ozdobíme olivou a kouskem sušeného masa na jehle.

3 Pale Charlie

Na obrázku 5. pozice (čas 3:15)

Složení:

  • Šťáva z růžového grapefruitu – 20 ml – čerstvě vymačkaná
  • Šťáva z citronu – 20 ml – čerstvě vymačkaná
  • Sloe gin – 20 ml (ginový likér)
  • Apricot brandy – 20 ml (např. Bols)
  • Absinth – 5 ml
  • Pivo typu Ipa na dolití
  • Kůra z grapefruitu na zdobení, slámka

Všechny tekuté suroviny kromě piva dáme do šejkru s několika kostkami ledu a důkladně vyšejkrujeme. Vše slijeme přes strainer do sklenice na longdrinky na čistý led (v domácích podmínkách můžete použít led přímo z šejkru). Sklenici dolijeme pivem typu Ipa a vše zamícháme barmanskou lžičkou. Zdobíme kouskem grapefruitové kůry, kterou nad koktejlem rozlomíme, aby ho ovoněly esenciální oleje.

Pozn. grapefruit pokud není bio je potřeba omýt teplou vodou, poté očistit kartáčkem, opláchnout a osušit, abychom se zbavili postřiku, teprve poté krájíme.

4 De Beauvoir

Na obrázku 2. pozice (čas 05:00)

Složení:

  • Žitná whisky – 30 ml
  • Lísko-oříškový likér – 20 ml – např. Frangelico
  • Citronová šťáva – 50 ml – čerstvě vymačkaná
  • Whisky aged bitters – 1 střik
  • Cukrový sirup z hnědého cukru – 1 lžička
  • Tmavé pivo (Stout, Porter, ad.) – 75 ml
  • Kůra z pomeranče

Všechny tekuté suroviny dáme společně s několika kostkami ledu do šejkru a důkladně protřepeme. Poté slejeme přes strainer a barmanský cedník (double strain) do koktejlové sklenky. Zdobíme kouskem pomerančové kůry, kterou nad koktejlem rozlomíme abychom ho ovoněli esenciálními oleji.

Pozn. pomeranč pokud není bio je potřeba omýt teplou vodou, poté očistit kartáčkem, opláchnout a osušit, abychom se zbavili postřiku, teprve poté krájíme.

5 Weissen Sour

Na obrázku 1. pozice (čas 06:50)

Složení:

  • Pomerančová anglická marmeláda – 1 lžička
  • Bourbon – 60 ml (např. Jim Beam)
  • Citronová šťáva – 25 ml – čerstvě vymačkaná
  • Pomerančové bitters – 1 střik (např. Angostura)
  • Pšeničné pivo na dolití
  • Segment citronu na zdobení, slámka

Všechny tekuté suroviny kromě piva dáme do šejkru s marmeládou a několika kostkami ledu a důkladně vyšejkrujeme. Vše slijeme přes strainer do sklenice na longdrinky na čistý led (v domácích podmínkách můžete použít led přímo z šejkru). Sklenici dolijeme pšeničným pivem. Zdobíme segmentem citronu vvčetně kůry.

Pozn. citrón pokud není bio je potřeba omýt teplou vodou, poté očistit kartáčkem, opláchnout a osušit, abychom se zbavili postřiku, teprve poté krájíme.