Vodka, to je univerzální řešení na všechny neduhy světa
Vodka je alkoholický nápoj, který je oblíbený nejen u nás, ale i po celém světě. Těší se oblibě napříč generacemi. Původ jejího názvu vychází pravděpodobně z polského označení pro malou vodku nebo z ruského slova „ВОДКА“.
Už dávno neplatí, že vodka je pití, které se pije na rodinných oslavách. Je to alkohol, který je oblíbený na akcích všeho druhu. Mnoho lidí, zejména v Rusku si dokonce vodku pálí samo doma, ale pro výrobu kvalitního nápoje je potřeba dodržet vysoké standardy a správné výrobní postupy, což se ne vždy povede a pak vzniká jen nekvalitní samohonka. ale i tak mají tak důvod pozvat své přátele a známé na ochutnávku. Vodka je, stejně jako jiný alkohol, spojená hlavně s nočním životem, večírky nebo kluby.
Vodka je pro mnohé existenciální záležitost, která jim pomáhá přežít v tuhém režimu a alespoň na chvíli zapomenout na starosti a realitu všedních dní.
Krátce z historie vodky
Vodka je nápoj z východní Evropy, o tom není pochyb.
Její původ je připisován zhruba rovným dílem Polsku a Rusku. Někteří připisují její původ její původ také Švédsku a Finsku, ale to už je spíše dosti sporné, pravděpodobnější variantou bude, že se tam vodka rozšířila právě z Polska a Ruska.
Slovo vodka bylo ale pravděpodobně poprvé oficiálně zmíněno v polštině roku 1405 při soudních stáních vojvodství Sandomierz (v překladu významu – malá nádrž). Dle legendy z roku 1430 vytvořil mnich jménem Isidor z kláštera Chudov první recept na vodku. Původní pojem znamenal malá voda. V roce 1533 byl tento pojem (rusky „ВОДКА“) použit v Rusku v případě alkoholové tinktury z bylin.
Ve smyslu alkoholického nápoje se začal používat až v 17. století. Do poloviny 18. století byl tento nápoj konzumován pouze šlechtou. V období carského Ruska byla neodmyslitelnou a důležitou součástí ekonomiky a politiky. Konzumovala se při důležitých společenských akcích a vydobyla si tak své vysoké společenské postavení.
Vodka tehdy obsahovala pouze cca 24% alkoholu. Vznikem státního monopolu na výrobu vodky, se stala dostupnější i chudším vrstvám obyvatel. Vodka se také podílela na objevech filtračních metod. Konkrétně car Petr Veliký pověřil v 18. století chemika Theodora Löwitzova, aby učinil vodku pitelnou bez přídavku koření, medu a dalších ingrediencí maskujících různé pachutě. Ten navrhl filtraci přes aktivní dřevěné uhlí.
V současnosti se k filtraci používá křemičitý písek, celulóza, bavlna, diamanty, platina, stříbro, výjimkou není ani použití kokosových skořápek či medu. Filtrace vodce pomáhá dotvářet image a charakter. Vodka začala být módní a populární v 50.-70.letech 20.století. Jakmile svět poznal, že chutná samotná a lze ji ve velkém používat do koktejlů, bylo rozhodnuto. Od té doby se drží na předních příčkách v oblíbenosti.
Můžete si ji dát jen tak, nebo ji přimíchat do ovocného džusu. Mnoho lidí pije vodku také s energetickými drinky. Vodek existuje několik stovek značek, v každé zemi najdete alespoň jednu tuzemskou. S vodkou je spojených mnoho tradic, ale mnoho lidí netuší, jak si vychutnat její chuť.
Výroba vodky
Vodka je alkohol, který se nejčastěji vyrábí z obilí, brambor nebo melasy z cukrové řepy.
Kromě vstupní suroviny ovlivňuje chuť vodky rovněž použitá voda, typ destilace a filtrace. Jelikož je vodka zjednodušeně líh zředěný vodou, není tak základní proces nijak extra složitý. Výchozí surovina se zpracuje tak, že škrob v ní obsažený se přemění na jednoduché zkvasitelné cukry. Z kvasitelných cukrů vznikne fermentací alkohol a oxid uhličitý.
Následuje destilace, nejčastěji kontinuálním destilačním procesem. Nezbytným krokem při výrobě vodky je pak její filtrace (nejčastěji přes aktivní černé uhlí), která se spolu s destilací i několikrát opakuje, aby se dosáhlo maximální čistoty. Takto vzniklá lihovina má velmi vysoký obsah alkoholu – přibližně 90 – 94%. Před stáčením do lahví se tak musí ředit vodou na obvyklý obsah alkoholu, což je 40%.
