Fermentovaný řepný kvas – Osvěžující nápoj na detox

Pití fermentovaných nápojů je vůbec ta nejzdravější forma konzumace alkoholu.

Když se řekne červená řepa možná se mnohým zvedá žaludek, červenou řepu prostě nemají rádi. Ale ať už máte červenou řepu rádi, nebo se jí raději vyhýbáte, přinášíme zajímavý způsob a jednoduchý recept, jak se s ní sblížit.

Řepný kvas je osvěžující elixír zdraví. Tento nápoj z červené řepy ocení nejen vaše trávení, ale také játra, imunita a celková vitalita. A navíc je velice chutný. Má příjemně nakyslou chuť s jemně sladkým podtónem červené řepy a karotky a je přirozeně perlivý. Připomíná jemně sycené nápoje. Samozřejmě, ne každému sedne na první doušek, ale ti, kdo si k němu najdou cestu, si ho moc pochvalují.

A aby byl tento nápoj ještě poživatelnější, lze ho chuťově ještě vyladit přidáním karotky a citrusu.

Výroba řepného kvasu

Výroba řepného kvasu není žádná věda a nepotřebujete k tomu žádné speciální vybavení ani ingredience. Stačí jen pár základních surovin a pár dní trpělivosti.

Suroviny potřebné pro výrobu řepného kvasu

  • 3 ks středně velké syrové červené řepy
  • 2 ks středně velké karotky
  • 1 ks citrusu, nejlépe citrón
  • 1,25 litru vody
  • 2 kávové lžičky soli

Tip: Do kvasu můžete přidat plátky zázvoru pro silnější chuť nebo syrovátku, která urychluje fermentaci, zvyšuje obsah probiotik, obohacuje chuť a přidává do kvasu bílkoviny a další živiny.

Postup práce při výrobě řepného kvasu

  1. Neoloupanou červenou řepu očistěte a nahrubo nastrouhejte.
  2. Neoloupanou karotku očistěte a nahrubo nastrouhejte.
  3. Vše vložte do přiměřeně velké nádoby, například velké, pečlivě vymyté sklenice nebo keramické nádoby.
  4. Vodu osolte a promíchejte, aby se sůl zcela rozpustila, a pak s ní zalijte a karotku v nádobě tak, aby bylo vše potopené. Pokud tomu tak není, přidejte ještě trochu osolené vody.
  5. Nádobu zakryjte utěrkou nebo volně nasazeným víkem a nechte stát při pokojové teplotě cca 5 – 7 dnů.
  6. Každý den obsah nádoby jemně promíchejte.
  7. Po stanovené době nápoj dosáhne požadované kyselosti.
  8. V tom okamžiku ho přecedíme a přelijeme ho do vhodné láhve.
  9. Láhev uložíme do lednice, vydrží zde několik týdnů.

Co se zbylou zeleninou z kvasu

Řepa a karotka, která zbyde po výrobě řepného kvasu se dá ještě dále zužitkovat.

Stále ještě obsahují mnoho zdraví prospěšných látek.

Existuje několik způsobů, jak ji využít:

  • Přímá konzumace – Zbylá řepa a karotka má nakyslou, jemně fermentovanou chuť a můžete ji podávat jako lehkou přílohu nebo si ji dát jen tak na chuť.
  • Přidat do salátů: Nastrouhanou řepu a karotku z kvasu můžete přidat do zeleninových nebo těstovinových salátů pro extra chuť a živiny.
  • Připravit pomazánku: Rozmixujte zbylou řepu s trochou oleje, česneku a koření a vytvořte z ní výbornou pomazánku.

Účinky řepného kvasu

Kromě toho, že se jedná o skutečně osvěžující nápoj, o kvasu se často mluví také jako o elixíru zdraví.

Proč byste mu měli dát šanci:

  • Vyladí trávení: Díky obsahu probiotik pomáhá kvas udržovat rovnováhu v trávicím traktu, bojuje se zácpou a předchází zažívacím problémům. Vaše střeva i žaludek vám poděkují.
  • Podporuje přirozenou detoxikaci: Červená řepa pomáhá tělu zbavovat se škodlivých látek a povzbuzuje funkci jater.
  • Posiluje imunitu: Nápoj je zdrojem antioxidantů, vitaminů a minerálů, které podporují imunitní systém. Takže místo abyste sáhli po šumivém vitaminu C, můžete si dopřát zdravý fermentovaný nápoj.
  • Příval energie: Potřebujete ráno nabít energií? Řepný kvas dokáže tělo osvěžit a dodat mu potřebnou vitalitu, aniž byste museli sahat po kávě nebo energetických nápojích.

Jak konzumovat řepný kvas

Nápoj můžete pít prakticky pravidelně a v neomezeném množství.

Pro začátek je ale vhodné začít opatrněji, zejména když ho zkoušíte poprvé. Začněte s jednou malou sklenicí denně (asi 100–150 ml) a dávku postupně zvyšujte, pokud vám bude vyhovovat. Řepný kvas je bohatý na probiotika, a přestože ta jsou zdraví prospěšná, někteří lidé mohou na vyšší dávky reagovat nadýmáním nebo zažívacími potížemi, není-li jejich tělo zvyklé. Jestliže ho snášíte dobře, můžete postupně zvyšovat dávku.

Citrus vám pak pomůže s dochucením nápoje i jako dekorace.

Jak je to s alkoholem v kvasu

Když probíhá mléčné kvašení, přirozeně se vytváří malé množství alkoholu, podobně jako u jiných fermentovaných nápojů, například u kombuchy. Obecně se však jedná o velmi nízký obsah etanolu, většinou méně než 1 %. To znamená, že je alkoholu v kvasu je pouze stopové množství, které by nemělo mít žádný výrazný vliv na tělo.

Abyste se po tomto kvasu opili, museli byste zkonzumovat ve velmi krátké době několik litrů tohoto nápoje, což je reálně prakticky nemožné.

Kdo by se měl řepnému kvasu vyhnout

Řepný kvas je sice zdraví prospěšný, ale nehodí se pro každého. Existují některé skupiny lidí, které by si měly dát pozor:

  • Abstinující alkoholici: Lidem, kteří měli problémy se závislostí na alkoholu, se nedoporučuje konzumovat nic, co obsahuje byť jen minimální množství alkoholu, případně to chutí připomíná alkoholické nápoje. Mohli by se znovu rozpít.
  • Lidé s nízkým krevním tlakem: Řepa může pomoci snížit krevní tlak, což bývá prospěšné, ale pokud už máte krevní tlak příliš nízký, mohl by ho kvas ještě snížit.
  • Lidé s problémy s ledvinami: Řepa obsahuje vysoké množství oxalátů, které mohou přispívat ke vzniku ledvinových kamenů. Máte-li k jejich tvorbě sklon, je dobré řepný kvas značně omezit nebo se mu pro jistotu úplně vyhnout.
  • Lidé, kteří trpí dnou: Pravidelný přísun většího množství červené řepy se nedoporučuje ani těm, které trápí dna, protože tato zelenina obsahuje dost purinů.
  • Těhotné a kojící ženy a děti: Kvůli přítomnosti alkoholu (byť ve velmi malém množství) je lepší opatrnost a kvas raději nepít (už vůbec ne pravidelně), protože u alkoholu neexistuje žádná minimální bezpečná dávka.
  • Lidé s citlivým trávením: Vzhledem k tomu, že je řepný kvas kyselý, někteří lidé s citlivým žaludkem nebo žaludečními vředy by to s ním raději neměli riskovat.