Vlastnosti a hodnocení vina 2/3

Vůně vína

Vůně vína (aroma neboli buket) nám napoví leccos o jakosti, odrůdě i stáří vína. Aroma vína hodnotíme vždy před degustací vína.

Vůni tvoří celá řada chemických těkavých látek a celková harmonie zapadá do dalších složek vína. Štiplavá vůně s náznakem vůně octa naznačuje začátek octovatění vína nebo jiného bakteriálního, nečistého kvašení vína. Vůně vína musí být čistá, charakteristická pro révové víno. 

Aroma jakostních vín musí odpovídat odrůdovému charakteru s vůní květů, třešní, rybízu, vanilky i čokolády. Svěží vůně je intenzivnější u mladých vín, které si ještě pamatuji vlastnosti odrůdy hroznů. 

Starší jakostní vína se vyznačují kvasným vývojem v láhvi, který u zralých vín přechází v buket ležácký, nazývaným také květina. Při další fázi zrání v lahvích se postupně vytváří tzv. stařinka. Tato fáze vyzrání dává vínu příjemnou chlebnatou vůni i chuť. Vůně vína hraje důležitou roli i při kombinaci podávání vína a jídla.

Charakteristické výrazy pro aroma vína

  • Vinná: vůně vystihuje malou barevnost vína.
  • Těžká: nasládle kořenitá vůně pozdních sběrů a dezertních vín.
  • Jemná: vůně jemně zapadá do harmonie ostatních složek vína.
  • Výrazná: vůně výrazně převyšující ostatní složky.
  • Lahvová: výraz se používá pro druhotné vůně, které vznikají ležením vína v láhvi.
  • Zralá: označení pro směs vůně odrůdové i lahvové, vyskytuje se v kulminační zralosti lahvovaného vína.
  • Vůně po stařině: připomíná vůni vypečené chlebové kůrky. Vzniká při zrání a stárnutí vína pomalou oxidací aromatických a chuťových látek.
  • Odrůdová: vůně je typická pro určitou odrůdu vína.
  • Muškátová: u odrůd s muškátovou vůní bobulí hroznu.
  • Kopřivová: vůně typická pro odrůdu Sauvignon.
  • Botrytidová: aroma se objevuje u hroznů po napadení plísní šedou.
  • Vanilková: vůně typická pro mladá, ale zralá vína Rulandského červeného.
  • Broskvová: vůně u odrůd Muller Thurgau a zřídka u odrůdy Sauvignon.
  • Cizí: vůně neodpovídá popisu na etiketě, nebo je vínu zcela cizí.
  • Vadná: nežádoucí vůně, která vznikla nemocí nebo vadou vína.
  • Vůně po korku: vůně a chuť vzniká vyluhováním tříslovin z korku, nebo také plísní korkové zátky.
  • Vůně po sudu: nežádoucí aroma, vzniká nedostatečným ošetřením dřevěných sudů.

Označení harmonie mezi složkami vína

  • Rozbité: narušení jednotlivých složek, které sice mohou být v dobrém poměru, ale při školení nebo přepravě jeví víno nesoulad.
  • Drsné: některá mladá vína projevují před vyzráním čitelnou drsnost, která ale po vyzrání úplně zmizí.
  • Tupé: červená zasířená vína bývají tupá, protože vyšší obsah kyseliny siřičité zamlží projev jednotlivých složek vína.
  • Distingované: jemné víno, dokonale vyškolené, velmi dobrého původu s harmonicky sladěnými složkami.
  • Ploché: obsahuje málo složek, které by harmonii vína oživily. Většinou se jedná o lehká, ale nevhodně ošetřená vína, která ztratila vůni i kyseliny.
  • Jemné: příjemné víno, která má všechny složky, ale je méně výrazné.
  • Svěží: víno, jehož harmonie je zdůrazněna příjemným obsahem kyselin a výraz podtrhuje menší obsah kysličníku uhličitého.
  • Řízné: harmonické víno s výraznějšími, jemnými kyselinami, plné chuti.
  • Jadrné: extraktivní, řízně tvrdé a perspektivní.
  • Pitelné: víno pobízející svou příjemnou harmonií k delšímu pití.
  • Vyrovnané: je to víno, jehož složky (aroma, kyseliny, alkohol) jsou ve správném vzájemném poměru, a víno vzbuzuje lahodný pocit na jazyku.
  • Pěkné: je lehčí, harmonické a příjemné aromatické víno.
  • Dokonalé: je plné, harmonické, extraktivní a příjemné aromatické víno.
  • Vyzrálé:  je na vrcholu své jakosti a je podpořeno svým charakteristickým buketem.
  • Dobře vyvinuté: víno má všechny znaky zralého vína – harmonickou chuť, jemný buket, a je téměř na vrcholu své jakosti.
  • Hladké: plnější aromatické víno s vyšším obsahem glycerolu, který při ochutnání lehce klouže po jazyku.
  • Hebké: se používá u jemných červených vín s nižší intenzitou barvy, menším obsahem kyselin a tříslovinou.
  • Sametové: výraz pro plná, vyzrálá červená vína s větší barevnou intenzitou a vyšším obsahem tříslovin, které se během zrání přeměnily na výraznou složku vína.
  • Harmonické: všechny složky vína jsou rovnoměrně zastoupeny a žádná nepůsobí rušivě.
  • Urozené: víno z nejlepších poloh a odrůd vinné révy, vyrobené z dobře vyzrálých hroznů. Je dokonale vyzrálé a vyznačuje se jemnou vůní a chutí. Je to elegantní víno, po jehož napití zůstává dlouho příjemný dojem.
  • Noblesní: jakostní, plné a harmonické víno s jemnou chutí a výraznějším buketem.

Všechny díly