Recenze letištních lounge 8 – Chorvatsko, Zadar, ZAD

Chorvatsko, Zadar airport, ZAD

Chorvatské letiště v Zadaru je opravdu malý vzdušný přístav, kde je větší provoz pouze v sezóně, tedy od května do října, kdy sem směřuje velké množství lowcostů s turisty. Mimo sezónu sem létá pouze pár letadel a provoz je minimální. Letiště leží zhruba uprostřed chorvatské riviéry. Letiště skvěle poslouží k rychlé dopravě do severní Dalmácie i na ostrovy Pag, Kornati, Ugljan, Pašman či Dugi Otok.

S Priority Pass můžete na tomto letišti využít pouze jeden lounge s honosným názvem Zadar Airport Business Lounge. Pojďme se tedy podívat, co lze od návštěvy tohoto lounge očekávat.

Zadar Airport Business Lounge

  • Otevřeno denně 8:00 – 21:00 hod, pouze v sezóně, tedy od 1/4 do 9/11.
  • Lounge je umístěn v terminálu po security, airside.
  • Vstup 1 osoba 27 usd.
  • Rating dle PP – zatím není k dispozici dostatek hodnocení (dle Google je to 2,9/5).
  • Max. délka pobytu je omezena na 3 hodiny.

Recenze lounge

  • První dojem

První dojem je prostě šok a bizár. Máte pocit, že jste u někoho na návštěvě v obýváku.

Lounge je opravdu velmi malý, menší než běžný obývací pokoj. Tipuji, že osm osob je tak maximální kapacita lounge, aby měl každý své sezení a hosté se příliš netlačili.

Lounge je také jako zařízen jako obývací pokoj z devadesátek, ve světlých barvách. Najdete zde také sektorovou obývací stěnu, nicméně vypadá to ještě poměrně přijatelně s ohledem na velikost prostor. Je zde jedna sedačka, dva až tři odkládací stolky a u každého najdete křesla. Dále je zde prosklená lednice s chlazenými nápoji, bar a skromný bufet.

Zadar není úplně typické byznys letiště, většinu cestujících zde tvoří turisté, co míří na chorvatskou riviéru a tak počítejte s tím, že zde budete na 90 % jediným hostem tak, jako se to stalo mně.

V lounge vás uvítá sympatická, ale také velmi znuděná obsluha, která vám sdělí, co vše je vám k dispozici. Vedle lounge je kuřácká terasa a pokud chcete na toaletu, musíte do letištního terminálu.

Jak to v lounge vypadá můžete vidět ve videu níže v čase 1:30 minut až do konce.

  • Nabídka alkoholických nápojů

Najdete zde asi 5 druhů destilátů jako je whisky, rum, vodka a pak také nějakou chorvatskou pálenku. Kromě toho je v nabídce několik likérů – Jagermeister a nějaký místní likér. Led nečekejte.

Obsloužit se můžete sami.

V lednici je pak nabídka několika druhů chorvatských vín v malých lahvích – 0,2 l (suché, polosuché, bílé, červené) a chorvatských i světových značek piv. Bublinky zde nemají.

Bílé suché víno mi opravdu zachutnalo a než byl můj let připraven k nástupu, zvládl jsem vypít hned 5 lahví.

  • Výběr nealkoholických nápojů

Nealkoholické nápoje jsou umístěné v prosklené lednici u baru. Obsloužit se můžete sami.

Najdete zde ve skle malá balení džusů, dále jsou k dispozici americké limonády Coca-Cola, Fanta, Sprite a také můžete ochutnat místní značky limonád, což je vždy fajn, protože kde jinde ochutnat chorvatské limonády než v Chorvatsku že?

Pokud chcete horkou kávu nebo čaj, je nutné požádat obsluhu, která vám na přání připraví kapslovou kávu dle momentálního výběru, nebo čaj, opět dle momentálního výběru.

Velký automat na kávu zde nenajdete.

V nabídce je také barel s chlazenou, případně horkou vodou.

  • Bufet a občerstvení

Bufet je zde výhradně studený a skládá se z balených sendvičů se sušenou šunkou a balených baget se sušenou šunkou – ochutnal jsem obojí a bez výhrad.

Dále jsou na výběr sladké i slané snacky, brambůrky, oříšky a sušené ovoce.

A to je tak zhruba vše, teplý bufet zde nenajdete.

  • Profesionalita personálu a přístup k hostům

Zde nelze nalézt žádné výtky. Personál je diskrétní a přátelský a na požádání vám ochotně pomůže, třeba s přípravou kávy.

Ovšem nabízí se otázka, zda takto provozovaný lounge má vůbec smysl a zda by nebylo lepší poskytnout nějaký kredit na občerstvení do vedlejší kavárny.

  • Plusy lounge

I když se to může zdát divné, já jsem byl spojen.

Sendvič i bageta byly velmi chutné a rovněž tak mi zachutnalo i výborné chorvatské víno, ke kterému se výborně hodí místní sušené meruňky. Ani ke kávě a místní pomerančové limonádě nemám žádné výhrady.

Možnost ochutnat lokální produkty vždy považuji za plus.

  • Mínusy lounge

Připadáte si zde jako na samotce – prostě jediný host. Ani nemáte s kým si dát panáka.

A mínusem je také pouze sezonní provoz, ale na druhou stranu, co v zimě na chorvatské riviéře?

V několika recenzích jsem se také dočetl, že z občerstvení byly k dispozici jen nějaké sušenky, ovšem to nebyl můj případ.

  • Závěrečné doporučení k návštěvě

Četl jsem recenze na internetu a většina hostů návštěvu salonku nedoporučuje.

Typické hodnocení lounge je: „Bída – nejhorší a nejmenší salónek, který jsem kdy viděl. K dispozici pouze pití a sušenky. Na vyžádání káva u obsluhy. Výhoda je kuřácká terasa hned vedle. Opravdu nedoporučuji salónek navštěvovat.“

Ovšem já bych tak příkrý v hodnocení nebyl.

Zde je důležité, kolik vás návštěva lounge vlastně reálně stojí, protože pokud to máte tak, jako třeba já, již zahrnuto ve členském poplatku a na místě nic už nedoplácíte, návštěva lounge se určitě vyplatí. Zejména s ohledem na skutečnost, že toto provinční chorvatské letiště rozhodně není levná destinace a vlivem mizivé konkurence chtějí v místním bufetu s honosným názvem café bar, za třetinku lahvového piva 8 euro, což je dvojnásobek cen na italských letištích. A kávu zde za italské ceny také neseženete.

A zejména v sezóně, kdy kapacita letiště často nedostačuje a cestující při čekání na let sedí mnohdy i na zemi si můžete v klimatizovaném lounge, který budete mít prakticky jen sami pro sebe, připadat jako králové.

Všechny díly