Kultovní kluby – Studio 54

Kdo si pamatuje, co se tam dělo, ten tam ve skutečnosti nebyl.

V 80. letech se diskotéka na 54. ulici, mezi Broadway a 8. Avenue na Manhattanu stala centrem nočního života New Yorku. Studio 54 ztělesňovalo puls a duši své doby, lásku, naději, vzestup i pád. V něm se odehrával život se všemi radostmi – hudbou, tancem módou, volným sexem, drogami a obdivem slavných osobností.

Všichni zde žili naplno a cítili se jako v transu. Klub zažil nonstop párty v rytmu diskotéky pod zářivými světly. Ve své době byl považován za nejlepší klub na světě.

O Studiu 54

Za úspěchem klubu lze spatřovat příznivou shodu okolností. Byl otevřen v New Yorku, ve městě, které nikdy nespí. Discoéra vrcholila, HIV/AIDS byl dosud neznámý pojem a klub měl dokonale propracované PR, které bylo založeno na tematických akcích, dokonalých dekoracích a výběru hostů.

Skutečnost, že byl někdo slavný ještě vstup nezaručovala. Po klubu se běžně pohybovali nazí lidé, sex a konzumace drog patřila k běžnému bontonu.

Herečka Charlene Tilton, která je u nás známá zejména jako představitelka Lucy z kultovního amerického seriálu Dallas vzpomíná na návštěvu klubu: „Bylo mi 17 let a byla jsem velmi naivní. Drogy všeho druhu tehdy opravdu jely. Jakmile jsem vešla do dveří, zeptali se mě, co si dám. Řekla jsem, že colu (slangově „coke“) a přinesli mi kokain, který jsem odmítla. Kokain byl tehdy opravdu všude „.

Historky z nocí v klubu jsou nekonečné a jsou to nejryzejší, co můžete o sedmdesátkách slyšet. Cher ruku v ruce s Warholem jezdí kolem na kolečkových bruslích, Michael Jackson v družném hovoru s Mercurym, zatímco Schwarzenegger a Stallone si poměřují svaly. I v záplavě těchto příběhů ale vyvstalo několik natolik neopakovatelných, že je nikdy nikdo nepřerazí.

Výběr hostů Studia 54

Steve Rubell, jeden ze zakladatelů klubu, rád stával u dveří na židli a ukazováním prstem rozhodoval o tom, kdo se dostane dovnitř a kdo ne. „Je to jako míchání salátu,“ vysvětloval s tím, že každý návštěvník musí mít něco speciálního.

Někteří hosté se proto často po prvním odmítnutí šli domů převléci a vrátili se v ještě extravagantnějším kostýmu. Většinou jim to ale nepomohlo. Příkladem mohou být dvě dívky, které si dokonce půjčily 500 dolarů, aby si mohly pronajmout bílého koně, na kterém takřka nahé přijely ke vchodu. Verdikt Rubella byl nekompromisní. Kůň může dovnitř, dívky zůstanou venku.

Mezi pravidelné návštěvníky patřili. Andy Warhol, Mick Jagger, Donald Trump, Frank Sinatra, Michael Jackson, Cher, Fredie Mercury a mnoho dalších.

Klub proslul extravagantními tematickými akcemi

Noc, kdy Bianca Jagger jezdila po klubu na bílém koni

To nepotřebuje více vysvětlovat, snad jen že to muselo být nezapomenutelné pro všechny.

Halloween

Každý rok na Halloween měl celý klub specifickou úpravu. Lisa Minelli vzpomínala, jak jednou po celém klubu stály boxy s malými okénky a v každém boxu byla skupina liliputů při různých činnostech. V jednom cvičili, v dalším měli formální večeři, v dalším byli s živými motýly.

Večírek po premiéře Pomády

Majitelé klubu vybavili interiér starými školními skříňkami a na parketu stály kabriolety z padesátých let. Ty byly vzhledem k povaze hostů raději bez benzinu. Všechny rekvizity tehdy nápor návštěvníků vydržely, jen zadní sedačky aut byly popálené od cigaret a našly se na nich „zvláštní“ skvrny.

Noc, kdy ze stropu padala móda

Zvyk vypouštět v klubech ze sítí u stropu balonky vznikl ve Studiu 54. Jednu noc ale vypustili stovky dárkových boxů s drahým oblečením a šperky.

Valentinova narozeninová party

Tři dny před narozeninami módního génia se jeho přátelé rozhodli uspořádat tematickou karnevalovou party. Uprostřed parketu byl kolotoč a u stropu se na kruzích vznášely mořské panny a dělaly akrobatické kousky.

Čtyři tuny třpytek

Na silvestrovskou oslavu roku dovezli majitelé na taneční parket 4 tuny zlatých třpytek. Byly to celé závěje, lidi je měli ve vlasech, ve všech kapsách a v botách. Pokud jste se s tím někdy setkali, musí vám být jasné, že Paul McCartney je vyklepává z obleku ještě dnes.

Noc, kdy Studio 54 skončilo

Majitelé neplatili daně, což by ještě šlo, kdyby se s tím nechlubili nahlas a i do novin. Poslední noc, kdy původní klub fungoval vtrhla do klubu policie kvůli daňovým podvodům. Našli mimo jiné 600 tisíc dolarů nacpaných v pytlích na odpadky, přes 800 pilulek extáze a 78 kilogramů kokainu.

Závěr

Studio 54 bylo ve své době nejšílenější místo na světě. A za pouhé 3 roky své existence nebylo dosud ničím překonáno. V souvislosti s tímto klubem dostává pojem „Staré dobré časy“ svůj přesný význam. Možná je to tím, že se jen tehdy uměli lidé lépe bavit.

Ve videu níže můžete vidět sestřih záběrů z klubových akcí, které dokonale vystihují atmosféru a extravaganci tehdejší doby.