Povídání o whisky 1/4

Whisky je alkoholický nápoj, destilát, připravený z obilovin, zrající v dřevěných sudech (většinou dubových). Obilovinou bývá ječmen, pšenice nebo žito, v Americe se ale whisky připravuje převážně z kukuřice. Podle znalců nechutnají žádné dvě značky whisky stejně. A to nemluvím o tom, že většina lidí si ani neumí představit, že existuje i jiná whisky než ta známá skotská, irská a bourbon, že whisky se vyrábí snad v každé zemi světa a že i ty skotské, irské a bourbony se od sebe vzájemně dost liší a to nejen mezi jednotlivými zeměmi, ale je i mnoho rozdílů jen mezi produkty jediné země.

Na světě existuje několik základních druhů whisky. Zatímco ve Skotsku, Walesu a Kanadě se používá označení whisky, v Irsku a Spojených státech je to whiskey.

Malý slovníček pojmů o whisky

  • Skotská whisky, nejčastěji dvakrát destilovaná připravená z ječmene, který byl vysušen nad rašelinou.
    •  malt (sladová whisky)
      vyrobená pouze z ječného sladu
    • single malt (jednosladová whisky)
      vyrobená pouze ze sladového ječmeně v jedné palírně, není dále míchána z různými jinými druhy whisky či značkami
    • grain (obilná whisky)
      vyrobená ze směsi ječmene a dalšího obilí, používá se hlavně k výrobě whisky pro míchání do směsí
    • vatted malt whisky
      vyrobená mícháním pouze jednosladových whisky
    • blended Scotch (míchaná whisky)
      nejrozšířenější verze skotské whisky vyrobená mícháním sladových a obilných whisek
       
  • Irská whiskey, třikrát destilovaná a po tři roky skladovaná v dubových sudech.
    • pure pot still (sladová whisky)
      vyrobená z ječného sladu a nesladového ječmene (výhradně Irská specialita!)
    • Irish whiskey
      kombinace irské sladové, obilné a pure pot still whiskey
  • Americká whiskey je nejčastěji destilovaná z kukuřice.
    • Bourbon
      je americká whisky pocházející ze státu Kentucky, obsahující nejméně 51% kukuřice (např. Jim Beam).
    • Whisky z jiných amerických států
      se většinou neoznačuje jako bourbon, nejznámější je Tennessee whiskey (např. Jack Daniel’s).
       
  • Kanadská whisky, většinou jemnější a z více druhů zrn, převážně však obsahuje žito.

Stáří – zralost whisky

U whisky je dalším rozlišovacím znakem stáří, přesněji řečeno doba zrání ve dřevěných sudech (v lahvích totiž již whisky nezraje). Skotské whisky mají ze zákona danou minimální dobu zrání 3 roky. Samozřejmě existují whisky staré (zrající v sudech) celé desítky let.

Sladová, obilná, míchaná

Další důležitou vlastností whisky je skutečnost, jestli se jedná o jednodruhovou (single malt) nebo směsnou whisky (blend). Jednodruhové whisky jsou oceňovány znalci pro svou originální chuť, závislou na konkrétní palírně i roku výroby. Směsné jsou oblíbeny spotřebiteli, protože díky kontrolovanému namíchání mají vždy zaručenu stabilní kvalitu a chuť. Není pravda, že míchané whisky jsou podřadnější. Některé z nejdůležitějších whisky na světě jsou směsi.

Historie whisky

Skotové s oblibou říkají: „Irové možná whisky vynalezli, ale teprve my jsme ji dovedli k dokonalosti“. Podle Irů totiž pochází umění výroby tohoto nápoje, destilovaného z obilnin a podle zákona zrajícího nejméně tři roky v dřevěných sudech, právě z jejich ostrova. Odtud se pak prý dostalo dál do Skotska.

Legenda praví, že když v 5. století přišel do Irska svatý Patrik, vyhnal odtud ďábla a naučil Iry destilovat životadárný nápoj z ječmene. V Irsku koluje i celá řada dalších příběhů, které mají potvrzovat skutečný původ whisky. Žádný důkaz, jenž by dokládal jejich pravdivost, nicméně neexistuje.

Skotové tomuto destilátu říkají whisky, zatímco Irové whiskey. V Irsku se k sušení nepoužívá rašelina a irská whiskey se na rozdíl od skotské destiluje třikrát. Laici tvrdí, že je jemnější, odborníci oponují, že Skotové vyrábějí dokonalou whisky i po dvojí destilaci.

Psaná historie tohoto nápoje sahá až do roku 1494 kdy whisky vstoupila do dějin, Přesněji řečeno do historických análů. První písemnou zmínku o výrobě whisky najdeme v královských pokladních svitcích, tzv. Exchequer Rolls z roku 1494. Praví se tam: „Osm bollů sladu fráteru Johnu Corovi na výrobu akvavitu.“

Přípis skotského krále Jakuba IV., adresovaný s největší pravděpodobností představeným kláštera Saint Andrew´s (muselo to být pozoruhodné místo – vedle whisky se zde prý zrodil i golf), přikazoval, aby bratr Cor připravil ze zaslané suroviny akvavit. Nebyla to bezvýznamná zakázka – boll je staroskotská jednotka váhy, zakázka tedy byla na cca 150 kg. Akvavit přitom označoval „vodu života“, z latinského aqua vitae, kterým se ve středověku označovaly pálenky s léčivými účinky, i když asi úplně první zmínky pocházejí již ze 12. století (spíše se ale jedná o destiláty vyráběné z obilí, jejichž zástupcem je i whisky).

Předchůdcem dnešního slova whisky je nejpravděpodobněji slovo Uisge Beatha. Toto slovní spojení znamená v gaelštině – voda života. Během staletí zůstalo z původního názvu uisge, jež se postupně změnilo na usky a pak už to byl jenom krůček k nynějšímu anglickému whisky. Ve slavném slovníku Dr. Johnsona se slovo whisky objevilo poprvé v roce 1755.

Všechny díly