Nejen tradiční britská hospoda – Pub

„Když chcete poznat místní kulturu, neztrácejte čas kostely, vládními budovami nebo náměstími, ale prožijte noc v místních barech.“

Ernest Hemingway

Slavný spisovatel má tedy v otázce turistických cílů ve Velké Británii zcela jasno.

Velká Británie je cílem řady turistů z celého světa, tamní kultura, společnost i místa, která chtějí lidé navštívit, jsou pro řadu lidí díky snadné dostupnosti obrovským lákadlem.

Přesto však existuje jeden britský fenomén, a tím je tradiční hospoda, neboli pub. Při návštěvě Velké Británie je tak možné vychutnat si tamní atmosféru a ochutnat vše, co se tam nabízí. Mnohé však může překvapit, jak rozdílná kultura v britských podnicích, oproti například těm naším je. A mnohé neznalé turisty to může doslova zaskočit.

Čím jsou britské podniky charakteristické, jsou vývěsné štíty hospod. Nezaměnitelné, zpravidla dřevěné, mosazné či kované cedule, pochází ještě z doby, kdy jen minimum hostů umělo číst a psát. Barevné ilustrace slibující tekuté poklady v interiéru. I v dnešní době se štíty často pyšní specifickou grafikou.

Specifické, ale stále běžné, jsou také názvy hospod, na které mohou lidé narazit. Od Rudého lva, přes Královský dub po Královu paži. Skutečně ojedinělé i zarážející až bizarní názvy ale v překladu ztrácejí svojí autentičnost.

Britské podniky si až do současnosti zachovaly řadu zvláštností, které je dobré při cestách do Velké Británie znát.

Britské podniky se dělí podle nabídky služeb do několika kategorií

Kolik je druhů piva, tolik existuje typů hospod. Tato věta by mohla charakterizovat to, jak situace ve Velké Británii z pohledu podniků, kde čepují pivo, vypadá. Mezi ty hlavní kategorie se řadí:

  •  Wet pub – zde nabízejí pouze drinky, jedná se o hospodu, která nabízí pouze nápoje, nikoliv jídlo.
  •  Historická hospoda nebo hostinec – tohle je doslova historické dědictví a turistický magnet. Krby, kamenné podlahy, nízké trámové stropy. Tyto podniky, z nichž některé mají staletou historii, jsou prodchnuty příběhy těch, kteří zde kdysi popíjeli.
  •  Ginový bar – gin je Brity tím, čím je na Moravě slivovice a tak není divu, že zde existují bary, kde nabízejí až neuvěřitelné množství různých druhů ginů. Samozřejmě mají i další sortiment, ale gin drtivě převažuje a když gin tak v kombinaci s různými druhy toniku. Tohle je opravdu na dlouhé ochutnávání, protože možných kombinací jsou, na rozdíl od té slivovice, stovky a tisíce.
  •  Craft beer pub – tohle je poměrně moderní záležitost a můžete zde ochutnat různé druhy craftových piv, nabídka bývá velmi rozmanitá a ceny zpravidla vyšší než v klasických hospodách. Pokud jste pivní fajnšmekr, je to přesně pro vás.
  •  Brew pub/brewery tap – toto není nic jiného, než minipivovar, který zároveň provozuje výčep, kde svojí produkci rovnou prodává. K vidění bývají většinou také pivovarské provozy, pivní rozvody a pivní tanky. Tento koncept bývá industriální.
  •  Gastro pub – podnik zaměřený zejména na jídlo, nabízí se zde klasická britská hospodská jídla za nižší ceny než je tomu v restauracích. Tyto podniky zaměřené na jídlo zažily boom v 90. letech a na přelomu milénia a jsou populární dodnes.
  •  Sport bar – tohle bývá stejné snad po celém světě – prim zde má velkoplošná projekce sportovních utkání a v žádném britském sport baru nesmí chybět šipky.
  •  Hospodský řetězec – tohle je moderní koncept, který známe i u nás. Tyto hospody provozují různé pivní a gastronomické řetězce. nabídka nápojů a prostředí bývá poměrně unifikované a pro někoho to může postrádat tradici a atmosféru.
  •  Freehouse – majitelé těchto podniků nejsou vázáni smlouvou s pivovarem, a tak mohou podávat, co se jim zlíbí. Díky tomu je zde obvykle dobrý výběr druhů piva.
  •  Micropub – tohle si představte jako kdyby si někdo udělal hospodu ve vlastní garáži. Podniky to bývají malé a neokázalé, ale nabídka nápojů bývá vynikající. Točené pivo nesmí chybět.

Jak to v britském pubu chodí

Pokud si v podniku chcete objednat pouze nápoj, jděte rovnou k baru. V Británii běžně existují tištěné nápojové lístky na stolech, příliš se však nevyužívají. Vše podstatné návštěvníci naleznou na tabuli za barem, včetně informací o tom, jaká piva se čepují. Napovědět mohou i etikety na pípách, nebo vám zkušený barman či servírka poradí a nabídne ochutnávku zdarma.

