Italské prosecco je stále na vrcholu popularity

Prosecco je celosvětový globální hit, který se nevyhnul ani Česku.

Je lehké, osvěžující, zábavně hravé, ale umí být i slavnostní, má v sobě italskou lehkost a rafinovanost a přináší do našich životů kousek la dolce vita. A to na něm lidé milují.

Ale tento příběh by nebyl úspěšný bez chytrého marketingu, který způsobil, že se z obyčejného italského vína stalo doslova synonymum pro perlivá a šumivá vína.

Historie prosecca

Pochází z Itálie, jeho historie sahá až do 16. století.

Historie prosecca, tak jak ho známe se odehrává v okolí města Terst, kde se vyrábělo víno Ribolla. Lidé si ho ale často pletli s jinými víny z tohoto regionu, a tak se přejmenovalo na prosecco podle stejnojmenné tamní vesnice. Jenže vinice se rozšiřovaly, produkce rostla, a tak se jako prosecco dnes označují vína z celkem devíti provincií v regionech Veneto a Friuli-Venezia Giulia severně od Terstu.

Tehdy i dnes se ale vyrábí z odrůdy vína Glera. Zajímavostí je i to, že v roce 2019 byly vinice kolem měst Conegliano a Valdobbiadene zapsány na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Jak se prosecco dělí

Spumante či frizzante, brut nebo dry…pojďme si to vysvětlit.

DOC nebo DOCG

Prosecco se vyrábí výhradně v severní Itálii, především v regionech Veneto a Friuli.

Na etiketě si proto všímejte označení původu – ta napoví víc, než byste čekali. Prosecco DOC pochází z nejširší oblasti, zatímco Prosecco Superiore DOCG vzniká ve strmějších vinicích v kopcích mezi městy Conegliano a Valdobbiadene. A pokud hledáte výjimečný zážitek, zaměřte se na značky Rive a Cartizze. Rive označuje prosecco z konkrétní vinice v oblasti DOCG. Je výrazem terroiru, podobně jako burgundská cru. Cartizze značí „královskou‘ parcelu“ – mikroregion s nejprestižnějšími vinicemi, kde se rodí nejsladší a nejluxusnější prosecca.

Prosecco může podle pravidel obsahovat jiné odrůdy vína maximálně z 15 procent.

Určitě jste si všimli, že lahve s proseccem jsou vždy označeny buď písmeny DOC nebo DOCG. Je to totiž klasické značení jakýchkoli italských vín, italská ochranná známka.

  • DOC – Nejčastěji udělovaná ochranná známka, která spotřebiteli zaručuje, že víno opravdu pochází z vymezené oblasti a splňuje nejrůznější požadavky na výrobu, obsah alkoholu a kvalitu vůbec.
  • DOCG – Ochranná známka, kterou získají jen vína, která splní ty opravdu nejpřísnější požadavky, je tedy zárukou opravdu vysoké kvality daného vína. V případě prosecca jde o víno vyrobené z hroznů, které se sklízí jen na malém území mezi městy Valdobbiadene a Conegliano severně od Benátek.

Spumante nebo frizzante

Prosecco vždy obsahuje bublinky, a prodává se ve dvou variantách.

  • Frizzante uvedené na láhvi znamená „perlivé“. Taková láhev prosecca mívá klasický šroubovací uzávěr, protože má méně bublinek, a v láhvi je tak nižší tlak.
  • Spumante uvedené na láhvi znamená „šumivé“. Takové prosecco má v láhvi vyšší tlak, proto je opatřena klasickým korkovým špuntem s drátěnou pojistkou.

Většina lidí k tomu přistupuje tak, že na běžné pití si vystačí s frizzante, které bývá o něco levnější, ale na slavnostnější oslavy, kde jsou potřeba pořádné bublinky, volí variantu spumante.

Brut či dry

Zbytkový cukr zásadně ovlivňuje chuťový profil.

Co se týče míry sladkosti proseccca, všímejte si označení brut, extra dry a dry, které udává podíl zbytkového cukru. „Pokud dáváte přednost sušším variantám vín, zaměřte se na variantu brut. Pro ty, kteří preferují sladší, je vhodnější varianta dry s vyšším podílem cukru na litr.

Nejčastější volbou je Extra Dry, protože má jemnější, přívětivější charakter.

