Horký koktejl – Brusinkový grog

Brusinky se zpracovávají v potravinářství jako čerstvé, sušené, v podobě marmelád a dalších výrobků.

U nás v Česku se používají brusinky i jiné brusnice, nejčastěji z dovozu. Příkladem je klikva velkoplodá velkoplodá (Oxycoccus macrocarpus), pěstovaná v Severní Americe a klikva bahenní (Oxycoccus palustris), dovážená například z Polska, které vlastně ani nejsou botanicky pravými brusnicemi. Bobule klikvy má rovněž červenou barvu velikosti přes 1 cm a také se dobře hodí pro pěstování.

Čeština často výrazem brusinky stejně jako angličtina cranberries nerozlišuje mezi brusnicí brusinkou, dalšími kyselými brusnicemi a zmíněnou klikvou.

Ať už je to jakkoliv, u nás se používají brusinky nejčastěji v podobě dochucení oblíbeného českého pokrmu – svíčkové. Z brusinek se dá ale v gastronomii připravit mnohem více a dnes si představíme horký brusinkový koktejl – brusinkový grog.

Brusinkový grog

Brusinkový grog není nic jiného, než další z variant tohoto v Česku velmi oblíbeného horkého nápoje, koktejlu.

Suroviny potřebné pro přípravu brusinkového grogu

Rozpis surovin je na dvě porce.

  • 1 dl rumu
  • 3 dl brusinkového džusu
  • 1 dl vody
  • 1 ks limetky
  • 2 čajové lžičky zavařených brusinek, alternativně lez použít sušené či mražené brusinky
  • 1 ks svitek celé skořice
  • 4 ks hřebíček
  • 1 ks badyán
  • 3 čajové lžičky cukru (dle chuti, případně nemusí vůbec být)

Postup práce při přípravě brusinkového grogu

  1. Do hrnce dáme vodu a koření a vše přivedeme k varu.
  2. Povaříme na mírném ohni cca 5 – 10 minut, aby koření pustilo silice.
  3. Během vaření přidáme cukr a necháme ho rozpustit.
  4. Do rozvaru přidáme brusinky.
  5. Vymačkáme šťávu z limetky a přidáme jí do rozvaru.
  6. Do hrnce přidáme brusinkový džus a vše ohřejeme na cca 70 stupňů Celsia.
  7. Na závěr přidáme rum a zamícháme.
  8. Grog rozlijeme do sklenic či hrnků a konzumujeme horké.