Recept na domácí výrobu bezinkového likéru
Černý bez je pro výrobu likérů zcela ideální keř s unikátní chutí. Vyznačuje se tím, že likér můžeme vyrobit jak z květů, a pokud to nestihneme, tak i z plodů a následně lze porovnat chuť obou likérů.
Bezový likér, ať už vyrobený z květů či plodů je pak nedílnou součástí oblíbeného koktejlu Hugo spritz.
- Více se dočtete zde – Letní koktejl – Hugo Spritz – ALKOHOL DRINK.
V tomto článku si tak ukážeme výrobu likéru z obou zdrojových surovin.
Bezinkový likér z květů
Suroviny potřebné k výrobě bezinkového likéru z květů
Rozpis je na cca 1,2 litru likéru.
- 30–40 květů černého bezu (čerstvě nasbíraných, plně rozvitých)
- 1 citron (na plátky)
- 1 pomeranč (na plátky – volitelné, dodá další ovocný podtón)
- 750 ml bílého rumu, vodky nebo jemného obilného lihu (min. 37,5 %), ideální je čistý konzumní líh 80% a ten si naředit přidáním vody na 40%
- 400 g třtinového cukru
- 300 ml vody
- 1 vanilkový lusk (podélně rozříznutý)
- 1–2 hřebíčky (ne více)
- Pár lístků máty nebo meduňky (volitelné – pro svěžest)

Postup práce při výrobě bezinkového likéru z květů
- Květy očistíme a připravíme. Bezové květy neomýváme vodou – ztrácejí aroma. Jen je lehce protřepeme, tak aby z nich vypadl hmyz. Ideální je sbírat je dopoledne za suchého slunečného dne, to je hmyzu nejméně.
- Květy naložíme, nejlépe do velké skleněné nádoby. Vložíme květy, přidáme citron a pomeranč nakrájené na kolečka, vanilkový lusk, hřebíček a případně mátu či meduňku.
- Následně vše zalijeme alkoholem tak, aby to bylo vše ponořené.
- Uzavřeme láhev i a necháme vše macerovat na chladnějším, tmavém místě cca 10–14 dní. Občas obsah sklenice protřepeme.
- Z vody a cukru si připravíme sirup. Smícháme cukr s vodou, krátce povaříme a necháme vychladnout. Přesný postup – viz odkaz níže.
- Následuje scezení. Obsah sklenice přefiltrujeme nejlépe přes plátno, jemné sítko, nebo papírový kávový filtr. Poté ještě filtr důkladně vymačkáme a zbytky ovoce, koření a květů vyhodíme.
- Scezený výluh smícháme s vychladlým cukrovým sirupem.
- Ochutnáme a pokud je třeba, můžeme chuť doladit cukrem, citronovou šťávou nebo dalším kořením.
- Následuje lahvování. Naplníme čisté skleněné lahve, které dobře uzavřeme a necháme minimálně 2 týdny uležet. Čím déle, tím jemnější bude chuť.

Bezinkový likér z plodů
Suroviny potřebné k výrobě bezinkového likéru z plodů
Rozpis je na cca 2,2 litru likéru.
- 2,5 l bezinek (kuliček černého bezu)
- 1 l vody
- 1 vanilkový cukr
- 1 kg cukru krystal
- 6 lžic uvařené silné kávy
- 0,5 l rumu

Postup práce při výrobě bezinkového likéru z plodů
- Do hrnce nalijeme odměřenou vodu, nasypeme opláchnuté kuličky černého bezu a společně svaříme po dobu 15 minut.
- Nachystáme druhý hrnec, dáme do něj cedník, na něj plátýnko, ve kterém zachytíme kuličky bezu a vymačkáme z nich co nejvíce šťávy.
- Do hrnce s vymačkanou šťávou a vodou, ve které se bez vařil, přidáme cukr, připravenou kávu a vanilkový cukr. Přivedeme k varu a vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Necháme vychladnout a dáme odpočinout do lednice do druhého dne.
- Druhý den přidáme rum, dobře promícháme a nalijeme do čistých sklenic.

Poznámka
Pěkně vybarvené bezinky si natrháme zavčas, než se do nich pustí ptáci. Sbíráme je do košíků, jednotlivá plodenství se snadno sklízí z keřů pomocí nůžek. S bezinkami zacházíme opatrně. Tašky a sáčky na sběr nejsou vhodné, plody bychom v nich zbytečně pomačkali.
Doma bezinky nejprve opláchneme, necháme okapat a potom odstopkujeme (otrháme jednotlivé kuličky). Pracujeme v rukavicích, abychom si nezabarvili ruce. Postup si usnadníme použitím vidličky – v jedné ruce držíme stopku plodenství a vidličkou odtrháváme jednotlivé plody.
Bezinkový likér vydrží několik let, alkohol a cukr v něm působí jako konzervant. Pokud bychom použili méně alkoholu či slabší alkohol, případně méně cukru, je vhodné ho potom skladovat v chladničce.
Recept na výrobu cukrového sirupu najdete zde – Základní cukrový sirup – Simple syrup – ALKOHOL DRINK.
