Domácí výroba likérů – višňový a smetanový likér
Nabídka likérů v našich obchodech je opravdu značná a to ve všech cenových kategoriích. Jak už to tak bývá se vším jsou likéry a likéry.
Jedním protipólem jsou některé české likéry – zelenou, vaječný likér, případně griotku lze v supermarketech sehnat v akčních nabídkách už za ceny kolem 70ti korun za balení o objemu 0,5 litrů – skoro by se dalo říci, že za tu cenu ani nejdou vyrobit (zde je nutno poznamenat, že cena odpovídá kvalitě a griotka nebude obsahovat vůbec žádné ovoce, apod.).
Druhým protipólem jsou pak zejména některé italské a francouzské likéry, mnohdy se staletou výrobní tradicí z těch nejlepších surovin, jejichž cena se mnohdy snadno přehoupne i přes 1.000 Kč za láhev.
Je tomu tak zejména proto, že tyto společnosti investují hodně do marketingu, budování značky a tyto investice si nechají ve svých výrobcích zaplatit.
Mezi tím vším se nacházejí likéry různých značek a kvality. U těchto likérů se můžete setkat s likéry z kvalitních surovin za v dobré ceny, ale také likéry z náhražek vyráběné třeba pod známou značkou, které se cenově rozhodně nepodbízejí a jež nelze k pití doporučit.
Pojďme se v tomto článku podívat, jak si lze v domácích podmínkách vyrobit kvalitní likéry za rozumnou cenu.
Co je to vlastně likér
Likér je sladký alkoholický nápoj, ochucený ovocem, bylinkami, kořením, případně jinými plody i surovinami a někdy doplněný i dalšími látkami, třeba smetanou.
Slovo likér pochází z latinského liquifacere neboli rozpustit.
Je tedy zřejmé, že vonné a chuťově charakteristické složky vzniknou, když jejich zdroj naložíte do lihu. A těch zdrojů se najde spousta ve vaší ovocné nebo bylinkové zahrádce.
Dělení likérů
Obsah etanolu v likérech se pohybuje zpravidla od 15 do 40 %.
- Pokud mají nad 100 gramů cukru na 1 litr a maximálně 35 % alkoholu, jde o pravé likéry – například griotka, nebo italské limoncello.
- Méně cukru a více alkoholu znamená, že se bavíme o hořké lihovině. Z průmyslově vyráběných je to například Fernet, Praděd nebo Becherovka.
- Nápoj s více než 250 g cukru na 1 litr se považuje za krém (Baileys, vaječný likér, Bols), v tom bývá obsah alkoholu nízký, jen 15 až 18 %.
Domácí višňový likér podobný jako griotka
Receptura na 3 litry likéru.
Receptura je upravena pro snadnou domácí výrobu ze snadno dostupných surovin a snadno realizovatelných postupů v domácí kuchyni.
Suroviny
- 1000 g višní
- 3 cm skořice
- 1/2 citronu
- 1000 g cukru
- 500 ml rumu
- 500 ml pálenky (nejlépe višňové nebo třešňové, případně potravinářského lihu naředěného na 40% )
- 1000 ml červeného vína
Postup výroby
Višně ve velké nádobě, nejlépe sklenici lehce pomačkejte, ale pecky ponechte celé.
Citron pokrájejte na plátky a vložte mezi višně.
Přidejte skořici, cukr, rum, pálenku a víno.
Nechte vše vylouhovat 4 týdny na teplém místě, jednou za 3 dny promíchejte či protřepejte.
Pak přefiltrujte přes plátno, slijte do láhví, zazátkujte a nechte alespoň 1 měsíc odležet.
Domácí smetanový likér podobný jako Baileys, Carolans, ad.
Receptura na 1,2 l likéru je uzpůsobena pro domácí výrobu v běžné kuchyni za pomocí snadno běžně dostupných surovin.
Suroviny
- 100 ml smetany na šlehání
- 500 ml plnotučného mléka
- 350 ml slazeného kondenzovaného mléka
- 500 ml irské whisky
- 1 lžíce rozpustné kávy
- 2 lžíce čokoládového sirupu
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček mandlového pudinku
Postup výroby
Z mléka, vanilkového cukru a pudinkového prášku uvařte pudink, nesmí však ztuhnout – hned do něj přidejte smetanu, kondenzované mléko, kávu a čokoládový sirup.
Míchejte, až zchladne, aby se nevytvořil škraloup.
Pak přilijte whisky a mixérem vyšlehejte do hladkého tekutého krému.
Slijte do lahví a dejte alespoň na 12 hodin chladit do ledničky. Trvanlivost je cca 2 měsíce.