Alkoholová encyklopedie – T
Alkoholová encyklopedie obsahuje slovník pojmů a výklad rozličných nápisů a zkratek.
Tyto bývají nejčastěji uvedeny přímo na etiketách a vinětách rozličných lahví s destiláty, likéry, víny a vůbec lihovinami všeobecně. Setkat se s nimi také můžete v nápojových lístcích barů a restaurací. Některé z nich pak označují geografické určení, zemi původu, technologii výroby a specifický způsob zpracování produktů.
Jejich znalost vám usnadní výběr alkoholu tak, abyste při jeho nákupu a objednávání vždy věděli, co přesně si kupujete a vyhnuli se tak případnému překvapení, či snad dokonce zklamání.
- Taoscán
Je to irský ekvivalent skotského dramu.
- Tawny
Tawny je označení pro typ portského vína. Portské víno tawny je vyráběno z červených hroznů a zraje v dřevěných sudech, kde je vystaveno oxidaci a postupnému odpařování. Portská vína tawny jsou sladká nebo polosuchá, vhodné jako dezertní vína.
- Tennessee whiskey
Musí obsahovat 51% kukuřice podobně jako bourbon. Ale před lahvováním se musí filtrovat přes lože dřevěného uhlí z javoru cukrového.
Tennessee whiskey – je vyrobena ve státě Tennessee a před stařením musí projít speciální filtrací známou jako Lincoln County Process (jde o filtraci přes vrstvu dřevěného uhlí z cukrového javoru). Typickým zástupcem je Jack Daniel’s.
- Tequila
Tequila se vyrábí z fermentované a destilované šťávy získávané z „piňas“ z modré agáve. Druhů agáve je přes 300, ale pravá tequila se vyrábí jenom z Weberovy modré agáve. Ta je chudá na chlorofyl a výsledný produkt je proto méně hořký.
- Terroir
Je to slovo francouzského původu jehož nejbližší význam je půda. Často se s tímto označením setkáváme ve vinohradnictví, kdy odkazuje na souhrn pěstitelských podmínek ve vinici – svrchní vrstva půdy a její chemické složení, podloží, nadmořská výška, poloha, klimatické podmínky a další faktory, které by mohly ovlivnit růst a kvalitu plodiny. Budeme-li respektovat francouzskou a vinohradnickou terminologii i v rumové sféře, o terroiru se můžeme pak bavit jen u zemědělských rhumů vyrobených ze třtinové šťávy a nejlépe v jejich “single cane” verzích. To jsou typy rhumů, které dokáží zachovat vliv vnějších faktorů na cukrovou třtinu přes výrobu až do samotného produktu v lahvi.
Avšak u rumů asi nemůžeme být tak striktní, tímto “sítem” by prošlo jen minimum výrobců. U melasových rumů bychom se spíše měli bavit o terroiru cukrovaru nebo melasy a ne vstupní plodiny – cukrové třtiny.
V rumovém světě k tomuto pojmu osobně přistupuji z druhého konce – faktory a vlivy působící na finální produkt (druh a délka kvašení, typ použitých kvasinek, typ destilace, druhy sudů apod.). Můžeme se tedy bavit spíše o terroiru výroby jednotlivých ostrovů například Jamajka vs. Kuba, porovnávat v čem se chuťově odlišují a zkoumat co ty rozdíly způsobuje. Výjimečně se objevují i samostatné terroiry v rámci jednoho ostrova.
- Textura
Textura je jedna z důležitých vlastností půdy. 4 základní typy textury jsou: písčitá, hlinitá, jílovitá či silt (jejich směs). Rozdělení je dle zrnitosti minerálních částic. Aromatickou a chuťovou stránku vína ovlivňují zejména vlastnosti půdy. Fyzikální půdní parametry ovlivňují dostupnost živin. Mezi nejdůležitější fyzické vlastnosti půdy patří její textura a struktura.
- Těžký rum (heavy rum)
Rumy s velkým obsahem kongenerů. Rum s takzvaným plným tělem výraznějšího charakteru. Obsahuje výraznější množství chutí, vůní a dlouhou dochuť. Těžký rum je výsledek kotlíkové destilace tzv. pot still či v koloně na hranici max. 75% alkoholu. Takový rum má výrazné organoleptické vlastnosti a je ideální k dlouhodobému zrání v dubových sudech.
