Palmové víno – Exotická specialita
S tímto, pro nás exotický nápojem se u nás moc nesetkáte. Ale o to větší můžete mít motivaci ochutnat tento alkoholický nápoj – zkvašenou palmovou mízu někde na cestách za exotikou. Ideálně na pláži při pozorování západu slunce.
Palmové víno je mírně alkoholický nápoj, rozšířený v tropických oblastech Afriky, Asie a Ameriky.
Nazývá se v různých částech světa různě.
Lokální názvy pro palmové víno
- toddy (Indie) – angličtina
- tuak (Indonésie)
- lagmi (arabské země)
- tuba (Mexiko)
- oguro nebo nsafufuo (západní Afrika)
Výroba palmového vína
Víno se vyrábí z nektaru palmových stromů, jako je kokosovník ořechoplodý, rafie vínodárná, lontar vějířovitý, datlovník pravý, Jubaea chilensis nebo moukeň ztepilá.
Pro jeho přípravu je nutné vyšplhat do koruny, naříznout květenství a umístit pod něj nádobu (kalabasu nebo čím dál častěji PET láhev), v níž se zachycuje vytékající sladká tekutina.
Ta se dá zchladit a pít čirá jako osvěžující nealkoholický nápoj, ale zpravidla se nechává v horkém vzduchu dvanáct až čtyřiadvacet hodin zkvasit. Vznikne mléčně zakalený hustý nápoj připomínající burčák.
Postup je názorně ukázán na videu níže.
Chuť palmového vína
Jeho chuť je sladkokyselá s mírně dřevitými podtóny.
Palmové víno doprovází v zemích svého původu různé společenské slavnosti, prodává se také u pouličních stánkařů. Obsahuje tři až čtyři procenta alkoholu.
Tradiční africká medicína mu připisuje díky obsahu aminokyselin, vitamínů, hořčíku nebo zinku blahodárné zdravotní účinky. Palmové víno připomíná chutí burčák.
Z palmového vína se také destilací získávají pálenky, jako je arak nebo goánský národní nápoj feni, kde se do kvasu přidávají kešu oříšky.
Závěr
Zkvašenou palmovou mízu s oblibou olizuje také Tana péroocasá, drobný savec obývající pralesy jihovýchodní Asie. Bylo pozorováno, že tento živočich dokáže snést takovou koncentraci alkoholu v krvi, která by pro člověka byla smrtelná.
Nápoj hraje významnou roli v próze Amose Tutuoly Piják palmového vína. V západní Africe existuje populární hudební žánr palm-wine music, pojmenovaný podle toho, že jeho produkce jsou zpravidla spojeny s hojnou konzumací palmového vína.
Nápoj se rovněž používá jako obětina při náboženských obřadech.