Palmové víno – Exotická specialita

S tímto, pro nás exotický nápojem se u nás moc nesetkáte. Ale o to větší můžete mít motivaci ochutnat tento alkoholický nápoj – zkvašenou palmovou mízu někde na cestách za exotikou. Ideálně na pláži při pozorování západu slunce.

Palmové víno je mírně alkoholický nápoj, rozšířený v tropických oblastech Afriky, Asie a Ameriky.

Nazývá se v různých částech světa různě.

Lokální názvy pro palmové víno

  • toddy (Indie) – angličtina
  • tuak (Indonésie)
  • lagmi (arabské země)
  • tuba (Mexiko)
  • oguro nebo nsafufuo (západní Afrika)

Výroba palmového vína

Víno se vyrábí z nektaru palmových stromů, jako je kokosovník ořechoplodý, rafie vínodárná, lontar vějířovitý, datlovník pravý, Jubaea chilensis nebo moukeň ztepilá.

Pro jeho přípravu je nutné vyšplhat do koruny, naříznout květenství a umístit pod něj nádobu (kalabasu nebo čím dál častěji PET láhev), v níž se zachycuje vytékající sladká tekutina.

Ta se dá zchladit a pít čirá jako osvěžující nealkoholický nápoj, ale zpravidla se nechává v horkém vzduchu dvanáct až čtyřiadvacet hodin zkvasit. Vznikne mléčně zakalený hustý nápoj připomínající burčák.

Postup je názorně ukázán na videu níže.

Chuť palmového vína

Jeho chuť je sladkokyselá s mírně dřevitými podtóny.

Palmové víno doprovází v zemích svého původu různé společenské slavnosti, prodává se také u pouličních stánkařů. Obsahuje tři až čtyři procenta alkoholu.

Tradiční africká medicína mu připisuje díky obsahu aminokyselin, vitamínů, hořčíku nebo zinku blahodárné zdravotní účinky. Palmové víno připomíná chutí burčák.

Z palmového vína se také destilací získávají pálenky, jako je arak nebo goánský národní nápoj feni, kde se do kvasu přidávají kešu oříšky.

Závěr

Zkvašenou palmovou mízu s oblibou olizuje také Tana péroocasá, drobný savec obývající pralesy jihovýchodní Asie. Bylo pozorováno, že tento živočich dokáže snést takovou koncentraci alkoholu v krvi, která by pro člověka byla smrtelná.

Nápoj hraje významnou roli v próze Amose Tutuoly Piják palmového vína. V západní Africe existuje populární hudební žánr palm-wine music, pojmenovaný podle toho, že jeho produkce jsou zpravidla spojeny s hojnou konzumací palmového vína.

Nápoj se rovněž používá jako obětina při náboženských obřadech.