Vodka se až na úplné výjimky nenechává zrát a na konci výrobního procesu se stáčí do lahví. Proto je v drtivé většině průzračná a bezbarvá.
Jak vodku správně pít
To, jak vodku správně pít záleží na lokálních zvyklostech.
V Polsku, na Ukrajině a v Rusku je konzumace vodky spojena s konzumací lokálních pokrmů (sýry, uzeniny, nakládaná zelenina, okurky, ryby ad.), kterou se panáky vodky prokládají. Za tímto účelem se často používají sklenice o objemu 1 dl, tzv. stakany. Prostě zde platí, že vodka miluje jídlo a jídlo miluje vodku.
Vodka by se měla podávat při pokojové teplotě nebo jen mírně vychlazená. Mnoho let se tradovalo a v reklamách hojně ukazovalo, že vodka by měla být ledově vychlazená. Mělo se za to, že by měla být podávána při velmi nízké teplotě. Mnoho konzumentů tak skladovalo v mrazáku nejen lahev s alkoholem, ale také sklenice.
Ale to opravdu není nutné, protože takto nikdy nepoznáte pravou chuť vodky. Nízká teplota totiž může chuť natolik pozměnit, že se z ní vytratí důležité chuťové aspekty, kvůli kterým se vlastně kvalitní vodka konzumuje. Výsledkem je, že pijete chladivé cosi, co si vůbec nevychutnáte.
Nejlépe poznáte chuť kvalitní vodky při její pokojové teplotě, kdy se dostanou ven veškeré její chuťové nuance.
Pokud pijete vodku raději více vychlazenou nebo s ledem, není to proti ničemu. Nižší teplota dokáže zvýraznit cukr, pokud je v ní přítomen. A umí zjemnit případné nelibé tóny a pachutě. Nižší teplota podávání je vdhodná právě pro méně kvalitní vodky.
Zkuste si vodku vychutnat po malých doušcích. Pokud jí do sebe kopnete na ex, nevychutnáte si ji.
Vodka v koktejlech
Výborná je vodka v koktejlech. Více se dočtete zde – Koktejly z vodky – ALKOHOL DRINK.
Koktejly jako Bloody Mary, Skinny Bitch ani Cosmopolitan bez vodky rozhodně nenamícháte.
Někteří lidé si vodku rádi míchají například s pomerančovým nebo jahodovým džusem. Výborná je také například s tonikem.
Vodka je také oblíbená v kombinaci s energetickými nápoji. Odborníci před tím ovšem varují, protože taková kombinace je nebezpečná pro lidský organismus, kvůli protichůdnému účinku jednotlivých složek, kdy energetický nápoj lidské tělo povzbuzuje a dodává mu energii a vodka jako alkohol má účinky na tělo přesně opačné – tlumivé a působí jako sedativum. Toto je velmi nebezpečné například pro kardiaky.
Kvalitní nápoje míchat nepotřebují, protože pokud jste znalci, zvládnete jí vypít i čistou. Ale ne všechny vodky jsou kvalitní. A tak se zejména v minulosti různě ochucovaly, aby se zbavily nežádoucích pachutí a bylo je možné vůbec konzumovat.
Pokud je pro vás vodka příliš silný alkohol, je koktejl či ředění nealkoholickým nápojem vhodné řešení.
Jak lze vodky dělit
Stejně jako mnoho jiných destilátů můžeme i vodku rozdělit na základě několika kritérií.
Základní dělení
- Vodky čisté – např. Amundsen, Nordic Ice, Smirnoff, Božkov vodka
- Vodky ochucené – např. Pravda, Amundsen Essences, Abolut + něco
Výrobci nabízí celou řadu více či méně tradičních příchutí – karamel, kokos, espresso, chilli pomeranč, ad.
Dělení dle geografického původu
- Východoevropské, např. Rusko-Beluga, Ukrajina-Nemiroff, apod.
- Středoevropské – Polsko- Pravda, Stolichnaya
- Severské Švédsko-Absolut, Finsko-Finlandia, Koskenkorva
- Ostatní Crystal head, ad.
Dělení dle ceny
Odlišují se nejen cenou, ale i kvalitou surovin a náročnosti výroby.
- Standard (Božkov vodka)
- Premium (Amundsen, Cryo, Pravda)
- Superpremium (Ciroc)
- Ultrapremium (Motörhead, Kookla, Beluga)