Receptura na domácí medový likér

Medový likér je v našich krajích okrajovou záležitostí a pokud už se na trhu vyskytuje, jedná se o řemeslné likéry, které se pohybují spíše ve vyšší cenové hladině. Medový likér je mnohem rozšířenější například v Polsku, kde má jeho konzumace dlouhou tradici.

Je potřeba rozlišovat medový likér od medoviny, což je fermentovaný nápoj. Oproti tomu se medový likér skládá pouze z medu a alkoholu. V závislosti na receptuře může ještě obsahovat další látky, které ho ochutí.

Nutno dodat, že konzumenti medového likéru se v zásadě dělí na dvě skupiny. Puristé tvrdí, že medový likér má obsahovat pouze med a alkohol a cokoliv dalšího, co by se do likéru přidalo, by jen přebíjelo chuť medu, která je lahodná už sama o sobě. A pak jsou zde inovátoři, kteří rádi experimentují s příchutěmi a chuť medového likéru doplňují ještě o chuť koření, kůru citrusů, ořechů, bylinek, kávy a dalších surovin.

Podle platné normy stále platí, že by likér mohl být označen jako medový musí obsahovat nejméně 25% medu. Horní hranice sice stanovena není, ale technologicky už prakticky nelze vyrobit medový likér s obsahem medu nad 50%, protože ten už se pak prakticky nemá v čem rozpouštět a je tak velmi obtížné pokoušet se něco takového vůbec pít.

Med se také špatně rozpouští v lihu, proto je vhodnější vyrobit likér s obsahem alkoholu kolem 20%. medové likéry běžně obsahují cca 18,5% alkoholu.

Medový likér také velmi často vyrábějí přímo včelaři a producenti medu, kteří se tak zbavují přebytků. Pro intenzivnější chuť při výrobě používají i další včelí produkty, jako jsou včelí plástve a víčka včelích pláství, ale pokud se nezabýváte včelařstvím, tak tohle doma asi mít nebudete.

Fakta o medu a jeho složení

Med je výhradně včelí produkt, který neobsahuje žádné další přidané látky.

  • 1 kg medu má objem 0,7 litru.
  • 1 litr medu váží 1,4 kg.

Nejčastější složení medu:

  • Fruktóza 27 – 44%.
  • Glukóza 22 – 41%.
  • Jiné cukry (sacharóza, maltóza, ad.) 1 – 14%.
  • Voda 17 – 23%.
  • Ostatní látky (minerály, pyly, proteiny, vitamíny, aminokyseliny aj.) až 4%.

Receptura na výrobu klasického medového likéru

Při výrobě tohoto likéru med neprochází žádnou tepelnou úpravou. Výroba probíhá výhradně zastudena.

Složení klasického medového likéru

Receptura je na 2 litry likéru.

  • Med dle vlastního výběru – 0,5 litru
  • Neutrální alkohol – potravinářský líh 80% – 0,5 litru
  • Studená pitná voda – 1 litr

Postup práce při výrobě klasického medového likéru

  1. Na výrobu se výborně hodí velká PET láhev o objemu 2 litry a více, případně můžeme použít láhev skleněnou, či jinou vhodnou uzavíratelnou nádobu.
  2. Do láhve nalijeme všechny suroviny.
  3. Láhev umístíme na temné místo, ideálně do spíže a denně protřepeme, dokud nedocílíme homogenního složení. Může to trvat i několik týdnů.
  4. Poté můžeme rozlít do láhví.

Poznámka:

Medový likér by měl by být přechováván nastojato v lahvích. Každý kvalitní a tudíž studenou cestou vyrobený medový likér má tu vlastnost, že se v něm časem mohou tvořit usazeniny. Není to na závadu a lze to považovat za známku jeho kvality.

Ochucený medový likér

Postup práce je prakticky totožný jako u klasického medového likéru, jen v tomto případě použijeme alternativní suroviny.

Alkohol do likéru

Místo potravinářského lihu můžeme použít jakýkoliv destilát, ale měli bychom dodržet výsledný obsah alkoholu tak, aby ho likér obsahoval cca 20%. Pokud tedy použijeme slabší alkohol, potřebujeme ho více.

Může se jednat o:

  • Whisky
  • Rum
  • Vodku
  • Ovocné destiláty – např. slivovice
  • Ad. dle vlastní volby

Ochucení likéru

Kromě jiného druhu alkoholu můžeme likér ochutit ještě dalšími surovinami.

Jedná se zejména o:

  • Citrusy – potřebujeme pouze kůru z důkladně omytých citrusů (abych se zbavili chemického postřiku), kterou ostrouháme, nebo oloupeme pouze v tenké vrstvě (bez bílé dužiny). Ideální je například citrón, pomeranč nebo limetka.
  • Koření – nejvhodnější je klasické koření, které se používá například do perníku, nebo při výrobě svařeného vína, tedy skořice, badyán, hřebíček, vanilka, anýz, muškátový oříšek, ad.
  • Byliny – je jedno, zda se použijí čerstvé či sušené, výběr je pouze na vaší chuti. Vhodná je zejména máta a meduňka.
  • Ostatní – například strouhaný čerstvý zázvor, káva, ořechy, ad.

Tyto suroviny dáme do vody (množství vody je závislé na na lihovitosti použitého destilátu, abychom docílili výsledných 20%). Vše necháme projít varem, povaříme cca 15 minut, aby suroviny pustily silice a uvolnily se aromatické esenciální oleje. Pak necháme vychladnout. Poté je potřeba vše přefiltrovat, nejlépe přes papírový kávový filtr, který nám zaručí dokonalý výsledek. Pro výrobu likéru používáme výhradně přefiltrovaný rozvar. další postup práce je identický jako u klasického medového likéru – viz výše.

Polský domácí medový likér – Krupnik

Níže naleznete, jen pro inspiraci, rozpis surovin na tradiční polský medový likér, který se na tamním trhu prodává pod názvem Krupnik.

Suroviny

  • 40 gramů pomerančové kůry z chemicky neošetřeného pomeranče, bez bílé části
  • 200 gramů minerální vody, neperlivé
  • 70 gramů medu
  • 4 hřebíčky
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • ½ čajové lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1 ½ čajové lžičky vanilkového cukru, domácí výroby
  • 140 ml vodky