Rumové základy 3/3 – Konzumace a degustace

Při jaké teplotě pít rum? Je led ve skleničce přípustný, nebo ne? A jaké faktory mají největší vliv na kvalitu rumu? Umět si rum vychutnat na maximum je opravdové umění, ale dá se s trochou snahy snadno zvládnout. Přečtěte si několik základních rad a tipů, jak správně pít rum, abyste si ho opravdu vychutnali.

Jak rum správně pít

Aroma nejlépe vynikne při teplotách v rozmezí 18–20 °C. Nepodávejte jej tedy podchlazený.

Pokojová teplota, respektive konzumace při pokojové teplotě je relativní pojem, v Karibiku to může být i 40 stupňů Celsia, v Evropě třeba jen 20 stupňů Celsia

Silné rumy řeďte vodou, aby se rozvinula jejich chuť.

Kostka ledu v rumu má několik výhod. Nejen že ho ochladí, ale také ho zředí, a hlavně potlačí sladké a citrusové tóny, které se v chuti rumů objevují a zdůrazní kořeněné a dřevité tóny.

Díky pár kapkám vody texturu rumu vyhladíte a zjemníte. Voda potlačí štiplavou chuť alkoholu, díky čemuž vyniknou ostatní složky chuti.

Koktejly z rumu a konzumace rumu

Z rumu se dá připravit mnoho výborných koktejlů Cuba Libre, Piňa Colada, Mojito, Caipirinha, …

Dá se dokonce říci, že drtivá většina rumů se vypije v koktejlech.

Více informací o rumových koktejlech najdete zde – Koktejly z rumu – ALKOHOL DRINK.

Pití rumu není nic složitého a nemá smysl z toho dělat nějakou extra vědu.

V zapadlém karibském baru, a teď nemyslíme nějaký turistický podnik, ale bar pro místní, vám rum nalijí prakticky do čehokoliv, nejčastěji do whiskovek, tedy sklenic s rovnými stěnami a není to nic proti ničemu. Rum patří mezi destiláty, které prakticky chutnají z čehokoliv.

Rum si nevychutnáváte tak, že ho do sebe kopnete, protože se tak připravíte o vše, čím je daný rum unikátní. Pijte ho pomalu, po menších doušcích a vychutnejte si všechny jeho dojmy, tedy barvu, aroma a chuť.

Pokud jste někde v neznámém baru, na nějakém ostrově v Karibiku a máte chuť ochutnávat, nechte si doporučit od barmana co chutnat. Dostanete se tak k unikátním kouskům určeným pro jeho nejbližší přátele.

Cena rumu nemusí být vždy vodítkem kvality. U mnoha rumů platíte prostě pouze za značku a průměrné rumy prodávají za horentní sumy. Naopak některé méně známé značky rumů nabízejí kvalitnější produkty za méně peněz. U mnoha rumů prostě platí, že dražší nerovná se lepší.

Ochutnejte a dejte jim šanci. Třeba tak najdete svojí oblíbenou značku.

Degustační sklenice na rum

Obecně u rumu platí, že degustační sklenice by sklenice by měla být kónického tvaru, tedy spodní část větší, aby se zde mohla nashromáždit vůně a vrchní část užší, aby mohla dojít vůni až k vašemu nosu.

Potřebujete sklenici na stopce s tulipánovitým profilem. Tato Sklenice snáz udrží všechny chutě a vůně tam, kde mají být. V širší spodní části dostane chuť možnost se plně rozvinout a směrem k zúženému vršku poputuje intenzivní vůně, aniž by vyprchala a rozletěla se do všech stran.

Sklenice může a nemusí být na nožce, to je v podstatě jen drobnost. Použít lze také sklenici na víno či koňak. Ale je to pouze nouzové řešení, protože mají pro rum příliš velký objem.

Hodnocení degustovaných rumů

Hodnotí se zejména barva rumů, jejich vůně, a také jejich chuť.

Připravte si zápisník nebo vhodný papír, kam si zaznamenáte svoje dojmy a poznámky, protože po pár skleničkách už nebudete vědět jak který vzorek rumu vlastně chutnal.

  • Barva

Jako první smysl přijde na řadu zrak. Pozorujte barvu rumu, jeho průhlednost a odstíny proto světlu. Čím tmavší rum, tím delší dobu ležel v sudech a tím spíš si můžete před samotným napitím počkat.

  • Vůně

Jak rum voní, to je vždy předmětem vášnivých diskusí. Aroma a jednotlivé složky byly, jsou a budou vnímány různě. Tam, kde jeden cítí pomeranč, druhý vnímá citrusové tóny. Něčí nos je citlivější, další zase reaguje trochu jinak. Záleží na všech jemných nuancích. Nejčastěji se můžete setkat s vůněmi jako jsou karamel, vanilka, kakao, ovoce, koření, dřevo, med nebo kokos.

  • Chuť

V první řadě můžete rozlišovat hutnost a texturu rumu. Zda je rum lehký a ovocný, či spíše těžší a kořeněný, m může být také lehce pikantní. Poté už nastupují jednotlivé chutě, které se v ideálním případě doplňují s vůní, takže se začne ozývat všemožné ovoce, vanilka a jiné koření, v některých případech i dřevité tóny, kůže nebo jistá slanost.

Tipy na rumovou degustaci

  • Před degustací nejezte nic výrazně kořeněného, protože by to negativně ovlivnilo vaše chuťové pohárky na zkreslovalo výsledné vjemy z rumové degustace.
  • Na degustaci je potřeba klidné a pohodové prostředí, kde vás nebude rušit hluk, vibrace, nelibé zápachy z toalety či kuchyně, apod. pozor rovněž na intenzivní vůni květin, případně parfémů a osvěžovačů vzduchu, pokud jsou přítomny.
  • První napití může být pouze velmi malé, protože připravuje vaše tělo na alkohol. Stačí jen drobné usrknutí, aby se vaše chuťové buňky připravily.
  • Další doušky by měly mít objem minimálně cca 1 cm3, abyste si udělali o rumu přehled, Malý vzorek je tak dvě ochutnání, velký vzorek na čtyři či pět doušků.
  • Nebojte se u overproof rumů ředit vodou. Rumy pak budou jemnější a mohou vystoupit nové, do té doby skryté, tóny.
  • Rum nezahřívejte. Pokojová teplota v našich podmínkách je na degustaci ideální a není třeba další zahřívání, aby se chuť i vůně rozvinuly.
  • Rum nechte vydýchat. Obecně platí, že čím je rum tmavší nebo starší, tím delší čas byste mu měli dopřát. Zkuste mu před napitím dopřát jednu minutu za každý rok v sudu.
  • S degustací nespěchejte, s každým dalším douškem si dejte na čas. Klidně několik minut nechávejte doznít všechny barvy a chutě, které rum obsahuje.
  • Při degustaci více vzorků rumů prokládejte jejich konzumaci čistou vodou, lze použít i například kávu, ad. ale voda je na to úplně nejvhodnější.
  • Je vždy dobré zkusit více vzorků najednou. Budete tak mít možnost porovnání a snáz pochopíte rozdíly mezi jednotlivými rumy.

Všechny díly