Jak poznat kvalitní víno od průměrného
Vína bývají různá a mnoho z nás si s víny vůbec hlavu neláme a při výběru se řídí primárně podle barvy a rozlišujeme zejména bílá a červená vína, případně podle obsahu cukru ve víně a to pak jsou vína sladká a vína suchá.
Pokud pijete víno, určitě si na něm chcete pochutnat. Ovšem chutě máme každý trochu jiné a tak nám o kvalitě vína příliš neřeknou. I když ze subjektivního hlediska jde při konzumaci vína především o vaší spokojenost.
Proto dělení vína na chutná mi a nechutnám mi je z amatérského hlediska naprosto v pořádku. Ovšem trochu se nabízí srovnání s obrazovou galerií a porovnávání obrazů starých mistrů stylem líbí se mi, nelíbí se mi.
Vybíráte víno, ale ještě přesně nevíte, jak poznat dobré a kvalitní víno od toho průměrného a podprůměrného. Lze to odlišit pomocí základních charakteristik.
Chutě – ty jsou u každého unikátní
jak víno ochutnávat a naučit se rozeznávat jednotlivé chutě.
Chuť je subjektivní záležitost a to co jeden považuje za naprosto chuťově výjimečné, může druhému připadat nanejvýš průměrné. c
Je důležité tak zjistit, jaká je vaše chuť a tedy co chutná právě vám.
U vína se chutě rozdělují do několika základních charakteristik:
- sladkost (od kyselých, tedy suchých vín až po ta výrazně sladká vína)
- tělo vína
- třísloviny ve víně
- kyseliny ve víně
Další důležitou položkou je obsah alkoholu. Každé víno má jiné poměry zmíněných chutí, což je ho činí unikátním. Tak si každý lépe najde právě tu svou kombinaci, která ho uspokojí nejvíce.
K tomu, abyste vždy sáhli po lahvi vína, jež vám bude opravdu chutnat, musíte zjistit, jaké chutě jsou právě ty vaše.
Množství zbytkového cukru označuje, jak moc suché či sladké víno bude:
- sladké víno má minimální obsah cukru 45 gramů na litr
- suché víno pak nesmí překročit 4 gramy na litr
U suchých vín také platí, že nesmí být rozdíl mezi zbytkovým cukrem a kyselinami vyšší než 2 gramy.
Plné či lehké tělo vína označuje plnost jeho chutí a jeho chuťovou intenzitu.
Tělo je kombinací mnoha faktorů, do kterých spadá například i obsah alkoholu a postup výroby vína. Obecně se dá říct, že červená vína mají často plnější tělo, kdežto bílá jsou většinou lehčí. Bílá totiž, až na výjimky, nemají tříslovinu.
Velmi důležitá je již zmíněná tříslovina, s tou se můžete setkat také pod názvem tannin.
Poměr tříslovin určuje, jak moc je víno trpké či nahořklé. Chuť tříslovin se často zaměňuje se suchostí vína, protože právě třísloviny na jazyku zanechávají pocit sucha.
Poměr tříslovin přidává vínu strukturu a čím více tříslovin víno má, tím déle si jeho chuť na patře užijete. Některá vína mají tak výrazné třísloviny, třeba Bordeaux, že je potřeba, aby v lahvi zrála několik let. V čase se totiž tříslovina zjemňuje.
Kyselinka vínu dodává kyselou a lehce pikantní chuť.
Čím více kyseliny víno má, tím je jeho tělo obvykle lehčí, neboli více osvěžující.
Pokud tedy víte, že máte raději chuťově plnější vína, sáhněte po takovém, které má kyseliny spíše méně a naopak.
Alkohol vínu dodává specifickou chuť. Sklenka vína v sobě má obvykle 12 až 15 procent alkoholu. Láhev vína může mít od 5 % až po cca 20 % obsahu ethanolu.
Alkohol vínu dodává hřejivý pocit vzadu na zadní části jazyka a plnou chuť, vnímání chuti alkoholu se však může odlišuje mimo jiné individuálně, a to na základě genetického fondu. Někomu tak může alkohol připadat hořký, druhému pak spíše sladký.
Tipy jak poznat kvalitní víno
Pokud už znáte své chutě, stále zbývá otázka výběru kvalitního vína.
Cena je jen orientační
V historii se třeba v USA prodával oblek za 3 USD za 5 USD a za 10 USD a rozdíl mezi nimi byl zcela zřejmý na první pohled. Platilo jednoduché pravidlo, čím dražší, tím kvalitnější materiál a více propracovaný střih.
