Dělení piva 2/4 – Barevnost

V minulém článku jsme si vysvětlili dělení piva podle stupňovitosti, druhým neméně důležitým parametrem piva je jeho barevnost.

Barva piva popisuje pivo z hlediska jeho zrakového vnímání. Dle platných český zákonů rozlišujeme pivo světlé, polotmavé, tmavé a řezané.

  • Světlé pivo – pivo vařené především ze světlých sladů
  • Polotmavá a tmavá piva – pivo vařené z tmavých, karamelových, popř. barevných sladů spolu se světlými slady
  • Řezané pivo – pivo smíšené ze světlých a tmavých piv

EBC/SMR

Některé pivovary uvádějí i tyto zkratky. Jejich hodnota udává barvu piva. Finální barva piva se určuje kombinací různých druhů sladu.

EBC (European Brewery Convention) – tato jednotka se k vyjádření barvy piva využívá v Evropě

SMR (Standard Reference Method) – tato jednotka se k vyjádření barvy piva využívá v Americe

Pro jednoduchost převodu mezi jednotkami lze použít následující přepočet 1 SRM = 2 EBC

SRMPříkladEBC
2Pale lager, Witbier, Pilsener, Berliner Weisse4
3Maibock, Blonde Ale6
4Weissbier8
6American Pale Ale, India Pale Ale12
8Weissbier, Saison16
10English Bitter, ESB20
13Biere de Garde, Double IPA26
17Dark lager, Vienna lager, Märzen, Amber Ale33
20Brown Ale, Bock, Dunkel, Dunkelweizen39
24Irish Dry Stout, Doppelbock, Porter47
29Stout57
35Foreign Stout, Baltic Porter69
40+Imperial Stout79
Tabulka dělení piva dle barevnosti
Barevnost piv dle stupnice EBC/SRM