Brazilská cachaca

Cachaca [kašasa] je brazilský národní alkoholický nápoj známý též jako brazilský rum. K výrobě se však používá samotná šťáva z cukrové třtiny, nikoliv odpadní melasa. 

Výroba cachasy

Cukrová třtina (k výrobě se používá zelená cukrová třtina) se nejdřív lisuje, vylisovaná šťáva se nechává kvasit a nakonec břečka prochází destilací a ředěním. Proces výroby cachaca je tedy stejný, jako u tzv. zemědělských rumů (rhum agricole) z Francouzských Antil, Haiti, Dominiky a Svaté Lucie.

Nejkvalitnější druhy se nechávají dozrávat v sudech. Podle toho, jestli se nechá líh vyzrát v sudech, je cachaca buď tmavá nebo světlá, obsahuje okolo 40% obj. alkoholu. Ležením v sudech se nápoj zjemňuje a získává žlutou, jantarově žlutou, zlatou až karamelovou barvu.

Cachaça může být vyráběna jen v rámci Brazílie. Místní právo tento destilát definuje následovně: „Brazilský destilát z cukrové třtiny, obsahující 38 až 48 % objemu alkoholu, vyráběn destilací zkvašené třtinové šťávy. Do finálního produktu lze přidat maximálně 6 g cukru na litr.“ Chuťovému profilu cachacy se tak budou nejvíce blížit rhumy agricole. 

Velkou odlišností od ostatních rumů je způsob staření. Cachaca zraje pouze v sudech z domorodých dřevin jako je Araúva, Amburana, Balm, Peanut nebo Jequitíba.

Slangově se Cachaca nazývá pinga, caninha nebo aguardente. Nejznámějším koktejlem z cachacy je Caipirinha.

Použití cachacy v koktejlech

Destiluje se po celé Brazílii a popularita tohoto nápoje začíná pomalu dobývat svět. A to i díky celosvětovému trendu pití koktejlu s názvem Caipirinha.

Připravuje se z cachacy, třtinového cukru a rozmačkaných limet, to vše na ledové tříšti. Na žebříčku koktejlů patří mezi deset nejobjednávanějších drinků na světě.

Nejznámější značky cachacy

Ať už se rozhodnete pro čistou variantu či Caipirinhu, základem je kvalitní láhev cachacy.

Velmi oblíbenou je Cachaca Velho Barreiro Traditional, která již sklidila mnoho úspěchů. Zraje šest měsíců v sudech ze dřeva stromů Jequtibá Rosa. Známkou kvality je její dvojitá destilace, má velmi intenzivní chuť s jemným a lehkým aroma.

Zajímavou variantou je také Cachaca Ypióca Prata, která má zvláštní jemně kořenitou chuť a křišťálovou barvu. Láhev je ručně opletená slámou z palmy Carnauba.

V českých supermarketech se v posledních měsících začala objevovat Cachaça Pitú, což je velmi prodávaný druh tohoto alkoholického nápoje vhodný k míchání s ovocem. Destilát je již také v nabídkách některých barů a kaváren.

Původ cachacy

Portugalští přistěhovalci vymysleli výrobu cachacy již ve 30. letech 16. století. Nápoj se brzy stal oblíbeným a začal ohrožovat dovážený portugalský alkohol. Proto se ho Portugalci pokusili zakázat, což se jim nepodařilo. Na tento druh alkoholu však uvalili vyšší daně.

V 19. století se nápoj stal jedním z hlavních produktů brazilského hospodářství a také symbolem odporu proti portugalské nadvládě. Nyní v Brazílii vedle velkých společností funguje kolem třiceti tisíc malých výrobců tohoto destilátu.

Závěr

Cachaca jak už je uvedeno výše se nazývá brazilský rum a také chuťově bývá ke karibským rumům přirovnávána. Nejlépe si jí vychutnáte pod horkým sluncem na brazilských plážích a to ať už čistou, nebo v koktejlu Caipirinha. Já osobně se na tuto příležitost opravdu těším. A mimochodem, v Brazílii patří vzhledem k lokální produkci k nejlevějším destilátům a seženete jí opravdu všude.