U vína to ovšem tak jednoduché není. Pokud se člověk ve vínu nevyzná, často se rozhoduje podle cenovky. Od určité hranice usoudí, že víno musí být kvalitní.
A často je to pravda. Ovšem nelze to říci vždy a určitě to neplatí ze 100%.
Cena může určovat to, zda víno prošlo procesem zatřídní, náročnost výroby i kvalitu surovin.
Ale občas je prostě cena vysoká bez zásadního odůvodnění. Třeba proto, že vinař investuje dostatek financí do marketingu a prodá tak pod známou značkou i podprůměrné víno za velké peníze.
Cenu vína určuje také tradice a síla značky. Takto je to zejména v tradičních regionech jako je Bordeaux, Burgundsko, Piemonte nebo Toskánsko.
Někteří menší vinaři na zatřídění vína kvůli vysokým nákladům s tím spojeným rezignují a kvalitní vína prodávají v raději v nižší kategorii, přestože splňují kvalitativní požadavky na zatřídění do vyšší kategorie.
Proto je důležité víno kromě ceny posuzovat i podle etikety – a především chuti a jeho vlastností.
Co najdete na vinné etiketě
Na etiketě můžete najít jedno z následujících označeních:
- víno (dříve stolní víno)
- zemské víno
- jakostní víno
- jakostní víno s přívlastkem
Právě podle toho tohoto zatřídění můžete na první pohled kvalitu vína rozlišit i v supermarketu, kde nemáte možnost víno ochutnat.
Stolní víno dříve, či dnes už pouze víno označuje nápoj z hroznů neznámého původu a jedná se o tu nejnižší možnou kategorii vín, která se hodí zejména na ředění vodou či sodou.
U zemského vína už máte alespoň jistotu, že se jedná o víno z hroznů českého či moravského původu. Menší vinaři mohou i kvalitnější víno označovat přídomkem zemské, protože za lepší zatřídění vína je nutné platit poplatek. Proto zemským vínem z menšího vinařství rozhodně opovrhovat nemusíte.
Jakostní víno označuje víno z českých či moravských hroznů a v dané oblasti se i vyrábí.
Jakostní víno se dále dělí na jakostní víno odrůdové, které se vyrábí maximálně ze 3 odrůd a musí obsahovat minimálně 85 % hroznů z odrůdy uvedené na etiketě.
Jakostní víno známkové se může vyrábět ze směsi hroznů.
Označení VOC pak označuje specifické víno z vinic, které pocházejí ze schválených oblastí konkrétního regionu.
Pokud chcete víno naprosto špičkové kvality, sáhněte po jakostním vínu s přívlastkem. To splňuje ty nejpřísnější podmínky.
Vlastnosti vína
Posledním krokem je rozeznat kvalitní víno podle jeho chuti, barev, vůně a celkového dojmu. Chuť vína je individuální a co ocení zkušení vinaři nemusí nutně ocenit každý, schopnost ocenit objektivní kvalitu vína se vám však i tak může hodit.
Barva vína
Každé víno má trochu jinou barvu, která závisí na konkrétní odrůdě, stáří vína a dalších aspektech. Vždy by však měla odpovídat tomu, co kupujeme.
Například mladé červené víno bude mít nafialovělý odstín, mladé bílé by zase mělo být světle žluté, pokud je mladé bílé víno tmavší barvy, většinou se jedná o špatný signál.
Vůně vína
Jak víno voní? Pokud v něm cítíte ovoce, květiny a další příjemné vůně, bude víno kvalitní. Pokud voní kysele po octu nebo jinak nepříjemně je vhodnější sáhnout po jiné láhvi.
Rovnováha vína
Chuť, vůně, barva a tělo vína musí dohromady dávat perfektně vyrovnaný celek. Pokud jeden z těchto elementů výrazně vyčnívá nad ostatní, je dobré příště sáhnout po jiné láhvi.
Délka dochuti a vůně
Chuť a vůně vína by s vámi měla chvíli vydržet. Pokud chuť i vůni cítíte alespoň několik sekund po ochutnávce, jedná se o dobré znamení.
Čistota vína
Víno by po nalití mělo být křišťálově čisté. Pokud je víno zamlžené či se vám jeho vzhled jinak nepozdává, příliš kvalitní nebude. Nebo se jedná o naturální víno, kde platí trochu jiná pravidla.
Výběr vína je především o individuálních preferencích. Pokud se naučíte rozeznávat své chutě i kvalitu na základě zmíněných tipů, určitě nesáhnete vedle při výběru vína a obsah láhve si opravdu vychutnáte.