Rozlišení dle zbytkového cukru
Označení na láhviZbytkový cukr (g/l)Chuťový profil
Brut Nature0–3velmi suché, minerální, čisté
Extra Brut0–6suché, osvěžující, výrazná kyselinka
Brut0–12univerzální, elegantní, vhodné k jídlu
Extra Dry12–17jemně nasládlé, populární a přístupné
Dry17–32ovocné, kulaté, vhodné k dezertům

Proč je prosecco tak oblíbené

Je to vcelku jednoduché, tohle jsou ty nejzákladnější důvody, proč prosecco s oblibou popíjí čím dál víc lidí.

  • Příznivá cena – Díky bublinkám je prosecco samozřejmě příjemnou a především cenově příznivější alternativou klasického šampaňského. Je prostě levnější, takže jakákoli oslava s ním vyjde levněji, a to je určitě sympatické.
  • Je lehké – Jsou samozřejmě různé variace, ale obecně se dá říct, že prosecco má obsah alkoholu něco kolem 11 procent, šampaňské a bílé víno zhruba o procento víc, červené víno až 14 procent. Prosecco je lehké, svěží a nemělo by vás tak snadno opít.
  • Dobře se kombinuje – Nespornou výhodou prosecca je i to, že se dobře kombinuje s jinými druhy nápojů, takže z něj lze umíchat hned několik lahodných drinků. Třeba aperol spritz už je klasika, ale co třeba jeho obdoba limoncello spritz či slavný koktejl bellini s broskvovým likérem?

Prosecco versus ostatní šumivá a perlivá vína

Ne každé perlivé víno je prosecco, stejně jako ne každé šumivé víno je šampaňské. Za prosecco lze označit jen víno, které bylo vyrobeno v jedné z devíti provincií v regionech Veneto a Friuli-Venezia Giulia severně od Terstu.

Čím se prosecco liší od šampaňského? Hlavní rozdíl je ve způsobu výroby. Šampaňské se totiž vyrábí metodou kvašení vína v láhvi, kdežto prosecco zraje ve velkých nerezových tancích, a to zhruba 30 dnů. Kvalitnější prosecco označené ochrannou známkou DOCG pak takto zraje klidně i devět měsíců.

To nejdůležitější vám ale napoví už samotná etiketa, najdete na ní základní informace, které vám s výběrem kvalitního prosecca pomohou. Zjistíte, kdo je výrobce, kategorii zatřídění dle zbytkového cukru, obsah alkoholu i důležité značení o místě původu.

Skladování, konzumace a párování prosecca

Lahev by měla být skladována ideálně vleže a vždy v chladném a tmavém prostředí.

Přičemž ideální teplota skladování je 4 až 6 stupňů Celsia. Nemusíte se jednat o žádnou speciální vinotéku či sklípek. Ideální podmínky pro skladování prosecca nabízí každá funkční lednice. Nicméně myslete na to, že nejlépe vám bude tento nápoj chutnat, když mu v ní dopřejete alespoň 24 hodin. To je čas, který k dokonalému a správnému nachlazení prosecco potřebuje.

Rozhodně se nedoporučuje nárazové šokové vychlazení, třeba v mrazícím boxu.

Prosecco můžete podávat ve sklenkách na šampaňské, v takzvaných flétnách, není to nic proti ničemu a krásně tak vynikne perlení nápoje.

Nicméně odborníci doporučují trochu jiné sklenice. Ty jsou těm na šampaňské velice podobné, ale mají tulipánový tvar, veprostřed jsou tedy výrazně širší. Tento druh sklenic umožní postupné uvolňování aromat z vína a perlení díky kónickému zaoblenému tvaru neuniká tak rychle.

Při ochutnávce je to podobné jako u jiného vína, sledujte vzhled, vůni a chuť. Ve sklence musí prosecco jemně perlit, musí být čiré a čisté. To je v podstatě obdobné jako u vína. Vonět by mělo jemně po ovoci a květnatě, a když si dáte první doušek, jeho chuť by měla odpovídat tomu, co jste cítili.

Velké množství prosecca se také konzumuje jako součást koktejlu Aperol spritz.

Prosecco a párování

  • Brut se skvěle hodí jako aperitiv a k rybám či zeleninovým předkrmům. Skvělou volbou je také ke středomořské kuchyni, která zahrnuje chřest, marinované ryby a syrové mořské plody.
  • Extra Dry volte jako aperitiv, k lehkým předkrmům či k rybám a drůbeži.
  • Dry ideálně doplňuje dezerty, pečivo z listového těsta, ovocné koláče a poháry s čerstvým ovocem. Skvěle ladí i s mořskými korýši nebo jemně upravenými rybími pokrmy. Nejlépe si ho ale vychutnáte samotné.