Podle čeho vybírat slivovici 2/2 – Složení a konzumace

Netradiční trendy u slivovice

Ani slivovice neunikla experimentátorům.

Mezi nejnovější trendy patří ochucené slivovice.

  • Slivovice s medem
  • Slivovice s karamelem
  • Slivovice s chilli papričkou
  • Slivovice s karamelem

Není to sice pro každého, ale kdo rád experimentuje, může ochutnat. Zejména příznivci likérů si přijdou na své, a příchuť je něco, co může zjemnit ostřejší chuť slivovice.

Jak se slivovice konzumuje

Slivovici podáváme při pokojové teplotě, neboť jen tak dosáhne plného rozvinutí své chutě. Je velká chyba dávat slivovici do lednice, či snad dokonce do mrazáku a podávat jí podchlazenou, či snad s ledem.

Podávání je zásadně při pokojové teplotě, neboť v tu chvíli ucítíte a vychutnáte si nejvíce ovoce. Určitě nepijte slivovici namraženou, to nepoznáte vůbec nic, protože vaše chuťové pohárky na jazyku jsou znecitlivěné mrazem, to platí pro veškerou konzumaci alkoholu.

Jak se pozná kvalitní slivovice

Existují samozřejmě pověry a mýty o tom jak se pozná kvalitní slivovice. A je jich spousta, někdo jí poznává podle vůně, někdo proti světlu, jiný jí zapálí, apod.

Pojďme se ale podívat na to, co je u kvalitní slivovice to opravdu podstatné:

  • Slivovice by měla mít obsah alkoholu 45 – 55%.

  • Nejoblíbenější je 50% slivovice.

  • Kvalitní slivovice musí být čirá, v žádném případě nesmí být kalná.

  • Po napití musí příjemně zahřát.

  • Po napití nesmí v žádném případě pálit.

  • Nesmí být cítit lihem.

  • Nesmí být cítit acetonem (úkap má acetonovou vůni).

  • Nesmí chutnat nakysle, tzv. nakyslý ocas (dokap má nepříjemnou nakyslou dochuť).

  • Musí intenzivně vonět po švestkách.

  • Musí chutnat po švestkách.

  • Nesmí v ní být cítit žádné nežádoucí pachuti a vady. 

  • Ideální je, když v chuti nalezneme i chuť a vůni pecek, ale ta by neměla přebít chuť švestek.

  • Kvalitní slivovice při nalití do sklenice tzv. řetízkuje, tedy vytváří drobné praménky kondenzujícího alkoholu stékající zpět do sklenice.

  • Kvalitní slivovice je vyrobena pouze z vykvašeného ovoce – švestek.

  • Nesmí obsahovat žádný přidaný líh.

  • Nesmí obsahovat žádná umělá aromata.

  • Nesmí se doslazovat.

Hodnocení slivovice

Slivovice se na soutěžích hodnotí při slepé degustaci.

Hodnotí se především čistota vzhledu, čistota vůně, čistota chuti, ovocný charakter a celkový dojem, což je také harmonie a perzistence destilátu. 

V Čechách se používají tři bodové systémy:

  • 100 bodový – dnes už se téměř nepoužívá – je to již okrajová záležitost.
  • 20ti bodový – tento se často také používá i při hodnocení vín a v EU.
  • 50ti bodový – tento je nejpodrobnější, ale vyžaduje delší čas na ohodnocení vzorku.

Ne vše, co jako slivovice vypadá je slivovice

Kvalitní slivovice není úplně levná záležitost.

Už jen proto, že na každý litr slivovice je potřeba 12 kg švestek. To je opravdu velké množství, které se musí někde vypěstovat, musí se sklidit a také vytřídit vadné kusy, ad. A už jen toto je činnost, která vyžaduje svůj čas a spoustu lidské práce.

To svádí výrobce a obchodníky k tomu, aby nabízeli levnější varianty, které se ovšem nesmí nazývat slivovice a tak jsou pojmenovány jinak. Jedná se o:

  • Švestka
  • Moravská švestka
  • Zralá švestka
  • Ad.

Jedná se mnohdy zejména o akční nabídky supermarketů. Ovšem zásadní rozdíl je v tom, že v tomto případě nekupujete slivovici, tedy ovocný destilát, ale ochucenou lihovinu, což je úplně jiná, nižší kategorie alkoholických nápojů.

Na cenu má v tomto případě vliv zejména složení takové lihoviny, tedy z čeho byla vyrobena, jak probíhala výroba. Lihovina je v tomto případě je složená z lihu, vody a vybraného aromatu, tedy švestky, který se smíchá a sleje do lahví. Líh může být použit jakýkoliv potravinářský, třeba vyrobený z cukrové řepy a švestkové aroma může být vyrobené ze skutečných švestek, ale také to může být nějaká syntetická chemická náhražka, která může sice po švestkách vonět, ale jinak se švestkami nic společného nemá.

Zde záleží na konkrétním výrobci a výsledné ceně, do které se potřebuje vejít.

Česká legislativa takový výrobek nedovoluje nazývat slivovice, a tak se udává jiný název – viz výše. Nutno dodat, že takový výrobek může být připraven v různé kvalitě a někdy nemusí vůbec chutnat špatně, ale se slivovicí prostě nemá nic společného, je to úplně jiná kategorie.

Pokud se porovnávají pouze skutečně pravé ovocné destiláty mezi sebou, jejich cena se příliš neliší. Rozdíl v cenách takových pálenek, je jen minimální.

Všechny díly