Italský šumivý koktejl – Puccini
Puccini je koktejl, který vám může připomínat jiný a mnohem známější koktejl – Mimosa, což je kombinace pomerančového džusu a šumivého vína 1:1. Určitě jej znáte, ano je to ten koktejl, který se v USA pije snad na všech svatbách a zahradních oslavách.
Ovšem koktejl Puccini, to je něco jiného a ryze italská záležitost.
Tento koktejl se nejčastěji podává v Itálii, zejména na romantických večeřích a oslavách.
Náročnost přípravy koktejlu Puccini
Je velmi jednoduchá, jednotlivé suroviny se pouze nalijí do sklenice, snadnější už to opravdu být nemůže.
Důležitá je správná sklenka, kterou je flétna na šumivá vína, ve které koktejl vynikne nejvíce.
Recept na přípravu koktejlu Puccini
- Připravíme si potřebné ingredience:
- Prosecco – suché a důkladně vychlazené 1 dl (2 díly)
- Mandarinkový džus – čerstvě vymačkanou mandarinkovou šťávu 0,5 dl (1 díl)
- Plátek ovoce či kůry na zdobení, ale nemusí být
- Do sklenice na sekt – flétny nalijeme mandarinkovou šťávu.
- Obsah sklenice doplníme proseccem.
- Koktejl nemícháme.
- Zdobíme plátkem ovoce, nebo svitkem kůry.
- Drink je hotov.
Původ a historie koktejlu Puccini
Tento koktejl byl vytvořen již v roce 1948 a jeho autorem je barman Renato Hausmann. Tento jej vytvořil jako variaci na jiné míchané italské nápoje Bellini a Rossini, které mu byly inspirací.
Tento italský šumivý koktejl nese jméno po slavném italském umělci, operním skladateli Giacomo Puccinim.
Puccini má vzdávat hold slavnému autorovi opery Bohéma, což nápoji dodává pocit spojení s hudbou a italským uměním.
Koktejl kombinuje typické italské produkty, tedy sicilskou mandarinkovou šťávu a prosecco.
V Itálii si také můžete koupit tento koktejl již namíchaný ve velké láhvi.
Do koktejlu se používá šťáva ze sicilských mandarinek Ciaculli. Tyto mandarinky jsou velmi aromatické a mají velmi tenkou slupku. Mandarinky pěstuje konsorcium Tardivo di Ciaculli nedaleko sicilského Palerma. Tyto mandarinky jsou specifické zejména tím, že dozrávají později, mají intenzivní a nezaměnitelnou vůni a vysoký obsah cukru.