Koktejly, barmani a mixologie

Koktejl

Koktejl je nápoj vzniklý smícháním několika různých, většinou alkoholických, nápojových surovin.

Mícháním koktejlů se zabývají barmani, někteří přitom předvádí hostům žonglování se sklenicemi a lahvemi, tzv. flair bartending.

První zmínka o míchání koktejlů pochází již z roku 1806, původně existoval pouze jeden koktejl a receptura se shodovala s dnešním koktejlem Old Fashioned, který se skládá z lihoviny, bitters, cukru a vody. Později začali barmani využívat další ingredience a vznikla nepřeberná škála koktejlů.

Pro míchání koktejlů se podle vlastností surovin používá buď míchací sklenice, ve které barman míchá nápoj pomocí dlouhé barmanské lžíce, nebo šejkr, což je zpravidla kovová nádoba velikosti větší sklenice, do které se suroviny nadávkují, šejkr se uzavře sklenicí a nápoj se protřepe. Z šejkru se namíchaný koktejl nalije do sklenice. Koktejly jsou rozděleny do kategorií podle mnoha různých kritérií. Jedním z nich může být druh základního alkoholu (např. whisky, gin, rum, tequila, vodka a další), kterému s v tomto kontextu říká báze koktejlu. Dalším kritériem může být velikost koktejlu (long drink, short drink), nebo použité dochucovadlo (aromatické koktejly, kyselé koktejly).

Deset nejprodávanějších koktejlů světa

  1. Old Fashioned
  2. Negroni
  3. Daiquiri
  4. Dry Martini
  5. Whisky Sour
  6. Espresso Martini
  7. Margarita
  8. Manhattan
  9. Mojito
  10. Aperol Spritz

Recepty na přípravu všech výše uvedených koktejlů najdete na tomto webu.

Nealkoholické koktejly

Mezi nejoblíbenější nealkoholické koktejly patří nápoje vyráběné z mléka. Ty bývají dochuceny dalšími pochutinami jako je vanilka, mixované ovoce, kakao, káva, ovocné výtažky a tresti, smetana, ořechy a další. Takovéto koktejly se dají vyrobit jednoduše i doma v běžných mixérech, v běžné obchodní síti je lze zakoupit například v cukrárnách, mléčných barech apod.

Koktejly které mají recepturu stejnou jako koktejly s alkoholem, avšak alkohol neobsahují bývají nazývány jako panenské a v nápojových lístcích nesou označení virgin.

Barman

Barman je pracovník, jehož úkolem je příprava a podávání širokého sortimentu míchaných nealkoholických a alkoholických nápojů.

Barman připravuje tabule – bankety, rauty, recepce, dokončuje jídla a dává jim konečnou úpravu. Musí ovládat různé receptury. Stará se o zařízení baru – sklenice, mixery, šejkry, zabezpečuje chlazení, ošetřování ovoce, přísad, ostatních surovin, nápojů. Respektování hygienických předpisů a dodržování čistoty je v tomto povolání samozřejmostí.

Podává nápoje v místech k tomu určených, tzn. v barech. Zákazníky obsluhuje u pultu, případně přebírá objednávky od číšníků pro obsluhu u stolu. Práce barmana se většinou odehrává před očima hostů. Míchá, prostírá, servíruje nápoje a zúčtovává peníze.

Mixologie

Mixologie je věda o míchání koktejlů. A za mixologa bychom mohli označit evolučního barmana, který s nápoji experimentuje a zkouší vyvíjet nové drinky nových chutí.

Každý obor se vyvíjí a dnešní koktejly vznikly vlastně evolucí, kdy barmani zkoušeli namíchat z dostupných surovin něco nového (a co si budeme říkat, mnohdy se to pít vůbec nedalo) a metodou pokusů a omylů vymysleli nový drink, který zpravidla ještě někdo další s odstupem času upravil a vyladil k dokonalosti.

A právě tyto koktejly upravené časem k dokonalosti byly standardizovány a jejich receptury jsou závazně uvedeny v seznamech IBA (mezinárodní barmanská asociace). Kromě toho existuje velké množství koktejlů, jejichž receptura není závazná a výsledná podoba drinku, tedy vzhled, poměr a druh surovin a také chuť je pak závislá na fantazii barmana.