Ron Zacapa Centenario z Guatemaly

Ron Zacapa Centario patří mezi nejoblíbenější rumy na světě. Patří mezi kvalitní rumy vyráběné z panenského sirupu (nikoliv z melasy) a zraje v sudech z bílého dubu v horách v Guatemale způsobem blendování sistema solera v nadmořské výšce 2333 m n. m.

Historie a výroba

Historie rumů Zacapa Centario sahá až do roku 1976, kdy byla destilerie založena ve městě Zacapa, jež bylo založeno jen jako železniční zastávka a velmi brzo se rozrostlo o nové obyvatele, zejména z řad cestovatelů. První rum Cententario byl vyroben právě při 100. výročí od založení osady Zacapa, nacházející se na východě Guatemaly 229 m n. m.

Výroba rumů začíná na plantážích cukrové třtiny. Plantáže rumů Zacapa Centario se nacházejí na jihozápadě Guatemaly v nadmořské výšce 350 m. Destilerie se chlubí, že jejich plantáže jsou pro produkci cukrové třtiny na nejlepším místě na světě, díky kombinaci mikroklima, půdy a teploty. Na rozdíl od ostatních výrobců rumů, kteří pro destilaci používají melasu, což je zbytkový produkt při výrobě cukru, destilerie Zacapa používá tzv. Panenský sirup (v orig. Virgin sugar cane honey), tedy šťávu z cukrové třtiny – primární výrobek při zpracování cukrové třtiny.

Když přijde čas na kvašení, destilerie používá vlastní kmen kvasinek získaných z ananasu: Saccharomyces cerevisiae. Tyto kvasinky produkují specifické aroma typické pro rumy Zacapa Centario. Kvašení probíhá pomalu, jelikož kvasinky potřebují čas pro práci ke kýženému výsledku.

Pokud se posuneme o 2000 m n. m. výše, přesněji do 2333 m n. m., dostaneme se do „The House Above the Clouds“, v překladu dům nad mraky. Je to jedno z nejvýše položených míst využívaných ke zrání destilátů. Zde pomalým zráním získávají rumy Zacapa Centario svoje jedinečné vlastnosti.

V horách nižší průměrná teplota 16,66 °C zpomaluje zrání a řidší vzduch a nižší atmosférický tlak napomáhá zintenzivnit infuzi chutí z dubových sudů. Jakmile jsou sudy na místě v „The House Above the Clouds“, začíná složitý jemně vyvážený proces zrání. Destilerie používá jedinečný způsob zvaný “ Sistema Solera“, převzatý ze zrání Sherry.

U destilerie Zacapa je sistema solera používána pro míchání (neboli Blendování) rumů různého stáří v sudech, kde dříve zrály robustní americké whiskey, jemné sherry a delikátní vína Pedro Ximenez. Každá kapka rumu zde prochází každým typem sudu, takže se každý z nich podělí o své aroma a chuť z čehož vzniká rum výjimečné kvality.

Na celý tento proces dohlíží Master Blender, jedna ze 3 žen, které v potravinářském průmyslu dosáhly této pozice, Lorena Vásquez.

Produkty

  • Zacapa 15yo – Prémiový rum zrající po dobu 5 až 15 let. 40% Alc
  • Zacapa 23yo – Prémiový rum zrající po dobu 6 až 23 let. 40% Alc
  • Zacapa 23yo Etiqueta Negra – Prémiový rum zrající po dobu 6 až 23 let. 43% Alc – Limitovaná edice
  • Zacapa 23yo Straight from the Cask – Prémiový rum zrající po dobu 6 až 23 let. 45% Alc
  • Zacapa Aniversario 30 – Exklusivní rum zrající po dobu 6 až 23 let. 40% Alc – vydán ku příležitosti 30. výročí destilerie Ron Zacapa Centario – Limitovaná edice
  • Zacapa XO – Exklusivní rum zrající po dobu 6 až 23 let. 40% Alc

Kontakt

Bližší informace o aktuálním výrobním portfoliu, dostupnosti produktů, doporučených způsobů konzumace, klasických i signature koktejlů najdete na webu společnosti

Ron Zacapa | Guatemalan Rum (zacaparum.com)

V současné době není bohužel k dispozici možnost exkurze.