Borovička – Slovenský národní destilát
Tím, čím je pro Brity gin, tím je pro Slováky borovička. Rozdíl je zejména v tom, že gin se pije z drtivé většiny v koktejlech a čistý pouze minimálně. A u borovičky je tomu přesně naopak.
Borovička neboli jalovcová je oblíbený slovenský alkoholický destilát.
O borovičce
Borovička je alkoholický ovocný destilát a je slovenským národním nápojem. Borovička má údajně osvěžující účinky a její konzumace podporuje látkovou výměnu. Nápoj má typickou výraznou chuť a aroma po jalovci. Barva borovičky je bílá nebo lehce nažloutlá. Borovička chutná velmi podobně jako gin.
Podle slovenských zákonů musí borovičky obsahovat minimální obsah alkoholu 37.5%. Běžně ale v prodeji najdeme i láhve s mnohem vyšší obsahem alkoholu – i okolo 60%.
Slovo borovička vzniklo od slovenského názvu jalovce „borievka“.
Původ borovičky najdeme v 16. století v oblasti Liptova, odkud byla po řece Váh a následně Dunaj dovážena do Budapešti a Vídně a distribuována po většině území tehdejšího Habsburského mocnářství.
Nápoje podobné borovičce najdeme také u jižních Slovanů:
- Slovinci mají svůj brinjevec (též brinovec)
- Srbové nápoj zvaný kleka
Chráněné zeměpisné označení
V Evropské unii jsou následující značky chráněnými značkami a mohou je používat pouze borovičky vyrobené na Slovensku:
- Spišská borovička
- Slovenská borovička Juniperus
- Slovenská borovička
- Inovecká borovička
- Liptovská borovička

Výroba borovičky
Základem všech boroviček jsou bobule jalovce, kterým lidé říkají jalovčinky a vědci jalovcové šištice.
Jalovčinky se dají koupit v běžné prodejní síti, protože se také používají jako koření, ale každý si je může v přírodě nasbírat i sám z keřů jalovců. Jalovčinky se na Slovensku také nazývají modré zlato.
Borovička se vyrábí destilací zkvašených jalovcových bobulí jalovce obecného (lat. Juniperus communis).
- Ta nejkvalitnější a nejčistší borovička se vyrobí destilací zkvašených jalovcových bobulí jalovce obecného. Takováto pálenka by byla ale velmi drahá a proto se dnešní průmyslové recepty vydávají jinou cestou.
- Průtahová borovička je označení výrobního postupu, kdy se borovička se vyrábí tak, že se jalovčinky extrahují v lihu a následně destilují.
- Dalším výrobním postupem je přidání jalovčinek do běžného kvasu, který se pak destiluje.
- Nejméně kvalitní a podřadnou variantou je pak výroba těch nejlevnějších boroviček studenou cestou, kdy se líh míchá s vodou a chemicky vyrobenými borovičkovými aromaty. V tomto případě se však již o borovičku nejedná.
Pravá borovička je vyrobená bez přidaných cukrů a aromat, jedná se tedy o čistě přírodní ovocný destilát s výraznou chutí a vůní.
Obsah alkoholu je nejméně 37,5% a více, nejčastěji 45% alkoholu. Borovička má příznivý vliv na lidský organismus, také podporuje látkovou přeměnu a trávení.
Jalovec obecný
Jalovec obecný (Juniperus communis) je keřovitá až stromovitá dřevina z čeledi cypřišovité, která roste jako podrost jehličnatých (zejména borových) lesů a na slunečných a suchých pastvinách a horských stráních, lukách a poljanách. Jalovec má velmi ostré modrozelené jehlicovité listy.
Jalovce jsou dvoudomé rostliny, samičí a samčí květy rostou na různých rostlinách a jsou opylovány větrem. Plodem jalovce je černo-modrá suchá kulatá bobule (4-12 mm průměr), která se trochu podobá borůvce. Plody zrají 18 měsíců a pojídají je ptáci, kteří je pak v trusu rozptylují. Samčí šištice jsou žluté, 2-3 mm dlouhé.
Jalovec je v ČR vzácný. Někde je pěstován jako okrasná dřevina. Větvičky jalovce v některých krajích slouží o velikonocích na velikonoční pondělí místo pomlázky z vrbového proutí. Ve Skandinávii se z dřeva jalovce vyrábí několik druhů kuchyňských pomůcek.