- The Main Rum Company
Společnost sídlící v anglickém Liverpoolu. V historickém přístavním skladu uchovává tisíce sudů s rumem z celého světa. Jedná se o velkoobchodníka s rumem, nemá vlastní značku. Rum prodává nezávislým stáčírnám anebo firmám, co vlastní private label.
- Tiki
- Tiki kultura
Kultura tiki je americké umělecké, hudební a zábavní hnutí inspirované dálkami – polynéskými, melanéskými a mikronéskými kulturami a oceánským uměním vůbec.
Tiki tak zahrnuje oblast o velikosti přes 10.000 čtverečních mil a skládá se z mnoha různých a mnohdy vůbec nesouvisejících kultur, náboženství a jazyků. Tiki je vlastně mnoho kultur sloučených do jedné až mytologické fantazie o transpacifických kulturách a koloniální nostalgii. Kvůli tomuto zjednodušenému pohledu na Pacifik zaujatý estetikou se kultura tiki často ukázala jako kontroverzní.
Postupem času selektivně začlenila více kulturních prvků a imaginárních aspektů i z jiných regionů, jako je jihovýchodní Asie. Zatímco výzdoba a atmosféra tiki barů a podniků do značné míry čerpá z polynéských vlivů, koktejly jsou inspirovány tropickými nápoji a přísadami z Karibiku.
- Tirážní likér
Tirážní likér (liquer de tirage) je směs vína, vinného destilátu a kvasinek, který se přidává do šumivého vína po prvotním kvašení. Po jeho přidání se nastartuje druhotné kvašení, při kterém se cukr mění na alkohol a oxid uhličitý. Během druhotného kvašení se láhve vkládají do speciálních stojanů, tzv. pupitrů.
- Toasting
Jeden ze způsobů vypalování sudů. Sud je vystaven teplu několik minut. Struktura dřeva se naruší a do whisky se pak uvolní žádoucí chutě.
Je to podobný termín jako “charring” tedy vypalování vnitřní strany sudu ohněm. Jedná se však o jemnější “opékání”, dřevo není spáleno na uhel.
- Traditional rum (tradiční rum)
Označení rumu v Gargano klasifikaci pro rum vyrobený tradiční destilací v jedné, maximálně ve dvou kolonách. Pro rum vyrobený ve větší soustavě kolon (multi-kolonová destilace) používá prostý název – rum.
- Triple Wood
Nevo také Triple Cask, je zrání whisky ve třech různých typech sudů. Při triple wood či double wood finish se ve většině případů vždy použije k jednomu zrání klasický dubový sud. Poté je možné kombinovat sudy Butt (sudy po sherry), Port Pippe (sudy po portském) či sudy barrique (sudy po víně).
- Tropické zrání
Pojem, který se používá většinou ve spojitosti s Karibikem, ale taktéž Střední a Jižní Amerikou, ostrovy v Indickém oceánu. Označujeme tak rum, který zraje v sudech umístěných v těchto oblastech a jeho průměrná roční andělská daň dosahuje zhruba 7-10%.
- TTB (Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau)
Je to americký úřad pro kontrolu legislativy alkoholu a tabáku. A taktéž výběrčí daní. Jedná se v podstatě o obdobu celního úřadu v ČR.
- Twist
Obměna nejčastěji již známého koktejlu, která se odlišuje například pouze změnou v jedné ale i více ingrediencích. Jedná se úpravu ingrediencí klasického koktejlu, kdy se nahradí jedna ingredience jinou (např. rum za whisky), případně se v receptuře udělá změna výraznější.
Všechny díly
- Alkoholová encyklopedie – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – A – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – B – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – C – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – D – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – E – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – F – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – G – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – H – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – CH – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – I – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – J – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – K – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – L – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – M – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – N – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – O – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – P – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – Q – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – R – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – S – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – T – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – U – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – V – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – W – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – X – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – Z – ALKOHOL DRINK