Skotská whisky – 3/4 – Druhy

V tomto díle seriálu o nejznámějším evropském destilátu – skotské whisky se zaměříme na její druhy, jejichž označení se řídí přesně stanovenými pravidly.

Druhy

V roce 2005 vydala Asociace skotské whisky (the Scotch Whisky Association) nová pravidla pro pojmenování druhů skotské, jež mezi odbornou veřejností způsobily spíše rozpaky. Nicméně 17. listopadu 2009 byl přijat nový zákon, který přesně definuje, co je whisky, včetně povoleného názvosloví.

Základní druhy jsou „obyčejná – jednodruhová“ (single) a „vícedruhová“ (blended). Single pochází pouze z jedné destilerie, kdežto blended je smíchána ze dvou i více druhů skotské whisky.

Základní dělení je na:

  • Single malt – vyrábí se výhradně z ječmenného sladu, který se ředí vodou, pomocí kvasnic se zakvasí a nakonec se destiluje v destilačním kotli (tzv. periodicky pracující destilační přístroj). Na lahvi poté musí být uvedeno Single malt, což znamená, že pochází z jediné palírny a nemíchá se s whisky z ostatních palíren.
  • Blended Malt – je whisky smíchaná minimálně ze dvou, častěji však z více druhů single malt whisky z rozličných destilerií.
  • Single Grain – vyrábí se převážně z nesladovaného obilí, tedy z ječmene, žita, pšenice nebo kukuřice, a je destilována ve sloupcovitém patentním destilačním aparátu, tzv. kontinuálně pracujícím destilačním přístroji, jenž umožňuje méně náročný, a tím i levnější destilační proces.
  • Blended grain – whisky míchaná minimálně ze dvou, častěji však z více druhů grain whisky z rozličných destilerií.
  • Blended Scotch – whisky míchaná ze single malt whisky a grain whisky, obsahuje obvykle 15–40 různých malt whisky a 2–3 grain whisky.

Tímto zákonem je navíc výslovně zakázáno používat výrazy, jako je např. vatted whisky apod.

Slovo „whisky“

Toto slovo je odvozeno z gaelštiny, z výrazu „uisge beatha“ (lat. aqua vitae), což v překladu znamená „voda života“, nebo také „živá voda“. Časem se tento název zkrátil a začal se vyslovovat usky, což už je kousek k odvozenině whisky.

Existuje dvojí způsob psaní názvu tohoto destilátu, přičemž obecně platí, že výraz whiskey se používá pro produkty vyrobené v Irsku (irská whiskey) a ve Spojených státech amerických (U. S. whiskey), naproti tomu ve Skotsku, Kanadě a většině ostatních zemí se píše whisky. V angličtině se používá výraz „Scotch“ nebo „Scotch whisky“ (nikoli scottish whisky), ale ve Skotsku pouze „whisky“.

Podpora prodeje

Skotská whisky má u zákazníků veliký ohlas, a její popularita přivedla spolu s kvalitou tento druh whisky na vrchol mezi spotřebiteli. Po celém Skotsku lze zakoupit skotskou whisky jak v supermarketech, tak ve specializovaných prodejnách, kde se lze často dozvědět informace jak o historii, tak o výrobě a skladování nebo o správném způsobu konzumace.

Mnoho palíren ve Skotsku umožňuje prohlídky přímo výrobních prostorů a expozic, kde lze kromě ochutnávky zakoupit i mnoho věcí spojených s whisky, které jsou jinde často těžko k dostání. Samotná whisky však bývá v těchto palírnách zpravidla dražší než v jiných prodejnách (zahrnuje neoficiální turistický příplatek) a ještě musíte na letišti platit za odbavené zavazadlo, protože jí nelze převážet v tom příručním, již zahrnutém v základní ceně letenky. Proto doporučujeme nákup samotné whisky až v duty free shopu přímo na letišti.

Single Malt Scotch Whisky