Jalovčinky
Aromatické plody jalovce se nazývají jalovčinky. Jalovčinky se využívají v kulinářství, léčitelství a k výrobě ginu nebo borovičky. Ve Finsku dávají jalovčinky i do speciálního piva.
Plody jalovce jsou moc hořké, aby se jedly nezpracované. Obvykle se sušené používají k dochucení masa, omáček a nádivek, zejména zvěřiny, ale také ryb a skopového masa. Pro zesílení chuti se plody drtí.
Jalovčinky mají močopudné účinky, prokrvují sliznici trávícího traktu, zlepšují trávení. Ulehčují dýchání. Působí proti nadýmání. Dezinfikují se s nimi močové cesty. Léčí cukrovka. Rozetřené jalovčinky se používaly i jako antikoncepce.

Slovácká borovička R. Jelínek
Průtahovou borovičkou je například oblíbená Slovácká borovička od známé firmy Rudolf Jelínek. Na webu této moravské špičky v oboru destilátů z Vizovic je Slovácká borovička prezentována následovně.
Tradiční výrobek firmy Rudolf Jelínek a.s. se ve Vizovicích vyrábí nepřetržitě už více než 100 let, s názvem Slovácká borovička 75 let. Specifickou chuť i vůni získává opakovanou destilací vyzrálého černého jalovce spolu s velejemným lihem. Borovičkový destilát nechávají uležet minimálně půl roku před plněním do lahví za účelem sladění, vyváženosti a zjemnění chuti. Slovácká borovička je určena ke konzumaci buďto samotná, vychlazená, nebo do všech druhů koktejlů. Jsou jí přisuzovány blahodárné účinky na trávení.
Receptura na borovičkový likér
Borovičkový likér je to proto, že se nejedná o borovičku v pravém slova smyslu, protože to je pouze destilát a zde probíhá výroba výhradně studenou cestou. Na druhou stranu se zde nepoužívají žádná syntetická aromata, ale pouze kvalitní přírodní produkt, ze kterého se při výrobě pravá borovička běžně destiluje.
Receptura je to velmi jednoduchá a podle chuti ji lze různě obměňovat.
Potřebujete pouze vodku a jalovčinky.
Jalovčinky se dají koupit v běžné prodejní síti, protože se také používají jako koření, ale každý si je může v přírodě nasbírat i sám z keřů jalovců.
Na značce vodky až tak úplně nezáleží, ovšem měla by být kvalitní, filtrovaná, bez nežádoucích příměsí a vyhněte se ve vlastním zájmu samohonce. Pokud použijete nějaký patok, výsledkem bude také patok.
Samozřejmě k výrobě můžete použít také potravinářský líh. Výrobní postup je identický.
Do každé láhve s litrem 40% vodky přidejte cca 100 g sušených jalovčinek a vše nechte při pokojové teplotě macerovat nejméně několik týdnů, nejlépe přes měsíc.
Bobulí můžete do borovičky přidat více nebo méně, podle chuti a ochoty čekat. Bobule můžete pro zesílení efektu i podrtit nebo je použít opakovaně.
Doba macerace není pevně dána. Čím déle a při vyšší teplotě budou jalovčinky odpočívat v vodce, tím bude aroma výraznější. Na konci vyluhování nápoj přefiltrujete a můžete jej vypít nebo skladovat neomezeně dlouhou dobu.
V některých lahvích lze pro vizuální efekt jalovčinky ponechat plavat. Jalovčinky je před pitím ale nutné odstranit, plavou na hladině a nejsou jedlé, ale pokud už je sníst zkusíte, nijak vám neublíží.
Závěr
Pro mnoho lidí je borovička pouze levné a nekvalitního pití. Ale tak tomu bylo zejména v minulosti, kdy byly originální suroviny nahrazovány nekvalitními syntetickými příchutěmi a výrobní postupy různě šizeny. Výsledkem takové výroby byl pak levný a nekvalitní patok.
Mnoho výrobců v současné době jde druhou cestou, kdy vyrábí prémiové a ultraprémiové borovičky, jejichž cena je plně srovnatelná s jakýmkoliv jiným luxusním alkoholem.
Pravé kvalitní borovičky jsou velmi chutným alkoholickým nápojem.
Borovička může posloužit také k přípravě míchaných nápojů v podobných kombinacích jako gin.
