Brandy – Pálenka nejen z vína

Brandy je anglický název pro vinnou pálenku či vínovici, destilát z vinných hroznů s obsahem alkoholu 35–60 %.

Název pochází z nizozemského brandewijn nebo německého Branntwein, což znamená doslova pálené víno. Nejznámější brandy pocházejí z Francie (oblasti Cognac a Armagnac v jihozápadní Francii), ale brandy se vyrábí i v jiných vinařských oblastech, zejména ve Španělsku, v Itálii, v Řecku nebo v Gruzii.

Kvalitní brandy se vyrábí z vybraných odrůd vinné révy, nejméně týden kvasí, pak se postupně destiluje a nechává dozrát i několik let v dubových sudech po sherry, kde teprve dostává typickou barvu. Naopak do portského vína, do sherry a „šaleru“ se brandy přidává, původně proto, aby víno při dlouhém transportu nezačalo kvasit.

Co je brandy

Ve světě je brandy označení pro ovocné pálenky obecně a technicky vzato tedy zahrnuje třeba i calvádos z Normandie nebo naši hruškovici, nebo meruňkovici,

V Čechách se používá primárně pro pálenky z vína.

Brandy se dnes s úspěchem vyrábí v řadě zemí. V Arménii vládne Ararat, v Gruzii Sarajishvili, kterému se u nás přezdívá gruziňák, a ve Španělsku slaví úspěch značka Torres. Vinná pálenka ale nemusí být nutně označená jako brandy. Třeba v Itálii ji najdete (často i z větviček a zbytků po výrobě vína) pod názvem grappa a v Chile jako pisco.

Samostatnou kapitolou je oblíbená řecká Metaxa, která je brandy a není brandy. Vyrábí se totiž mícháním vinné pálenky a muškátových vín, které spolu pak zrají v sudech. Protože je ale její výrobní postup velmi specifický, běžně se mezi brandy zařazuje.

Každý koňak je brandy, ale ne každá brandy je koňak a to samé platí i pro armaňaky.

Výroba brandy

Už ve 12. století se zjistilo, že pokud se vinná pálenka, tzv. vínovice nechá uzrát v sudech, chutná mnohem lépe. A díky tomu si dnes můžeme vychutnávat tento skvost mezi pálenkami.

Většina druhů brandy uzrává v dubových sudech po sherry a doba zrání ovlivňuje kvalitu hotového nápoje. Ty nejlepší zrají i několik desítek let. Oproti whisky už brandy po stočení do láhve nezraje. Podle doby zrání je možné dělit brandy na V.S. (Very Special), V.S.O.P (Very superior old pale) a X.O. (extra old).

Konzumace brandy

Brandy se nejlépe pije ze sklenice tvaru tulipánu nebo tzv. koňakovky, nebo též napoleonky. Baňatá sklenka umožňuje ideální uvolňování aromat nápoje. Chutná nejlépe při pokojové teplotě, tedy zhruba při 19 °C. Sklenka má kratší krk, její dno je širší, a postupně se zužuje až k okraji.

Naplněnou sklenku je dobré nahřívat teplem dlaně pro správné uvolnění vůně. Brandy se pije po malých doušcích, které si necháváte pomalu rozplynout v ústech.

Brandy je také oblíbenou součásti koktejlů. Mezi nejoblíbenější patří například Metropolitan.

Nejznámější značky brandy

Francouzské

  • Courvoisier
  • Hennessy
  • Martell
  • Napoléon
  • Rémy Martin

Řecké

  • Metaxa

Španělské

  • González
  • Cardenal Mendoza
  • Torres

Portugalské

  • Osborne
  • Sandeman
  • Macieira

Albánské

  • Skënderbeu

Arménské

  • Ararat

Moldavské

  • Kvint

Srbské

  • Vinjak (srbsky вињак) je druh brandy vyráběný v Srbsku. Obsahuje 40 % alkoholu a zraje v pětisetlitrových dubových sudech.

Gruzínské

  • Sarajishvili