Oproti tuzemsku však počítejte s jinými zvyky, v hospodách se nestojí v řadě. Objednávkový systém, zejména v rušném baru, spočívá v tom, že se postupně přibližujete k baru. Jakmile jste k němu na dosah, musíte upoutat pozornost toho, kdo obsluhuje. Kouzlo tkví v tom, že nesmíte být příliš plaší, postačí mírný úsměv a pokývnutí, ani příliš drzí, tedy nemávat kartou ve vzduchu. Jedná se o velmi oblíbenou zábavu Britů.

Zejména mladší návštěvníci podniků se někdy snaží tvořit spořádané fronty. Jenže s vlídným přijetím se tento systém ve Velké Británii příliš nesetkal. Tento pokus o zdvořilost ve skutečnosti způsobuje chaos v barech po celé zemi. Zvyklost je prostě jiná a Britové si na novoty nepotrpí.

V případě, že do podniku dorazíte s přáteli, existuje tradiční způsob objednávky nápojů: runda. Jedná se o střídavé kupování nápojů pro všechny ostatní. Tedy, zaplaťte první kolo a můžete si, klidně i po zbytek večera, užívat. Platit v britských hospodách zpravidla můžete platební kartou, většina podniků však stále přijímá i hotovost.

Průměrná hospoda v dnešní době podává chlazené ležáky, světlá piva i stouty, což jsou tmavá piva typu Ale, klasicky Guinness. Pokud jde o tradiční britská piva v sudech, která mají podoby nejrůznějších stylů, Pale Ale či IPA, se podávají při sklepní teplotě.

Bez ohledu na druh piva se v Británii podává v pintové sklenici. Na rozdíl od Spojených států mají všechny pinty ve Spojeném království stejný obsah: 0,568 litru. Tento objem se bere velmi vážně, CAMRA (Campaign for Real Ale) dokonce lobbuje u britské vlády, aby zakotvila do zákona právo pivařů na plnou pintu, bez pěny. Většina pintových sklenic má rovné stěny s typickým rozšířeným prstencem. Pokud však nemáte takovou žízeň, nebo si chcete pivo pouze ochutnávat, můžete si objednat půl pinty – tzv. half.

V britských hospodách nebývá spropitné běžné, už jen proto, že si chodíte pro drinky sami k baru. Pokud jste ale byli spokojeni, můžete barmanovi vždy říct „have one for yourself“, tedy dej si jeden pro sebe, načež vám k účtu připočítá cenu dalšího drinku.

Zatímco si někteří hosté rádi drží odstup, je běžné sdílet větší stoly s ostatními hosty, kteří u nich sedí. V přátelštějších hospodách, se můžete snadno dát do řeči se svým novým sousedem. Je to výborná příležitost například k seznámení.

„Pub“ je zkratka pro „public house“ tedy veřejný dům, a ty nejlepší podniky působí jako rozšíření vašeho obývacího pokoje. Nejoblíbenější zábavou v hospodě je setkávání s přáteli, které obvykle zahrnuje stěžování si na práci, počasí nebo přátele, kteří do hospody nepřišli.

Co se pije kromě piva v britské hospodě

Mezi tradiční britské hospodské nápoje patří:

  • Gin s tonikem neboli GT- tohle je naprostá klasika, která vznikla díky koloniálním osadníkům v Indii, kteří pili tonik kvůli látce chinin, aby se vyhnuli malárii. Ginů i toniků je obrovské množství a nikde jinde na světě vám nenabídnou tolik různých variací na tento nápoj. Poslední dobou jsou populární ochucené giny a ochucené toniky.
  • Koktejly zejména na bázi rumu a whisky – tohle je celosvětová klasika, ale rozmáhají se i koktejly na bázi vodky.
  •  Domácí víno – bývá levné a většinou naprosto nepitelné.
  • Cider a perry – fermentovaný jablečný či hruškový mošt, který vždy obsahuje alkohol. Je to tradiční britský nápoj, který po staletí pijí zemědělci a dělníci. Jedná se tak o oblíbený nápoj Britů. A opět bývá v nabídkách nejen hospod až neuvěřitelné množství značek a druhů.
  • Nealko – nejčastěji se jedná o klasickou sodovku ochucenou limetou či kapkou cassis – šťávy z černého rybízu.

Co lze ochutnat k drinkům

Slané brambůrky a ořechy popíjení prodlužují více, než by se mělo. Brambůrky jsou základní potravinou a Británie každou chvíli přichází s novou příchutí. Stále se však za klasické brambůrky považují: ready salted (solené), salt & vinegar (sůl a ocet) a cheese & onion (sýr a cibule).

Většina hospod také nabízí vepřové škvarky – křupavé, solené kousky vepřového sádla. Buď si je zamilujete, nebo je budete nesnášet.

O úroveň výš je vepřový koláč, což je kus studeného vepřového masa zabalený v želatině a těstě, podávaný s anglickou hořčicí a skotské vejce.

Opravdovou klasikou je pak fish and chips, tedy obalovaná ryba a hranolky, které si ještě Britové rádi dochucují octem. a v ranních hodinách nesmí pochopitelně chybět full english breakfast, tedy tradiční vydatná snídaně.

Svatým grálem hospodského jídla je však nedělní pečeně, neboli roast dinner, podávaná výhradně v tento jeden den v týdnu a skládající se z pečeného masa, pečených brambor, yorkshirských pudinků, nádivky a směsi zeleniny.