Ochutnejte Máslový ležák z Harryho Pottera
Pokud jste fanoušky knih a filmů o Harrym Potterovi, určitě si pamatujete na tamní vyhlášený máslový ležák.
Slavný máslový ležák z Bradavic, vyhlášený v hostinci U Tří košťat v kouzelnické vesnici Prasinky, zná každý fanoušek Harryho Pottera. Tento máslový ležák ale není jen výplodem fantazie spisovatelky J. K. Rowlingové. Jeho kořeny sahají až do tudorovské Anglie 16. století, kde se pivo míchalo s kořením, vejci, cukrem a máslem.
Ačkoli slavná spisovatelka Rowlingová svůj originální recept nikdy neprozradila, inspiraci lze najít v kuchařce z roku 1594. Máslový ležák se stal jedním z nejznámějších kouzelnických nápojů ze světa Harryho Pottera. Zamilovali si ho studenti v Prasinkách i diváci v kinech. Jenže za touto kouzelnou pochoutkou se možná skrývá víc než jen literární fantazie.
Jistou inspirací mohla být historická kuchařka The Good Huswifes Handmaide for the Kitchin z roku 1594, připisovaná Thomasi Dawsonovi. Ta popisuje nápoj s názvem Buttered Beere, připravovaný z piva, žloutků, cukru, koření a másla. V tudorovské Anglii šlo o oblíbený horký nápoj, podávaný jako sytá a výživná pochoutka pro zahřátí během zimních měsíců.
Díky dochovaným pramenům a pečlivé rekonstrukci receptu, který je veřejně dostupný, si ho dnes může každý připravit doma a ochutnat tak kapku historie v tekuté podobě.

Originální recept na máslový ležák z roku 1594
Původní recept skládal z následujících ingrediencí:
- pivo
- vaječné žloutky
- cukr
- muškátový oříšek
- hřebíček
- zázvor
- máslo
Ingredience se společně zahřívaly, dokud nevznikl hustý a jemně napěněný nápoj.
Přesný popis uvádí následující:
„Vezmi tři pinty piva, přidej pět žloutků, půl libry cukru, špetku muškátového oříšku, hřebíčku a zázvoru, vše svař a nakonec vmíchej máslo.“

Recept na domácí máslový ležák
Rozpis surovin je na tři velká piva.
Suroviny potřebné pro výrobu domácího máslového ležáku
- 200 g třtinového cukru
- 5 vaječných žloutků
- 1,5 l piva typu ALE – britského, vrchně kvašeného
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 100 g másla bez soli
Postup práce při výrobě domácího máslového ležáku
- Vaječné žloutky společně s třtinovým cukrem vyšleháme ve větší míse do kompaktní pěny.
- Pivo dáme do hrnce společně s veškerým kořením a začneme ohřívat.
- Po dosažení max cca 75 stupňů Celsia pivo odstavíme, aby se nám neodpařil alkohol. Pokud bychom chtěli máslový ležák bez alkoholu, můžeme nechat pivo projít varem.
- Horké pivo lijeme po částech, za stálého šlehání do mísy s cukrem a vejci. Je to nutné, abychom předešli sraženinám.
- Poté co máme vmíchané všechno pivo přelijeme celou směs zpět do hrnce.
- Opět zahříváme, avšak postupujeme pomalu na nižší stupeň, dokud směs nezhoustne. bude to trvat jen pár minut.
- Máslo rozkrájíme na menší části a přidáme ke směsi do hrnce, opět za stálého míchání, dokud se ve směsi nerozpustí.
- Když máme v hrnci homogenní směs s jemnou pěnou, máme hotovo.

Závěr
Nápoj se podává teplý.
Pokud je vám ale proti srsti pít teplé pivo, můžete ho nechat vychladit a pít i studený, fajnšmekři ho mohou ještě naředit mlékem v poměru 1:1.
Nápoj byl v té době ceněn pro svou krémovou konzistenci, bohatou chuť a schopnost zahřát v sychravém počasí. Chuťově překvapivě připomíná dnešní podobu máslového ležáku známého z knih o Harrym Potterovi.
Máslový ležák tak nabízí nejen jedinečnou příležitost ochutnat historický recept, ale také připomínku, že skutečná historie a fikce někdy kráčejí překvapivě ruku v ruce. Stačí jen pár ingrediencí.
Máslový ležák můžete i koupit na internetu v e-shopech. Ale jedná se o pouhé napodobeniny, co jen těží ze slavného jména a nemají s originálem vůbec nic společného. V jednom případě je to jakási verze nealkoholického piva (viz výše) a ve druhém případě se jedná o gumové bonbony ve tvaru pivních půllitrů (viz níže).
