Dělení piva 4/4 – Hořkost

Dalším důležitým parametrem podle něhož lze dělit piva do jednotlivých kategorii je jeho hořkost.

Základní hořkost piva je však již pevně svázána se zvoleným pivním stylem a je tedy dána.

Každý pivní styl pak má vlastní charakteristické rozpětí hodnot hořkosti.

Hořkost piva

Hořkost piva je závislá na obsahu izosloučenin chmele, které zahrnují alfahořké kyseliny. Jejich obsah se může u jednotlivých chmelů výrazně lišit.

Například tradiční Žatecký poloraný červeňák má obsah alfahořkých kyselin kolem 3 %, hořké americké chmely mohou mít i nad 15 %.

Schopnost chmele udělat pivo hořké klesá s teplotou. Proto hořké chmely používáme na začátku chmelovaru a ty aromatické se přidáme na konci, nebo až po hlavním kvašení při takzvaném chmelení za studena.

Jednotky hořkosti piva

Hořkost piva se měří v jednotkách IBU nebo EBU. Tato hořkost je však laboratorní, tedy objektivní. Subjektivní vnímání hořkosti konzumenty může být rozdílné, zejména o ohledem na obsah EPM, tedy stupňovitost piva a také teplotu piva při konzumaci.

V pivovarnictví rozlišujeme následující jednotky:

EBU

European Bitterrness Units

Jednotka byla definována Evropskou pivovarskou konvencí.

IBU

International Bitterness Units

Jednotka byla stanovena Americkým sdružením pivovarských chemiků. Jedna jednotka IBU představuje jeden gram iso-alfa-hořkých kyselin na jeden litr piva. IBU vypočítává na základě chemických výpočtů a zohledňuje jen množství iso-alfa-hořkých kyselin.

V praxi se od sebe jednotky příliš neliší. Vyjádření těchto hodnot u jednotlivých výrobků je pro spotřebitele v praxi spíše orientační.

Praktické příklady hořkosti piva

Německé Weizeny mají většinou pod 15 IBU. České ležáky mají kolem 30 IBU. Britské bittery kolem 40 jednotek hořkosti. Pořádně chmelené IPA mohou mít hořkost i vysoko nad 100 IBU, bývají to ale speciální kousky. Alespoň pro základní orientaci, „Plzeň“ má IBU asi 38, piva typu IPA nejčastěji kolem 60.

Hořkost Budvaru 33 dosahuje například jen o několik méně stupňů než ležák konkurenčního pivovaru Pilsner Urquell (38 IBU).

Vnímání hořkosti piva

Ačkoliv podíl alfahořkých kyselin a tedy i jednotky hořkosti se dají změřit objektivně, vnímání hořkosti u piva je subjektivní záležitost.

Její působení závisí na stupňovitosti i použitých chmelech. Většinou platí, že čím je pivo silnější, tím méně je hořkost výrazná a pokud je její dosažení žádoucí, musíme použít více hořkých chmelů.

Sladší pivo, více alkoholické pivo nebo pivo s příchutěmi (chmel s citrusovou příchutí apod.) nebude subjektivně pociťováno tak hořké, nebo tato hořkost bude relativně překryta na počátku a projeví se až jako silný chuťový dozvuk.

Tabulka hořkosti pivních stylů

IBU Druh piva
4 – 6Berliner Weisse
6 – 12Biere blanche – Witbier
6 – 18Weissbier
8 – 16American lager
12 – 24Trapistická piva
16 – 24Ležák
16 – 35Kölsch
18 – 24Tmavé pivo
20 – 40Porter
20 – 45Bock
22 – 32Březňák – Märzen
24 – 30Oktoberfestové pivo
24 – 48Ležák plzeňského stylu
25 – 35Sklepní pivo – Kellerbier
28 – 45Alt
30 – 60Stout
35 – 80IPA – India Pale Ale
Tabulka hořkosti pivních stylů

Situace v ČR

Velké pivovary už také zaregistrovaly zvýšenou poptávku po hořké chuti piv – k té je údajně potřeba se tzv. propít (odtud také pořekadlo – pivo jako křen). A uvedly na trh hořkých piv, který dosud saturovaly hlavně malé pivovary a Pisner Urguell, své výrobky.

Příkladem pak jsou Budvar 33 – (33 IBU) a Radegast Ratar – (50 IBU), ad.

Všechny díly